Как да използвате Низорал за акне според дерматолозите

Как-да-използвате-Низорал-за-акне-според-дерматолозите

Когато се сблъскваме с неприятни пъпки, първият въпрос, който си задаваме, е: „Хормони или бактерии?“ Всяко тийнейджърско списание, оттук до Тимбукту, ни учи, че симптомите на акне като пъпки или бели точки се дължат на запушени пори, бактерии, причиняващи акне, или стрес.

Оказва се обаче, че списъкът с причинители на акне е по-дълъг: гъбичките също могат да играят роля.

Състояние, наречено питироспорум фоликулит, известно още като гъбично акне, се появява, когато порите се запушат с дрожди.

реклама

Тъй като тези пъпки се причиняват от гъбички, а не от бактерии, традиционните продукти за акне няма да са ефективни.

Ако вашата борба с обриви досега е била безуспешна, това може да е добра новина. Гъбичното акне не реагира на обикновените продукти за акне, но е податливо на противогъбични средства като Низорал.

Какво е Низорал?

Низорал е противогъбичен шампоан, който обикновено се използва за лечение на пърхот и други гъбични инфекции на скалпа.

Активната му съставка е кетоконазол, който е ефективен срещу гъбички. Но как може този шампоан да помогне на лицето ви?

Ползи от Низорал при акне

Всеки, който е имал симптоми на акне, може лесно да сбърка гъбичното акне с бактериалното. Те изглеждат сходно и предизвикват текстура върху или под повърхността на кожата.

1. Лекува гъбично акне

Ако се борите с упорити симптоми на акне, които не отшумяват при употребата на традиционни продукти за акне, може да намерите облекчение с противогъбични продукти като Низорал.

Състоянието, наречено питироспорум фоликулит (гъбично акне), се причинява от гъбичките, които предизвикват и пърхот.

Свръхрастежът на този организъм на скалпа може да се разпространи върху челото, линията на косата, лицето, зад ушите и по гърба, предизвиквайки малки подутини и запушени пори.

2. Лекува пърхот

Nizoral е шампоан за лечение на пърхот, който може да се използва и върху лицето и тялото за лечение на гъбично акне.

Ако имате суха и лющеща се кожа на скалпа, Низорал може да ви помогне да се справите с проблема.

3. Подобрява стъпалото на спортиста

Низорал не само лекува пърхот, но може да се използва и за други гъбични състояния като атлетично стъпало и трихофития.

Прилагането му веднъж или два пъти дневно върху засегнатите зони може да доведе до значително подобрение, стига да подсушавате добре третираните места, тъй като гъбичките обичат топла и влажна среда.

Възможни странични ефекти на Низорал

Въпреки че Низорал е ефективен срещу гъбични инфекции, съществува потенциален риск от странични ефекти, както при всяко лекарство.

Чести нежелани реакции включват сърбеж или развитие на обрив върху или около третираната зона.

Освен това, когато се приема през устата, някои хора могат да изпитат гадене, замайване, болки в стомаха и главоболие.

Ако сте бременна, кърмите или планирате бременност, консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете Низорал, тъй като той може да премине в кърмата и да бъде вреден.

Как действа Низорал?

Кетоконазолът в Низорал действа като убива гъбичките, които причиняват гъбичното акне.

Това намалява възпалението и зачервяването, свързани с обривите. Докато традиционните антибактериални продукти не помагат, Низорал може да се справи с гъбичната инфекция и да подобри състоянието на кожата.

Как да използвате Низорал за акне

Низорал може лесно да се включи във вашата обичайна рутинна грижа за кожата. Обикновено се препоръчва да се използва ежедневно под душа в продължение на около две седмици или докато пъпките се подобрят.

След това може да го използвате два пъти седмично за поддръжка. Тъй като Низорал идва под формата на шампоан, пациентите могат да го използват като течен почистващ препарат.

Важно е продуктът да има достатъчно време за контакт с кожата, за да бъде ефективен, затова нанесете, разпенете и пребройте до 30, преди да изплакнете.

Ако имате гъбично акне, Низорал обикновено показва ефект след няколко седмици. Ако обаче не видите подобрение след един месец, може би е време да опитате друго решение.

Други фактори, които трябва да имате предвид

Липсата на незабавни резултати с Низорал не означава непременно, че нямате гъбично акне. Дрождите процъфтяват в топъл и влажен климат, така че вашата среда може да е виновна.

Фоликулитът Pityrosporum е най-често срещан при горещо и влажно време, защото повишава нивата на мазнина върху кожата, създавайки среда, благоприятна за растеж на дрождите. Целта е да направим кожата негостоприемна за високи нива на дрожди.

Комбинация с други продукти

Ефективното лечение на всяко състояние на кожата включва разбирането как активните съставки взаимодействат с другите продукти във вашия режим. Някои продукти могат да увеличат ефикасността на Низорал, като например киселини.

Обикновено се комбинира Nizoral със салицилова киселина, бета-хидрокси киселина, която помага за премахване на излишната мазнина и мъртвите клетки от кожата, за да поддържа порите чисти.

Освен това избягването на определени формули и условия на околната среда може да помогне за по-бързо облекчаване на симптомите на гъбично акне.

Използването на продукти като кокосово масло и зехтин върху скалпа и косата може да предизвика акне по челото – годни за консумация продукти като тези могат да увеличат растежа на микроорганизми върху кожата.

Ако можете да ядете продукта, бактериите и гъбичките също могат да го консумират.

Низорал за акне – Обобщение

Борбата с акнето може да бъде едно от най-разочароващите предизвикателства в грижата за кожата, но не трябва да бъде такава.

Правилното идентифициране на вида и причината за акнето може да направи ситуацията много по-управляема, като ви даде необходимите продукти за постигане на видими резултати.

Nizoral, противогъбичен шампоан, обикновено използван за лечение на пърхот, може да бъде точно това, от което се нуждаете, ако се борите с гъбично акне.

Със своята активна съставка кетоконазол, той е достатъчно мощен, за да се справи с гъбичките, причиняващи акне, и същевременно достатъчно нежен за кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: