Как да запазите косата си здрава и блестяща през лятото

Как да запазите косата си здрава и блестяща през лятото

Как да запазите косата си здрава и блестяща през лято? Защото парещото слънце може да я увреди, точно както може да има негативни последици и за кожата ви.

Правилните предпазни мерки за грижа за косата, предприети още преди началото на лятото могат да помогнат за защитата на вашата скъпоценна грива от тежката жега.

Какво прави горещото време на косата ви?

Горещото време и слънчевите UV лъчи могат да увредят най-външния слой на косата ви – кутикулата. Кутикулата има тенденция да стане груба и може да набъбне, за да привлече влага. Това причинява бухването на косата. Тя е суха, неуправляема и склонна към накъсване. Излишната влага и пот също могат да накарат косата ви да слегне и да загуби обема си през лятото.

реклама

Как да запазите косата си здрава и блестяща през лятото?

Ето 11 съвета как да имате здрава и блестяща коса независимо от горещото време и морските бани.

1. Използвайте шапки и шалове

Слънцето може да изсуши косата ви. Носете шапка, за да предпазите косата си. Можете да избирате от широкополи шапки до дънкови и платнени шапки. За да осигурите допълнителна защита, опитайте да увиете косата си в копринен шал, преди да сложите шапката.

Ако не понасяте шапки или пък сте на мнение, че не ви отиват, опитайте да покриете косата си само с лек шал. По този начин ще можете да предложите пълна защита на косата си. Освен това шаловете могат да добавят забавен елемент към вашето облекло.

2. Нанесете UV защита

Продуктите за грижа за косата днес идват със съставки, които са ефективни срещу вредното ултравиолетово лъчение (UV лъчи). Но недостатъкът на шампоаните, съдържащи UV защита е, че са пълни с токсични химикали. Експертите по грижа за косата съветват да прокарате ръцете си внимателно през косата, след като сте нанесли слънцезащитен крем върху лицето или ръцете си, така ще дадете защита и на косата си.

3. Не мийте косата си често

Лятото изисква топлина и влажност. Може да се изкушите да миете косата си много често. Но внимавайте с факта, че прекомерното миене с шампоан може да изсуши косата ви допълнително, като премахне естествените масла на скалпа ви. Можете да се придържате към измиване с почистващи препарати 2-3 пъти седмично.

4. Подстрижете косата си

Подстригването на косата ви гарантира, че нямате цъфнали краища. Освен това подстригването улеснява оформянето на косата ви. Не се притеснявайте за дължината. Косата ви расте по-бързо през лятото, защото повечето нишки са в анагенна фаза или фаза на растеж през това време.

5. Дълбоко кондициониращо лечение

Кондиционирането помага да се добави слой защита към кутикулата на косата ви, която обикновено е податлива на увреждане от агресорите на околната среда. През лятото може да искате да помислите за дълбоки кондициониращи процедури за допълнителна влага. На пазара има разнообразие от такива лечения. Те имат по-висок капацитет за кондициониране и по-дълго време за действие.

6. Хидратирайте се

Може да правите всичко както трябва за косата си. Но пропускането на хидратация може да попречи на резултатите. Пийте много вода и охлаждащи течности през лятото, за да осигурите хидратация на кичурите на косата си. Това е съвет, който просто не можете да пренебрегнете.

7. Вържете косата си

Връзвайте косата си, за да ограничите не само излагането на слънце, но и да избегнете изпотяването. Потната коса не е красива! Можете да опитате дамски прически, вариращи от конски опашки до плитки или пък кокчета. Тези прически гарантират, че косата ви няма да има цъфнали краища.

8. Избягвайте топлинната обработка на косата

Намалете до минимум топлинната обработка на косата със сешоари, преси или маши. Това може допълнително да изсуши и увреди косата ви. Опитайте по-естествени прически през лятото.

9. Грижа за косата след басейн

Ако обичате басейните, хлорираната вода може да обърка здравето на косата ви. Изберете шампоани и балсами, създадени специално за плувци, които минимизират ефекта на хлора върху косата ви.

10. Маслен масаж

Масажирането с масла като кокосово масло, зехтин или масло от сладък бадем може да увеличи кръвообращението в скалпа и да овлажни косата ви. Можете да добавите няколко капки етерично масло като масло от лавандула.

11. Грижа за цвета

Топлината може да повлияе значително на боядисаната коса. Ако можете не боядисвайте косата с и през лятото. Ако сте пристрастени към цвета на косата си или пък се притеснявате от белите си коси, използвайте органична боя за коса. Винаги използвайте продукти за грижа за косата, подходящи за боядисана коса, така че косата да остане здрава.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: