Как са създадени зодиите?

Как са създадени зодиите

Още Шумерите са правели опити да се отгатне влиянието на звездите върху съдбата на света. Зодиакът се състои от 12 съзвездия, през които минава еклиптиката, тоест големият кръг, определен от движението на Земята около Слънцето. Слънцето остава във всяко съзвездие на Зодиака за близо месец.

Имената на знаците на зодиака идват от имената на съзвездията, дадени им от шумерите преди 3-4 хиляди години.

Знаете ли, че е имало повече от 12 зодии?

реклама

Някои, като Плеядите и Голямата лястовица, сега са част от други, по-големи съзвездия. Вавилонските астрономи около 500 г. пр. н. е. стигнаха до идеята да разделят еклиптиката на 12 равни части. Някои особено големи съзвездия трябваше да бъдат „подрязани“ и затова част от съзвездието Скорпион се превърна в Везни.

Промените бяха неохотни, дори Клавдий Птолемей от Александрия, астроном и географ, живеещ през 2-ри век сл. Хр., нарича Везни с друго име, третирайки го като фрагмент от Скорпион, а след негов пример Николай Коперник го прави 1400 години по-късно.

В момента, в резултат на прецесията на Земята ( промяна на наклона на оста), положението на съзвездията спрямо нея се е променило с около 30 градуса (прецесията е от латински praecessio – предшестващ, което означава бавна промяна в посоката на въртене на Земята, причинена от неравномерността й привличане от Слънцето и Луната).

В продължение на приблизително 26 000 години земната ос проследява конус с ъгъл на отвор от 23,5 °, променяйки посоката си в космоса. Само 49 дни в годината Слънцето всъщност е в онези зодиакални знаци, в които трябва да бъде според астрологичния „график”, а близо 3 седмици (от 30 ноември до 17 декември) е в съзвездието Змиеносец, т.е. извън традиционния зодиак.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: