Злато в козметиката

Злато-в-козметиката

През последните години забелязваме увеличаваща се тенденция за използване на злато в козметиката.

Това, което започна като скъпи и труднодостъпни продукти, сега се предлага на пазара, за да бъде достъпно за по-широка аудитория.

Въпреки че е трудно да се определи кой точно стартира тази тенденция, е ясно колко широко приета е тя и очаквам да продължи да бъде такава. Нови стандарти за грижа за кожата възникват с въвеждането на този красив златен метал.

реклама

Този материал вероятно е с корени, които се простират в социалните среди и икономиките на древните цивилизации. Въпреки изминалите векове, този благороден елемент все още запазва своята привлекателност, особено след като беше включен във вселената на грижата за кожата.

Сега въпросът е дали продуктите, които включват злато, наистина са толкова ефективни, колкото се рекламират!

Какво е злато?

Златото представлява химичен елемент и благороден метал, който се използва в две основни форми в продуктите за грижа за кожата: колоидно злато и чист 24-каратов златен прах.

Колоидното злато, познато също като „нано злато“ или „златни наночастици“, е известно със своята стабилност и способност да прониква лесно в клетките.

Благодарение на своя малък размер и голяма повърхностна площ, златните наночастици могат да усилят ползите от златото, те могат да проникнат по-дълбоко в кожата.

Важно е да се отбележи, че все още липсват достатъчно данни, за да се установи сигурността и ефективността на златните наночастици. Въпреки това някои дерматолози са оптимистични относно техния потенциал за ползи.

Времето е свидетел на множество тенденции за мода и красота, които идват и си отиват, но златото остава една от малкото, които устояват на вековете.

Подобно на вечен символ на блясъка и разкоша, златото носи в себе си богата история. Свързва се кралски семейства, политическа власт и древни обичаи в различни култури по света.

В наши дни, златният метал превзема сцената в областта на грижата за кожата. Той се представя във формата на серуми, масла, маски за очи и други продукти.

Въпреки че носенето на злато е напълно безопасно за много хора, въпросът остава – действително ли златото е безопасно и ефективно в грижата за кожата?

Злато в козметиката и неговите ползи за кожата

Изглежда, че златото има потенциал да бъде ефективна съставка в грижата за кожата. В същото време е безопасно и не предизвиква раздразнения при повечето хора.

Златото се използва като противовъзпалителна, антиоксидантна и анти-старееща съставка от десетилетия. Златото в грижата за кожата може да бъде полезна добавка, която придава на вашето лице бляскав вид.

1. Анти-ейджинг свойства

Златото притежава анти-ейджинг свойства, като неговите частици без усилие проникват в дълбоките слоеве на кожата, възстановяват и реформират кожните клетки отвътре навън.

Допълнително, научните изследвания показват, че използването на продукти, които съдържат злато, стимулира производството на колаген в организма.

Този процес поддържа еластичността и текстурата на кожата, предотвратявайки преждевременното стареене.

Освен това свойствата на златото могат да защитят кожата от вредните въздействия на замърсяванията и слънчевите увреждания, които могат да ускорят стареенето.

2. Противовъзпалително

Златото предлага много ползи. То разполага с противовъзпалителни свойства и съдържа антиоксиданти.

Това може да помогне за намаляване на зачервяването на кожата и намаляване на възпалителните реакции при акне, както и за предпазване от хиперпигментация.

Също така, стимулирането на кожата с допълнителен кислород от златото може да проникне дълбоко в клетките и да ускори процеса на регенерация.

Тези противовъзпалителни свойства могат да бъдат полезни и за проблеми, свързани със здравето на очите, като например подпухналост.

3. Придава сияен вид на кожата

Златото е символ на блясъка и красотата, като допринася за по-сияйна и равномерна кожа.

Микронизираните частици злато могат да отразяват светлината, придавайки на кожата ви по-младежки вид. Въпреки този естетичен ефект, използването на продукти със злато може да бъде финансово предизвикателство, защото такива продукти често са скъпи.

Въпреки че златото е известно с антиоксидантните си свойства, има и алтернативни решения със същия ефект. Може да се спрете например на продукти, които съдържат зелен чай, масло от гроздови семки или витамин С.

4. Подобрява ефективността на други съставки за грижа за кожата

Експерти отбелязват, че златото може да увеличи ефективността на други активни вещества, като действа като носител, който помага за по-доброто им проникване в кожата.

5. Лечебни свойства

Изследвания показват, че златните наночастици могат да ускорят процесите на зарастване на рани. Това се случва чрез антиоксидантна активност и увеличаване на кръвообращението, осигурявайки антисептични свойства.

Странични ефекти на злато в козметиката

Трябва да се отбележи, че въпреки че златото е нереактивно, други съставки в продукта могат да предизвикат алергични реакции.

Също така, комбинирането на продукти със злато с други съставки, като ретинол, може да доведе до дразнене на кожата.

Като цяло, всеки продукт има своите предимства и недостатъци, и е важно да се консултирате с дерматолог, преди да променяте режима си на грижа за кожата.

Въпреки че наличните клинични проучвания за ползите от златото в грижата за кожата са ограничени, все пак има обещаващи данни за неговите предимства.

Някои дерматолози считат златото за обещаваща съставка, други се съмняват в това. Все още липсват достатъчно данни и проучвания за използването му в грижата за кожата.

Мненията са разделени, като някои смятат, че рекламата около златото може да е малко преувеличена, тъй като няма ясни насоки или одобрения от страна на FDA относно неговото използване в дерматологията.

Както и много други съставки за грижа за кожата, златото може да причини дразнене при някои хора. Ако имате алергия към злато или подозирате, че имате такава, например, ако получавате обриви след носене на златни бижута – може да е добра идея да избягвате продуктите със злато.

Винаги е важно да тествате новите продукти върху малък участък от кожата и да наблюдавате реакцията си в продължение на няколко дни. Дразненето като контактен дерматит може да отнеме време, за да се прояви.

Колко често да използвате козметика със злато

Понеже златото продължава да бъде популярно в света на красотата, в момента се предлага в различни форми като маски за лице, маски за очи, серуми, масла и други продукти за грижа за кожата.

Затова честотата и времето на деня, когато използвате продукти със злато, ще зависят от конкретния продукт.

Това зависи от типа продукт със злато. Например, серумът може да се прилага ежедневно, ако марката го препоръчва. Ако търсите общо правило, предполага се, че използването два до три пъти в седмицата е подходяща честота.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: