Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

Каква е разликата между овлажняване и хидратиране

Има един въпрос, който обърква дори и най-смелите ентусиасти по грижа за кожата – каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

И не, не са синоними. Помислете: защо определени формули за грижа за кожата са обозначени като „хидрататори“, а някои – „овлажнители“? Въпреки че грижата за кожата не е изключително сложна, трябва да се запознаете с възможно най-много подробности, за да изберете правилния продукт за вашата кожа и да извлечете пълните му предимства. Нека разберем какво отличава едното от другото.

Разликата между овлажняване и хидратиране

Овлажняването улавя влагата от околния въздух, запечатва я в естествената защитна бариера на кожата ви и не позволява на водата да избяга от кожата.

реклама

Хидратацията, от друга страна, се отнася до абсорбирането на влага от въздуха и доставянето на тази влага до вашите клетки, за да се увеличи съдържанието на вода в тях.

Овлажнител срещу хидрататор

Тъй като няма ясно разграничение между двете, козметичните марки използват умело тези термини в своята стратегия за продажба на продукти. Но всяка формула отговаря на различни нужди.

Овлажнителите са формули на маслена основа, съдържащи оклузиви и омекотители (агенти, които намаляват загубата на вода), които улавят влагата, за да създадат уплътнение върху повърхността на кожата, с цел предотвратяване на изпаряването на хидратацията.

Хидраторите съдържат овлажнители като хиалуронова киселина, които привличат и изтеглят вода в клетките и ги правят плътни и еластични отвътре навън.

Хидратиращите съставки включват глицерин, урея и алфа-хидрокси киселини и др. Няколко примера за овлажняващи съставки включват вазелин, масло от ший, ланолин, липиди, масло от жожоба, рициново масло и др.

Хидратацията възстановява мекотата на кожата ни. Но ако няма масло (или овлажнител), което предотвратява изтичането на хидратацията, ефектът ще остане временен и в крайна сметка ще се борите с обезвъздушена и безжизнена кожа. И ако нанесете овлажнител на дехидратирано лице, то ще изглежда гладко, но ще му липсва мекотата, която идва от хидратацията.

Кое да изберете?

Ако кожата ви е суха, това е защото й липсва масло и трябва да бъде овлажнена. И ако кожата ви е дехидратирана, това е защото й липсва вода и трябва да бъде хидратирана. Дехидратацията води до увисване, бръчки, стягане и лющене. И това е следствие от външни фактори като времето, вашата диета и консумацията на кофеин.

А сухотата се проявява като груба, лющеща се кожа. Това е резултат от състоянието или типа на кожата ви. Ако кожата ви не произвежда твърде много себум, тя ще е суха.

Не забравяйте, че е възможно кожата ви да е суха, но да съдържа нормални нива на вода(хидратация). Така че в този случай кожата ви е суха, но не и дехидратирана. И имайте предвид, че сухотата и дехидратацията са две отделни състояния и двете изискват различни лечения.

Суха и дехидратирана кожа

Тези състояния на кожата не се изключват взаимно. Те могат да съществуват съвместно. Ако кожата ви е суха, както и дехидратирана, можете да включите хидратиращ, както и овлажняващ продукт в рутината си. Серум, инфузиран с хиалуронова киселина и витамин B5 за дълбока хидратация може да хидратира кожата ви. Докато овлажнител, наситен с вазелин, може да овлажни кожата ви.

Уверете се, че винаги нанасяте на лицето си леки хидратиращи продукти, преди да преминете към овлажняването. Тъй като ако нанесете първо някои от по-тежките овлажнители, те няма да позволят на хидратиращите формули да проникнат в кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: