Какво е дермокозметика – как действа и каква е разликата от класическата козметика

Какво е дермокозметика - как действа и каква е разликата от класическата козметика

Дермокозметиката се нарича аптечна козметика, защото там най-често можете да я намерите. В дрогериите обаче могат да се намерят и все повече препарати с лечебни свойства. Какво е дермокозметика? С какво се различава от класическите и по-добра ли е? Ето всичко, което трябва да знаете за дермокозметиката.

Терминът „дермокозметика“ е доста често използван. Доскоро се свързваше предимно с аптечната козметика, но днес можете да я намерите и в дрогериите, които си сътрудничат с професионални козметични марки. Свързвайки се с аптека, някои третират дермокозметиката като лекарство, но все още са козметика за грижа, чиято задача е само да допълни лечението. Какво всъщност представлява дермокозметиката?

Какво е дермокозметика?

Дермокозметиката (известна също като козмецевтика, аптечна козметика, дерматологична козметика и хипоалергенна козметика) са препарати с лечебни свойства. Обикновено няма да ги намерите в традиционните магазини или дрогерии, тъй като те се продават основно в аптеките. Стана общоприето да се мисли, че щом са аптечна козметика, те са и лекарствени продукти – нищо по-грешно.

реклама

Името дермокозметика е създадено от комбинацията на два термина, т.е. козметика и фармацевтика, но това все пак е козметика, а не лекарство. Те могат да подпомогнат дерматологичните терапии за акне, псориазис или обезцветяване, но няма да излекуват кожни заболявания.

От гледна точка на европейското законодателство дермокозметиката е просто козметика и тук няма ясна правна дефиниция. По този начин то е предмет на същите разпоредби като всички други козметични продукти, т.е. Регламент на Европейския парламент и на Съвета 1223/2009/EC за козметичните продукти. Обикновено под този термин се разбират продукти за грижа за проблемна кожа, с уговорката, че тяхната задача е да подпомагат терапията, а не лечението на дерматологични проблеми.

Каква е разликата между козметика и дермокозметика?

Както споменахме, както козметиката, така и дермокозметиката принадлежат към една и съща категория. Какви са разликите тук?

Най-лесно може да се отбележи, че дермокозметиката се различава от обикновената козметика по състав и предназначение, но не само.

Да започнем с факта, че дермокозметиката е хипоалергенен продукт, което трябва да бъде потвърдено с изследвания; следователно това са препарати, подходящи за чувствителна и проблемна кожа. В допълнение, те имат високо съдържание на активни съставки, които се предполага, че помагат за лечение на симптомите на акне, атопичен дерматит или други кожни проблеми, така че те могат да бъдат по-ефективни.

Дермокозметика и традиционна козметика – разлики:

 • хипоалергична;
 • високо съдържание на иновативни активни съставки с доказан ефект;
 • без алергенни съставки;
 • обикновено е безцветна и без мирис;
 • подходящ за чувствителна и проблемна кожа;
 • произведена при стерилни условия;
 • контролирано производство и процес на тестване на качеството;
 • тествана под наблюдението на лекар или дерматолог;
 • висок профил на безопасност: обикновено може да се използва от бременни жени, кърмещи жени, малки деца, кърмачета и новородени.

Въпреки че дермокозметиката подлежи на същите правни разпоредби като обикновената козметика, на практика често се оказва, че производственият процес е по-контролиран в рамките на организацията.

Някои компании произвеждат дермокозметика, като вземат предвид най-високите стандарти за производство на лекарства, за да гарантират тяхната безопасност и високо качество. Това означава консултации със специалисти (химици, дерматолози и козметолози) на етапа на разработване на рецептата и строги тестове за качество под наблюдението на опитен лекар или дерматолог.

Как действа дермокозметиката?

Основната задача на дерматологичната козметика е да помогне в грижата за проблемната кожа. В тази група продукти ще намерите различни локални препарати като кремове, мехлеми, балсами, емулсии, гелове, но също и препарати за скалпа, като шампоани и лосиони. Използват се за грижа, намаляват бръчките и обезцветяването, регулират работата на мастните жлези и др.

Действие на дермокозметиката:

 • овлажнява
 • подхранва
 • подпомага регенерацията на кожата
 • помагат в борбата с кожните проблеми
 • забавят процеса на стареене
 • предпазва от вредни външни фактори

Лечебната козметика има широк спектър на приложение – може да овлажнява и подхранва сухата кожа, но и да възстановява увредената й хидролипидна бариера. Важното е, че действа нежно, т.е. обикновено не дразни кожата, не изсушава и като цяло е безопасна за употреба. Поради тази причина дермокозметиката често се използва в клиниките за естетична медицина като основа или допълнение към специализирани лечения.

Какво съдържа дермокозметиката?

Дермокозметиката често съдържа иновативни активни съставки в по-високи концентрации. Нещо повече, биоактивните вещества трябва да имат потвърден ефект при дерматологични и лабораторни тестове. Поради факта, че тази козметика е хипоалергенна, т.е. с намален риск от предизвикване на алергична реакция, тя не трябва да съдържа синтетични аромати, оцветители, консерванти, генетично модифицирани вещества или етерични масла. Не съдържат повърхностно активни вещества като SLS и SLES. Те могат да съдържат безопасни консерванти.

Дермокозметиката може да съдържа минимално количество безопасни, неалергични консерванти. Въпреки че не съдържат вещества с висок риск от сенсибилизация, те все пак могат да причинят странични ефекти, така че четете етикетите и ги използвайте внимателно.

Съставът на дермокозметиката е уникален, защото съчетава съвременни активни вещества с органични екстракти.

Съставките на дермокозметиката обикновено са:

 • антиоксиданти;
 • витаминни производни;
 • метални йони (предимно цинк и селен);
 • липиди;
 • пептиди;
 • протеини.

Те могат да съдържат и съставки от растителен произход, като:

Специализираната дермокозметика за зряла кожа съдържа:

Дермокозметиката съдържа и овлажняващи вещества, които от една страна осигуряват хидратация и омекотяване на епидермиса, а от друга създават оклузивен слой, предпазващ от загуба на влага. Тук си струва да споменем такива съставки като масло от жожоба, диметикон, урея, сорбитол, мед и парафин, вазелин, карнаубски восък и пчелен восък.

Добра ли е дермокозметиката?

Предимството на дермокозметиката несъмнено е по-голямата насоченост към нуждите и проблемите на кожата. Основното им предимство се дължи на предназначението им: поради факта, че са предназначени за грижа за чувствителна, алергична кожа и кожа с дерматологични проблеми, те са лишени от потенциално алергизиращи вещества, поради което рискът от алергична реакция е минимален.

Дермокозметиката най-често се тества щателно, включително и по време на клинични тестове при хора с болна кожа, поради което се счита за по-безопасен избор от обикновената козметика.

Мястото на закупуване също влияе върху популярността на дермокозметиката. Това е козметика от аптеката, така че я купувате от фармацевт, който се ползва с обществено доверие. Задачата на фармацевта е да помогне на клиента да дешифрира състава или да избере правилния продукт.

Дермокозметиката също се предлага все по-често в дрогериите – тук може да се притеснявате, че служителите в дрогерията нямат такива познания и няма да съветват професионално като фармацевт, но това се променя и много дрогерии обучават служителите си по съответния начин. Онлайн дрогериите също често поддържат чатове, където ви очаква експерт, който може да ви посъветва при избора на конкретен продукт.

Въпреки че дермокозметиката има много предимства, включително широка достъпност в аптеките без рецепта, тя има един недостатък: след употребата им могат да се появят странични ефекти . Въпреки че са описани като хипоалергенни, това означава само, че рискът от реакция е по-малък, отколкото в случай на традиционен козметичен препарат. Страничните ефекти могат да се дължат и на недобре подбрана дермокозметика, поради което препоръчваме всеки път да се консултирате с фармацевт или дерматолог.

И накрая, заслужава да се спомене още един проблем – цената на дермокозметиката . Въпреки че използването на козмецевтични продукти е свързано с положителни ефекти, продуктите обикновено са по-скъпи от традиционната козметика. Поради тази причина дермокозметиката се избира от хора, които се борят със сериозни кожни заболявания и гледат на нея като на спасение.

За кого е предназначена дермокозметиката?

С други думи дермокозметиката е козметика за кожни проблеми и е предназначена за хора с чувствителна, болна и склонна към алергии кожа. Сред тези заболявания са атопичен дерматит, акне, екзема, алергия, свръхчувствителност, обезцветяване, витилиго. Освен това дермокозметиката може да бъде предназначена за диабетици и хора с онкологични заболявания след лъчетерапия.

Дермокозметиката помага в грижата за кожата при:

Всъщност дермокозметиката може да се използва от всеки. Можете да посегнете към дермокозметиката дори когато имате здрав тен, за да подобрите красотата си. Поради високата степен на безопасност и хипоалергенност, могат да се използват от бременни и кърмачки, както и при малки деца, кърмачета и новородени (тук проверете информацията за производителя, тъй като някои дермокозметични продукти се препоръчват за деца над 1 година).

Ако се борите с кожни проблеми, най-добре е да се консултирате с дерматолог. Уверете се, че избраната от вас дермокозметика е подходяща за вас.

Какво е дермокозметика – резюме

Дермокозметиката е предназначена да успокоява и предотвратява различни кожни проблеми и несъвършенства. Подпомагат дерматологичните терапии, но не показват лечебни свойства. Използват се при заболявания като атопичен дерматит, акне вулгарис и розацея или псориазис. Тя се препоръчва и ако искате да подобрите красотата си, например сте забелязали обезцветяване или влошаване на кожата си.

В обобщение, дермокозметиката е божи дар за хората, борещи се с кожни проблеми, а най-важното й предимство е, че притежава качества на границата на козметиката и медицината.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: