Измиване на косата с балсам – начини, предимства и недостатъци

Измиване на косата с балсам - начини, предимства и недостатъци

Това е един от най-добрите методи за измиване на къдрава коса, увредена и суха коса. При измиване на косата с балсам, той я снабдява с всички подхранващи вещества, които съдържа, предпазва косата от изсушаващото действие на шампоана и в същото време не натоварва деликатната и тънка коса. И така, как да го използвате, за да измиете косата си?

Какво означава абревиатурата „COW“ и какво означава измиване на косата с балсам?
Популярното сред маниаците на косата съкращение „COW“ означава – измиване на косата само с балсам.

Измиването с балсам изисква малко търпение. Балсамът за коса е по-плътен от шампоана, разнася се по-трудно върху косата и най-вече не се пени като шампоана. Също така трябва да използвате голямо количество балсам, за да можете да го масажирате по цялата коса и скалп. Оставете балсама върху косата си за няколко минути, след което изплакнете – нежно масажирайте косата си и отново нанесете балсам, след това изплакнете.

реклама

За кого е предназначен този метод?

Собствениците на къдрава коса със сигурност ще бъдат доволни от него. След като измиете косата си с балсам, косата ви е приятно по-гладка. В допълнение къдриците са ясно подчертани. Измиването с балсам е ефективно и при коса, увредена от фризьорски процедури и много суха коса. Също така е метод, който се препоръчва за хора с чувствителен скалп, както и за тези, които се борят с проблема с мазната коса, които не са свикнали да нанасят балсами след измиване.

Всеки балсам ли е подходящ за измиване на коса?

Не. Балсамът, който трябва да използвате за измиване на косата, трябва да съдържа повърхностно активни вещества, които карат балсама да се пени нежно и почиства косата. Това са:

 • бехентримониев хлорид;
 • цетримониев хлорид;
 • бензалкониев хлорид;
 • талоутримониев хлорид;
 • трицетил димониев хлорид;
 • метосулфати.

Балсами с високо съдържание на масла не работят при този метод. Можем да ги използваме с COW, но трябва да ни служат за второто измиване което е подхранване след почистване на косата. Когато избирате балсам за измиване, уверете се, че той не съдържа:

 • минерални масла и парафин;
 • силикони (освен ако не са леки силикони в края на балсама – благодарение на това можете лесно да ги измиете от косата);
 • натурални масла в началото на състава;
 • голямо количество протеин.
Когато миете косата си по метода COW, трябва да имате два различни балсама. Едната задача ще бъде измиване на косата (балсам за измиване), а другата ще се използва за подхранване на косата след измиване (хранителен балсам).

Козметика, препоръчана за измиване на косата с балсам

Изборът на козметика трябва да бъде продиктуван преди всичко от нуждите на косата ви. Много е важно да наблюдавате, да опознаете косата си и нейните предпочитания.

Красивият и здрав вид на косата е отражение баланс между протеини, емолиенти и овлажнители.

Изборът на хранителни вещества за първото и второто измиване не трябва да е случаен.

По правило протеиновите и овлажняващите добавки работят добре до първото измиване. Възстановяващите протеинови балсами се препоръчват за скучна, безжизнена и късаща се коса, а овлажняващите балсами за груба и суха коса.

По правило за второто измиване се препоръчват омекотяващи балсами. Емолиентите ще затворят кутикулите на косъма, ще придадат тежест на прическата, ще намалят накъдрянето и ще я покрият с деликатен защитен слой. Омекотяващите балсами спомагат за постигане на ефекта на гладка и блестяща коса.

Ценен начин да завършите „COW“ грижата е да използвате масло или серум върху краищата на косата си. Това ще предпази краищата на косата от накъсване и ще намали риска от механични повреди.

Най-добрите методи за измиване на косата с балсам

Първо балсамът се нанася върху косата и след като се разнесе обилно върху косата, се оставя за няколко минути. След това изплакнете балсама, измийте косата си с шампоан и нанесете втори балсам или маска върху нея. Добре е балсамът, използван за второто измиване, да остане малко по-дълго върху косата, дори 20-30 минути.

1. Ускорено измиване

Не винаги имате време да задържите балсама върху косата си за 20-30 минути, така че може да направите само едно нанасяне на балсама.

 1. Намокрете косата си и внимателно изцедете излишната вода от нея;
 2. Изсипете голямо количество от балсама в кухината на ръката си;
 3. Нанесете балсам на косата си (точно като шампоан);
 4. Нежно разнесете балсама първо върху скалпа, а след това по цялата дължина;
 5. Оставете балсама да действа 5-10 минути;
 6. Намокрете косата си с малко топла вода, масажирайте скалпа и косата – едва сега балсамът започва да се пени;
 7. Изплакнете обилно балсама от косата си и сложете кърпа на косата си.

2. Методът на различни хранителни вещества

Друг вариант е да измиете косата си с два различни балсама. При този вариант първо нанасяте балсам за измиване на мокра коса. Разнасяте го върху косата и скалпа, оставяте го за няколко минути и го изплаквате. След това нанасяте по-богат балсам върху косата си, който по-скоро подхранва, отколкото да мие косата. Оставяте го за 10-15 минути и го изплаквате.

3. COW метод с масло

Вариантът с масло също е много популярен. При този вариант маслото първо се нанася върху косата. След минимум 30 минути (маслото не трябва да стои по-кратко върху косата) се нанася балсам за емулгиране на маслото. След като намокрите косата с вода, измийте я обилно с шампоан и след това нанесете още една порция балсам.

4. Метод включващ и шампоан

Друг вариант включва измиване на скалпа с балсам, а останалата част от коса с шампоан. Този метод се препоръчва особено за измиване на чувствителен и сух скалп.

При този вариант косата трябва да се навлажни, да се отцеди излишната вода и след това балсамът да се нанесе само върху скалпа. След нежно масажиране на балсама върху скалпа, измийте косата по цялата й дължина (с изключение на няколко сантиметра от скалпа) с шампоан. След няколко минути изплакнете обилно и след като подсушите косата с кърпа, нанесете втори балсам.

Ползи от измиването на косата с балсам

Когато измивате косата само с балсам, не излагате скалпа на контакт с миещите вещества, съдържащи се в шампоаните, и по този начин не се получава дразнене.

 • защита на краищата на косата от изсушаване;
 • изглаждане на косата;
 • подчертаване на къдриците;
 • омекотяване и овлажняване на косата;
 • косата е по-малко податлива на къдрене и статично електричество;
 • косата е ясно по-светла и леко отразена в корена.

Има ли минуси?

Скалпът може да е претоварен. Ето защо веднъж на всеки две седмици трябва да почиствате скалпа си, като измивате главата си със SLS шампоан( шампоан без сулфати) или да направите нежен пилинг на скалпа.

 • измиване на косата с балсам отнема доста време;
 • изисква използването на голямо количество балсам.

Измиване на косата с балсам – Резюме

Косата ви ще се влюби в измиването с балсам. Този метод, е подходящ особено ако косата ви е къдрава, суха и податлива на увреждане. Това е прекрасен и много лесен начин за почистване, изглаждане, подхранване и овлажняване на косата и подчертаване на естествената й красота.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: