Какво е дермапланинг?

Какво-е-дермапланинг

Дермапланингът е козметична процедура, при която се използва скалпел от пластичен хирург, дерматолог или козметик, за да се изстъргват мъртвите кожни клетки и мекият пух от лицето.

Въпреки че дермапланинга цели да премахне фините косми по лицето, тази процедура се различава от бръсненето по отношение на използваните инструменти, количеството кожа, което се отстранява, и лицето, което извършва процедурата.

Дермапланинг срещу дермабразио

И дермапланинга, и дермабразиото са процедури, насочени към подобряване на външния вид на кожата.

реклама

Въпреки че и двете могат да помогнат за намаляване на фините линии, бръчките и неравномерния тен на кожата, съществуват различия между тях.

При дермабразиото кожата се подлага на абразия или шлайфане, както самото име подсказва. Тази процедура често се използва за по-значими кожни проблеми като белези от акне, кожни израстъци, стрии или премахване на татуировки.

Дермапланинга, от друга страна, е по-малко инвазивно и обикновено се използва за премахване на фини косми по лицето. За хора с деликатна кожа или по-тъмен тен може да е по-подходящо дермапланирането, тъй като дермабразиото може да доведе до появата на белези, особено при хора с по-тъмен тен на кожата.

Дермапланинг срещу бръснене

Дермапланинга и бръсненето са две възможности за премахване на нежеланото окосмяване.

Ако основната ви загриженост е само относно премахването на косъма, бръсненето е една опция. Тази процедура просто отрязва косъма на равнището на кожата и не премахва никакви кожни слоеве.

Ако желаете да подобрите общия външен вид на кожата си, дермапланинга е по-подходящо, тъй като това действие също включва ексфолиация на кожата, като премахва мъртвите кожни клетки.

Ползи от дермапланинга

Предимствата от дермапланинга варират в зависимост от вашия тип кожа, тон, медицинска история и професионализма на специалиста, който извършва процедурата.

Някои от козметичните ползи от дермапланинг включват:

 • По-ярък и по-младежки тен на кожата
 • Премахване на фини косъмчета или прасковен мъх
 • Намаляване на видимостта на фини линии и бръчки
 • По-гладка текстура на кожата
 • Спомагане за избелване на хиперпигментацията
 • Изравняване на тена на кожата
 • Почистване на порите и намаляване на бактериалната активност за предотвратяване на акне
 • Намаляване на възможността за поява на дълбоки белези от акне или шарка

Странични ефекти при дермапланинг

Повечето хора изпитват малко или никакво раздразнение или реакция след дермапланинга.

Възможни краткосрочни нежелани реакции включват:

 • Зачервяване и подуване на кожата
 • Усещане за болка
 • Парене или изтръпване в района на кожата за около 48 часа след процедурата

Има мит, че косъма ще стане по-дебел или по-тъмен след дермапланинга. Въпреки че в началото косъма, който отново израства, може да изглежда по-гъста, с времето става по-мек.

Дермапланингът не се препоръчва, ако имате възпалителни кожни заболявания като акне, розацея, псориазис, екзема или слънчево изгаряне.

Ако приемате изотретиноин, медикамент за тежко акне, трябва да изчакате поне 6 месеца след прекратяване на приема му, преди да опитате дермапланинг.

Защо се появяват пъпки след дермапланинг?

Резултатите от дермапланинга ще варират в зависимост от типа на вашата кожа. При неправилно приложение или използване на несъответни техники или инструменти, може да се появят странични ефекти като пъпки.

Ако в момента имате акне или сте в средата на пробив, може да бъде по-добре да избегнете дермапланинга. Бактериите от наличния пробив могат да се разпространят в други области на кожата, което може да влоши състоянието на кожата.

Ето защо е препоръчително да се избягва дермапланингът, докато кожата не се изчисти.

Когато се извършва правилно, дермапланингът може да помогне за намаляване на бъдещи пробиви чрез премахване на натрупванията от мъртви кожни клетки.

Къде може да се извърши процедурата дермапланинг?

Най-добре е да посетите лицензиран естетик или лекар, ако планирате да опитате дермапланиране.

Самостоятелни комплекти и инструменти са достъпни онлайн и в местни аптеки. Въпреки това, тъй като използвате много остър скалпел, съществува риск от порязване на кожата си при самостоятелното извършване на процедурата. Това може да предизвика инфекции или други проблеми.

Как да се подготвите за дермапланинг

Процедурата обикновено отнема около 30 минути.

Преди процедурата вашият медицински специалист ще:

 • Обсъди вашите цели от процедурата;
 • Прегледа кожата ви, за да се увери, че е подходяща за процедурата;
 • Обясни какво можете да очаквате преди, по време и след процедурата;

Най-добре е да избягвате ексфолирането на кожата си в продължение на 3 дни преди процедурата. Също така трябва да избягвате пряка слънчева светлина или изложение на слънце.

Процедурата е неинвазивна и се извършва в амбулаторни условия. Преди да започне процедурата, вашето лице може да бъде почистено с алфа- или бета-хидрокси киселина, което помага да се разхлабят кожните клетки.

Въпреки че дермапланинга обикновено не причинява болка, може да ви бъде предложен обезболяващ крем като предпазна мярка.

По време на сесията, специалистът използва скалпел, който нежно плъзга по кожата ви под ъгъл от 45 градуса. Това помага да се ексфолира кожата и да се премахнат космите.

Продължителността на процедурата зависи от обхвата на обработката. Сесията за лице обикновено отнема около 30 минути, но може да продължи до час и половина.

Грижа за кожата след процедурата

След дермапланинг, грижата за кожата е от изключително значение. Бъдете нежни към кожата си през следващите няколко дни.

Вероятно вашият специалист ще ви препоръча следното:

 • Избягвайте агресивни почистващи продукти, тонери или ексфолианти.
 • Нанасяйте успокояващ овлажнител и слънцезащитен крем всеки ден.
 • Избягвайте директната слънчева светлина.
 • Не използвайте тежък грим.

Няма нужда да прекъсвате грижата си за кожата, за да я оставите да се възстанови. Експертите препоръчват използването на слънцезащитен крем с широк спектър и SPF 30 или повече, следван от овлажняващ крем. Това е важно, тъй като кожата ви може да е по-чувствителна.

Можете да правите процедурата на всеки 3 до 4 седмици. Въпреки това, важно е да помните, че това не ще премахне всички белези от акне или да спре стареенето на кожата.

Ако имате притеснения относно състоянието на кожата си, е добре да направите консултация с дерматолог.

Какво е дермапланинг? – Заключение

Дермапланинга е козметична процедура за грижа за кожата, която не включва инвазивни методи и носи нисък риск от ексфолиране на кожата или премахване на косъма по лицето.

За да постигнете оптимални резултати, е препоръчително да потърсите високо опитен и лицензиран специалист, който извършва процедурата с правилни техники в стерилна среда.

Ако нямате сериозни проблеми с кожата, дермапланинга може да придаде на тена ви по-ярък и гладък вид, като овлажнява и омекотява кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: