Как да си направим Изплакване на косата с розмарин

Как-да-си-направим-Изплакване-на-косата-с-розмарин

Надявате се да дадете на скалпа си изцяло естествен тласък? Не търсете повече, доверете се на изплакване на косата с розмарин!

Той е добре известен със своите противогъбични и противовъзпалителни свойства (които могат да намалят пърхота и да увеличат блясъка), но напоследък розмаринът също показа голямо обещание за насърчаване на растежа на косата. ( 1 )

Ще ви обясня как да забъркате проста и ефективна вода от розмарин, как да я нанесете върху скалпа си за растеж на косата и ще ви запозная с другите предимства, които розмаринът предоставя на скалпа ви.

реклама

Как да си направим Изплакване на косата с розмарин

За да приготвите изплакване на косата с розмарин, просто трябва да накиснете пресни или изсушени листа от розмарин в гореща вода.

След това да оставите сместа да изстине, да прецедите листата и след това да излеете върху косата и скалпа след измиване с шампоан.

Масажирането на изплакването в скалпа може допълнително да подобри неговите предимства.

Изплакване на косата с розмарин стъпка по стъпка:

  1. Налейте 470 мл. вода в тенджера, след това поставете тенджерата на котлона и намалете топлината до средно висока. Оставете водата да заври. Дестилираната вода е за предпочитане, тъй като не съдържа никакви нежелани минерали, които могат да попаднат в косата, но чешмяната вода също работи добре;
  2. Намалете топлината до средна. Поставете 3-4 цели пресни стръка розмарин директно във врящата вода, покрийте съда и оставете да къкри за 15-20 минути. След около 15 минути водата ще придобие по-тъмен, кехлибарен оттенък. Колкото по-дълго оставите клончетата, толкова по-силна ще бъде водата ви с розмарин;
  3. Махнете тенджерата от котлона, след като заври розмарина за 5-10 минути, и оставете розмарина да се накисва в тенджерата до 3 часа за по-мощна инфузия;
  4. Също така, помислете за добавяне на 1 чаена лъжичка (1 г) цял карамфил, който има антимикробни ефекти, които могат да насърчат здравето на скалпа. ( 2 )
  5. След това прецедете водата от розмарин в бутилка със спрей. Вашата вода с розмарин е готова за употреба!

Друга възможност е да съхранявате водата от розмарин в стерилизиран буркан в хладилника до една седмица, докато не сте готови да я използвате.

Изплакване на косата с розмарин

След като вече имате готов разтвор от розмарин, ето няколко начина как да го използвате:

1. Нанесете 3-4 впръсквания вода с розмарин в скалпа

Разделете косата си на две. С бутилката със спрей напръскайте водата от розмарин директно върху скалпа.

След това използвайте пръста си, за да масажирате водата с розмарин по цялата си глава за 2-3 минути, като работите с пръсти в малки кръгове.

За най-добри резултати нанесете розмарина веднага след като излезете от душа, върху чиста коса.

Преди да го нанесете върху скалпа си, тествайте водата, като потупвате малко върху китката си и изчаквате 2 часа, за да видите дали имате отрицателна реакция към розмарина.

2. Използвайте водата от розмарин под душа като изплакнете

Ако предпочитате косата ви да не мирише толкова интензивно на розмарин, нанесете водата с розмарин под душа, точно както бихте направили с шампоан.

Напръскайте няколко струи върху скалпа си, след което масажирайте водата с розмарин с пръсти. Оставете го да престои 10-15 минути, след което го изплакнете обилно.

Използвайте вода с розмарин преди шампоан или балсам, ако предпочитате да маскирате миризмата. В противен случай го използвайте след това, така че розмаринът да има по-дълъг контакт със скалпа ви.

3. Използвайте изплакване на косата с розмарин 2-4 пъти седмично

За най-добри резултати нанасяйте вода с розмарин върху скалпа поне два пъти седмично.

Ако желаете, използвайте го всеки ден, за да осигурите на скалпа си много контакт с полезните съединения в розмарина.

Какъвто и да е вашият график, останете последователни! Растежът на косата е дълъг процес, дори когато използвате средства като масло от розмарин – очаквайте резултати след около 6 месеца.

За да подобрите резултатите си, използвайте масло от розмарин заедно с вода от розмарин.

Маслото от розмарин може да има по-голяма концентрация на розмарин и може да помогне за овлажняване на косата ви, подобрявайки здравето на скалпа ви.

Ползи от розмарин за косата

Като цяло розмарина има доста положителен ефект върху косата. Нека хвърлим кратък поглед върху ползите от изплакване на косата с розмарин и употребата ма масло от розмарин.

1. Водата с розмарин може да ускори растежа на косата

В клинично проучване, сравняващо масло от розмарин с миноксидил (или Rogaine), изследователите установиха, че след период от 6 месеца маслото от розмарин се представя също толкова добре, колкото миноксидил, за насърчаване на растежа на косата. ( 3 )

Водата с розмарин съдържа същите съединения като маслото от розмарин (но в по-ниска концентрация), така че водата с розмарин може също да бъде ефективен агент за растеж на косата.

Свойствата на розмарина за растеж на косата се дължат на карнозната киселина, която намалява възпалението, осигурява антиоксиданти и подмладява увредените тъкани и нерви на скалпа.

2. Маслото от розмарин може да се бори с пърхота

Същите противовъзпалителни свойства, които придават на розмарина неговите свойства за растеж на косата, също помагат за излекуване на скалпа.

Това може да намали пърхота. Нещо повече, изследователите са открили, че в клинично изпитване, потребителите на масло от розмарин са имали по-малко сърбеж по скалпа, отколкото потребителите на миноксидил (Rogaine), което може да помогне за намаляване на производството на пърхот. ( 4 )

Освен това съединенията на розмарин абсорбират ултравиолетовите лъчи, което означава, че нанасянето на вода с розмарин върху скалпа може да помогне за предотвратяване на увреждане от слънцето. ( 5 )

3. Маслото от розмарин може да направи косата ви по-блестяща

Известно е, че розмаринът има антиоксидантни и антимикробни свойства.( 6 ) Когато се прилага върху косата ви, то може да отмие нежеланите микроби и да осигури ценни антиоксиданти, което от своя страна може да помогне на косата ви да изглежда по-блестяща и да се чувства по-здрава.

Освен това розмаринът може да има антистресови свойства, което от своя страна може да помогне за ограничаване на преждевременното побеляване на косата.

Изплакване на косата с розмарин – Обобщение

Изплакването на косата с розмарин е естествено лечение за грижа за косата, направено чрез накисване на листа от розмарин във вода и след това използване на вливаната течност за изплакване на косата след измиване с шампоан.

Розмаринът е известен с различните си ползи за здравето на косата, включително насърчаване на растежа на косата, подобряване на здравето на скалпа и придаване на блясък на косата.

Изплакването действа, като влива в косата полезните свойства на розмарина, като неговите антиоксиданти, противовъзпалителни съединения и стимулиращ ефект върху кръвообращението.

Редовната употреба на изплакване на косата с розмарин може да помогне за подхранване на косата и скалпа, да подобри структурата на косата и да допринесе за цялостното здраве и жизненост на косата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: