Как да си направим лавандулова вода за лице – 9 начина за употреба

Как да си направим лавандулова вода за лице - 9 начина за употреба

Домашно приготвената вода от лавандула е освежаваща, релаксираща истинска кондензирана вода, направена от прясна или изсушена лавандула. Тя има невероятни ползи за кожата или може да освежи дома ви или да отпусне сетивата ви. Ако се чудите „как да си направим лавандулова вода за лице“, ето отговора на въпроса ви.

Какво е лавандулова вода?

Истинската лавандула вода се улавя по време на процеса на дестилация на етерични масла. Флорална вода от лавандула, наричана още хидрозол, флорална вода, хидролат, лавандулова ленена вода, лавандулова мъгла или лавандулов спрей) е високоефективна прозрачна субстанция, която съдържа както ароматни, така и лечебните свойства на лавандулата.
Процесът на дестилация изисква специфично оборудване, което е трудно да се направи у дома. Въпреки това, чрез вливане на лавандулови пъпки във вода, последвано от кондензация на пара, можем да постигнем много подобен резултат.

Какво ви е необходимо за направата на лавандулова вода?

Пригответе тенджера за готвене с капак, две топлинно устойчиви купи. Поставете първата купа с главата надолу на дъното на съда за готвене, а втората отгоре изправена, за да съберете кондензиралата вода. Когато ги поставяте, се уверете, че има разстояние между горната част на купата и обърнатия надолу капак.
Ще ви трябват поне 1 кг. кубчета лед.
Използвайте пипета за изсмукване на водата от горната част на капака.
Бутилка с пулверизатор.

реклама

Как да си направим лавандулова вода за лице

Следвайте внимателно стъпките и след 35 минути, ще имате вашата лавандулова вода.

  • Използвайте 2 чаши пресни или сушени цветове от лавандула и ги поставете в съда за готвене със среден размер, така че дъното да е напълно покрито;
  • Направете място в центъра на дъното и поставете първата купа с главата надолу на дъното;
  • Покрийте цветята с 2 чаши вода;
  • Поставете другата купа изправена върху първата;
  • Накрая поставете обърнатия с главата надолу капак върху тенджерата, сложете лед върху капака. Това ще стане мястото на кондензация, където парата достига до дъното на студения капак и пада под формата на хидрозол във втората купа;
  • Увеличете котлона, докато вадата заври, след това намалете котлона;
  • Постепенно ледът започва да се топи. Използвайте пипета или лъжица, за да отстраните водата от горната част на капака;
  • Продължете да добавяте още една партида кубчета лед и отстранете разтопения лед, докато купата ви, която събира хидрозола от лавандула, се напълни;
  • За постигането му са необходими около 20 минути и един килограм лед. Приготвянето на хидрозол от лавандула е бавен процес, когато правите мощен билков екстракт капка по капка;
  • Оставете да изстине, преди да изсипете в чисто шише с пулверизатор.

Съвети за по-добри резултати

По време на процеса проверявайте дали винаги има вода на дъното на тенджерата
Не махайте капака по време на процеса, тъй като ще загубите голяма част от хидрозола поради бързото изпаряване.

Ползи от лавандуловата вода за кожата

След като вече стана ясно как да си направим лавандулова вода за лице, е време да разберете и какви ползи има тя.

1. Овлажняваща и успокояваща

Флоралната вода от лавандула притежава антисептични, антибактериални и противовъзпалителни свойства и осигурява допълнителна хидратация, която е от полза за кожата. Успокоява и овлажнява кожата и помага при зачервяване, акне и раздразнена кожа. Тя е отлично допълнение към тониците за лице.

2. Намалява признаците на стареене

Водата с лавандула е пълна с антиоксиданти, които ви предпазват от свободните радикали, частично отговорни за бръчките и фините линии.

3. Изсветлява кожата

Тази флорална вода може да намали видимостта на пигментни петна и хиперпигментация.

4. Насърчава растежа на косата

Освен ползите са лицето, си заслужава да вмъкнем и ползите за косата. Тази вода с лавандула може да помогне за стимулиране на растежа на косата и насърчаване на по-плътна и здрава коса.

Как да използвате вода от лавандула

Цветната вода от лавандула има широк спектър на приложение. Въпреки, че говорим за лавандулова вода за лице, тя може да има и още много различни приложения, както за дома ви така и за домашните ви любимци.

1. Тонер за лице

Тази лавандулова вода е естествен начин за насърчаване на здрава кожа с младежки вид. Антисептични и антибактериални свойства поддържат лицето чисто, без пъпки или зачервявания. В допълнение към тонизирането, също така овлажнява и хидратира кожата, като я поддържа възможно най-красива. Напръскайте директно върху кожата или използвайте памук за разнасяне.

Вижте още: Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

2. Изплакване на косата

Със своите красиви ароматни антибактериални свойства, този хидрозол от лавандула помага за сгъстяване на косата, пърхот и поддържа косата ви чиста, лъскава и здрава. Всичко което трябва да направите е да изплакнете косата си с лавандуловата вода, след измиване.

3. Има освежаващ аромат

Лавандуловата вода е чудесна естествена алтернатива да ароматизирате дома си без да използвате ароматизатори съдържащи химикали.

4. Освежете дрехите си

Използвайте го вместо дестилирана вода за вашето гладене. В резултат на това дрехите ви ще ухаят нежно и деликатно.

5. Ароматерапия

Ароматерапията е чудесна алтернатива на тези, които са чувствителни към етерични масла. Можете да ги замените с вода с лавандула, която осигурява подобни успокояващи и релаксиращи свойства, помагайки ви да облекчите стреса и да успокоите мускулите си.

6. Грижа за кучето

Хидрозолът от лавандула е идеален спрей за първа помощ, който поддържа вашето куче здраво и щастливо. Помага за дезинфекция на вашето куче, заздравяване на рани и драскотини, поддържа го лъскаво и чисто.

7. Репелент против комари

Водата от лавандула има способността да отблъсква комарите и може да вашият домашен репелент против комари. С няколко капки етерично масло от лавандула, напръскайте с него тялото и дрехите си, преди да излезете навън

8. Спрей за крака

Може да помогне за контролиране на миризмата на краката, ако се напръска върху краката.

9. Вода за след бръснене

Благодарение на стягащите си свойства, този хидрозол от лавандула е подходящ за нанасяне след бръснене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: