Как да се справим с врастнали косми

Как-да-се-справим-с-врастнали-косми

Врастнали косми или псевдофоликулит барбае (PFB) се появяват, когато косъма се извива назад или настрани в кожата, докато расте. Това често се случва, след като космите са били премахнати чрез бръснене, кола маска или пинцети.( 1 )

Признаците за врастнали косми включват подутини, които изглеждат като акне, чувствителност, зачервяване и сърбеж. След излекуване врастналите косми могат да оставят след себе си келоиди (белези) и области на хиперпигментация (обезцветяване на кожата).

Врастналите косми могат да бъдат лекувани чрез спиране на бръсненето, премахване на космения фоликул или прилагане на локално лекарство.( 2 )

реклама

Какво причинява врастнали косми?

Врастналите косми се причиняват от възпалителна реакция, често след бръснене или кола маска. Космите са по-склонни да се извият обратно в кожата, след като са били отстранени, ако имате суха кожа, бръснете се близо до кожата, използвате тъп бръснач, самобръсначка с множество остриета или използвате продукти за обезкосмяване с потенциално дразнещи химикали.

Докато всеки може да развие псевдофоликулит барбае, състоянието е особено често срещано при хора с груба или къдрава коса. Много жени получават врастнали косми в срамната си област. ( 3 )

Врастнали косми могат да се появят след премахване на космите по тялото ви, например чрез:

 • бръснене
 • пинсети
 • кола маска
 • използване на крем за обезкосмяване

Премахването на космите увеличава вероятността те да пораснат отново в кожата.

Врастналите косми могат да бъдат причинени и от носенето на тесни дрехи, които принуждават космите да пораснат отново в кожата ви.

Освен това е по-вероятно да получите врастнали косми, ако имате много къдрава или груба коса.

Усложнения

Врастналите косми понякога могат да се превърнат в твърда бучка под кожата.

Абсцес или киста може да се образува:

 • когато врастнал косъм под кожата се инфектира
 • когато космен фоликул се блокира

Абсцесите могат да се лекуват с:

 • вани със солена вода
 • антибиотици
 • проста операция

Как да се отървем от врастналата коса

Най-добрият начин да се отървете от врастналите косми е като вече не се обезкосмявате. Ако не можете да спрете напълно, опитайте да си вземете почивка или да ограничите броя на бръсненето на седмица. В много случаи врастналите косми изчезват след няколко седмици.

Можете също така да опитате да освободите космите у дома, ако можете да видите косъма точно под повърхността на кожата. Нанесете топъл, мокър компрес върху зоната, за да отворите порите си и използвайте стерилна игла, за да освободите върха на нишката.

Този метод ще работи само ако имате един две врастнали косъма и нямате други симптоми. Ако имате по-тежки симптоми или широко разпространени подутини, по-добре е да изчакате състоянието да се разреши от само себе си или да се свържете с лекар или козметик.

Лечение

За лечение на врастнали косми, спрете бръсненето, пинсетите или кола маската, докато състоянието се подобри – обикновено от 1 до 6 месеца. Ако желаете, скъсете космите с ножица или електрическа машинка.

Не започвайте да се бръснете отново, докато цялата кожа не се изчисти и врастналите косми не изчезнат. Тези стъпки помагат да се контролира състоянието. Те няма да го накарат да изчезне завинаги.

Ако не можете да издържите толкова дълго, без обезкосмяване, и други техники не помагат, вашият лекар може да препоръча лекарства, лазерна епилация или и двете.

1. Лекарства, които помагат за премахване на мъртвите кожни клетки

Нощното нанасяне на ретиноиден крем като третиноин помага за изчистване на мъртвите кожни клетки (ексфолиране). Може да започнете да виждате резултати в рамките на два месеца. Ретиноидът може също да помогне за възстановяване на всяко обезцветяване (постинфламаторна хиперпигментация).

 • Лосион с гликолова киселина помага за намаляване на извивката на косъма, което намалява шанса косъм да врасне в кожата.
 • Кремове за успокояване на кожата. Стероидните кремове помагат за намаляване на дразненето и сърбежа.
 • Кремове или хапчета за контрол на инфекцията. Антибиотичните кремове лекуват леки инфекции, причинени от разчесване. При по-сериозна инфекция може да са необходими антибиотични хапчета.
 • Кремове за намаляване на растежа на космите. Продукт, наречен ефлорнитин (Vaniqa), е крем с рецепта, който намалява повторния растеж на космите, когато се комбинира с друг метод за обезкосмяване, като лазерна терапия.

2. Лазерна епилация и електролиза

Вашият лекар или козметик може да препоръча лазерна епилация, която премахва космите на по-дълбоко ниво, отколкото при бръснене, кола маска, пинсети или електролиза.

Лазерното лечение забавя повторния растеж и е по-дългосрочно решение. Възможните странични ефекти на този метод са образуване на мехури, белези и загуба на цвета на кожата (диспигментация).

Начин на живот и домашни средства

Ако имате подутини от бръснач, но не можете да спрете да се бръснете, разработете последователна рутина за грижа за кожата като следната, за да контролирате това състояние:

 • Бръснете се поне два пъти седмично.
 • Не стискайте врастналите косми.
 • Преди бръснене измийте засегнатата област с топла кърпа или четка за зъби с мек косъм. Използвайте кръгови движения за няколко минути.
 • Нанесете топла, влажна кърпа за още няколко минути.
 • Нанесете крем за бръснене — не го оставяйте да изсъхне — и използвайте остра самобръсначка с едно острие.
 • Не дърпайте кожата си, докато се бръснете.
 • Бръснете се по посока на растежа на косъма.
 • Изплаквайте острието след всеки ход.

Как да предотвратим появата на врастнали косми

Може да сте в състояние да намалите шансовете си за развитие на врастнали косми чрез:

 • Не дърпайте или разтягайте кожата си, когато се бръснете
 • Редовно овлажнявайте кожата си с гликолова киселина
 • Преминаване към друг метод за премахване на космите, като например лазерна епилация
 • Бръснене или скубане на косъма по-рядко
 • Използване на бръснач с остро острие
 • Използване на електрическа самобръсначка
 • Бръснене с къси движения по посока на растежа на космения фоликул


Освободете видимите враснали косми, като поставите стерилна игла под всеки врастнал косъм и внимателно повдигнете върха, който е израснал обратно в кожата.

Изплакнете кожата си и нанесете хладна, мокра кърпа за няколко минути. След това използвайте успокояващ продукт за след бръснене. Ако е необходимо, опитайте да използвате крем с 1% хидрокортизон за не повече от четири седмици.

Ако можете, избягвайте бръснене. Опитайте да използвате електрическа машинка за подстригване. Ако бръсненето влошава състоянието ви, може да опитате химически продукт за обезкосмяване. Тествайте първо върху малка част от кожата.

Врастналите косми намаляват ли сами?

Pseudofolliculitis barbae често изчезва от само себе си, особено ако спрете да се бръснете

Повечето хора забелязват, че врастналите им косми изчезват около 4-6 седмици след спиране на бръсненето или кола маската. Обикновено отнема около месец, за да израсне отново косъма „правилно“, както и за да отзвучат възпалителните симптоми.

Врастнали косми – Обобщение

Врастналите косми са често срещани сред хората, които се бръснат. Най-добрият начин да предотвратите врастналите косми е да избягвате бръсненето. Ако това не е опция, опитайте различни техники за бръснене, за да видите дали помагат.

Врастналите косми обикновено не причиняват сериозни усложнения или опасения за здравето. Те обаче могат да повлияят на качеството на живот и самочувствието ви, ако продължават да се връщат.

Говорете с дерматолог за това как да предотвратите и лекувате врастнали косми и помислете за алтернативни методи за обезкосмяване .


Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: