Кобидо масаж, японски лифтинг на лице

Кобидо масаж, японски лифтинг на лице

Кобидо масаж – най-вероятно ви звучи непознато, но това е японска техника, която съчетава масаж и грижа. Нарича се японски лифтинг без скалпел и се очаква да донесе ползи като стягане и подмладяване на кожата. Как е кобидо масаж и ефективен ли е?

Кобидо е стимулиращ масаж на лице и шия, който осигурява ефект на подмладена кожа. Това не е всичко. Масажът действа и върху по-дълбоките слоеве на кожата и мускулите. Премахва напрежението, отпуска мускулите, което води до намаляване на видимостта на бръчките, но също така осигурява релаксация. Задачата на Kobido е да подобри кръвния и лимфния поток, благодарение на което е възможно да се получи лифтинг ефект без скалпел.

Какво е Кобидо масаж?

Кобидо масажът се нарича японски нехирургичен лифтинг на лицето или просто лифтинг без скалпел. Извършва се мануално и е много интензивно, тъй като се предполага, че въздейства върху дълбоките структури на кожата. В същото време трябва да се отбележи, че това е вид ритуал, поради което трябва да се спазват определени условия, като метода на масаж, използваната козметика и дори осигуряване на релаксираща атмосфера по време на лечението.

реклама

Kobido е естествена алтернатива на леченията в естетичната медицина като инжекции с хиалуронова киселина или ботулинов токсин.

Кобидо (понякога изписван Ко Би До) е вид Анма, традиционното японско изкуство за масаж. Анма означава да натискаш (Ан) и да търкаш (Ма). Неговият произход е неясен и датира от китайската история преди около 7000 години.

Някои източници съобщават, че подобна форма на масаж е била известна в Индия преди около 10 000 години. Смята се, че в Япония масажът се появява около 5-ти век под името Анма, а през 15-ти век са създадени къщи Кобидо, за да популяризират този „древен начин за красота“. Легендата разказва, че това е била процедура, запазена изключително за императорското семейство и най-благородните и богати семейства в Япония.

Как изглежда масажът Кобидо?

Стандартният Кобидо масаж се извършва на лицето, но могат да се масажират и раменете, гърба, шията и ръцете. Техниката насърчава циркулацията на Qi (енергия) в тялото и в същото време освобождава мускулното напрежение.

Кобидо масажът действа върху нервната система, като оказва натиск върху акупресурните точки, което би трябвало да улесни дренажа.

Основната характеристика на Кобидо масажа е скоростта и силният натиск, като самият масаж не трябва да причинява болка. Въпреки че движенията на ръцете могат да причинят болка, предполага се, че това е болка, която веднага ще ви донесе релаксация и облекчение.

Масажът се извършва на няколко нива, т.е. подкожни тъкани, мускули и фасции. Кобидо масажните движения са разделени на два вида: бавни движения, които трябва да релаксират и силни и бързи, които трябва да стимулират кожата.

Кобидо масажът е усъвършенствана форма на мускулна стимулация на лицето и включва няколко мануални техники.

Състои се от няколко етапа:

 • Релаксираща, която е предназначена да отпусне мускулите и да ви доведе до състояние на релаксация с помощта на нежни заглаждащи движения.
 • Ръчно повдигане , т.е. силно и бързо месене, разтягане, прищипване и др. движения за стимулиране на кръвообращението и стимулиране на еластин и колаген.
 • Лимфният дренаж , т.е. тласкащите движения, трябва да помогнат за отстраняване на излишната вода, токсини и други нечистотии.
 • Акупресура , т.е. натиск върху определени части на лицето, за да се стимулира работата на мускулите.

Колко време отнема Кобидо масаж?

В професионален салон масажът обикновено отнема от 40 до 70 минути (90 минути, включително подготовката на кожата) и включва няколко елемента, включително отпускане на гърба, ръцете, ръцете, главата и лицето с бавни и успокояващи движения.

Понякога на този етап се използват горещи кърпи и бамбукова пръчка. По време на целия масаж терапевтът гали, пощипва и потупва кожата в уговорения ред. Прави се и шиацу масаж, т.е. натиск с палци, който трябва да действа върху меридианите на лицето (енергийните точки) и енергийната система на тялото. Сесията обикновено завършва с търкаляне на кварцови камъни по кожата.

Ефективен ли е масажът на лице Kobido?

Кобидо масажът преди всичко релаксира и действа отпускащо на нервната система. В резултат на това ефективно намалява ефектите от стреса, главоболието, безсънието и симптомите на умора.

Кобидо масажът, извършван на гърба и шията, облекчава мускулното напрежение и отваря дихателните пътища, което може да помогне например при проблеми със синусите или инфекции. От друга страна, техниката на акупресура, прилагана върху слепоочията и около ъглите на очите, може да облекчи болката в очите и да намали болката, свързана с напрегната челюст, например поради бруксизъм.

Най-важното предимство на Кобидо масажа е въздействието върху дълбоките слоеве на кожата. Благодарение на него кожата става по-стегната, по-здрава, а хранителните вещества, съдържащи се в козметиката, проникват в дълбочина, в резултат на което кожата става сияйна и красива.

Кобидо масажът осигурява подмладяващ ефект, изглажда бръчките и изсветлява кожата – това е, с което е известна тази масажна техника. Това е така, защото масажът подобрява кръвообращението и отпуска мускулите, което помага за подобряване на стегнатостта и намаляване на появата на фини линии и бръчки. Масажът подпомага и ефективната хидратация на тъканите, което помага за възстановяване на блясъка на кожата.

Кобидо масажни ефекти

Кобидо масажът дава резултати още след първата сесия под формата на гладка и тонизирана кожа. Тези резултати обаче изчезват доста бързо, затова се препоръчва масажът да се повтаря веднъж или два пъти седмично. Най-добре е веднага да си запишете час за пакет, например 5 или 10 сесии, а след това за поддържащи процедури на всеки 15 дни или веднъж месечно, в зависимост от вашите нужди.

 • отпуска напрегнатите мускули, врата и тила;
 • намалява мимическите бръчки и бразди;
 • забавя появата на преждевременни бръчки;
 • подобрява овала и контура на лицето;
 • подобрява тонуса на кожата;
 • осигурява по-интензивно подхранване на кожата;
 • премахва токсините, замърсяванията и мъртвите кожни клетки;
 • подобрява стегнатостта, благодарение на стимулиране на колаген и еластин
  ускорява регенерацията на клетките;
 • помага за намаляване на стреса и релаксира.

Можете ли сами да си направите Кобидо масаж?

Кобидо масажът е сложно масажно изкуство, състоящо се от много движения и техники, поради което трябва да се извършва само в професионален козметичен салон или СПА.

Масажът на цялото лице и шия включва над 100 движения и не по-малко от 48 техники, които трябва да се изпълняват прецизно и точно. Много е важно да се познава структурата на мускулите, фасциите и кожата, което изисква знания и практика. Освен това Кобидо масажът е най-трудната масажна техника в света – затова не се препоръчва да си правите сами Кобидо масаж.

Като алтернатива за домашни условия можете да правите и друг лифтинг масаж, например с ролер за лице, която е достатъчна за 15 минути около 3 пъти седмично. За това е достатъчно да знаете основите на класическия масаж. Също така си струва да се погрижите за подходяща козметика с подхранващи и анти-стареещи свойства, което ще засили ефекта.

Как да направите лифтинг масаж на лицето у дома?

Лифтинг самомасажът на лицето като алтернатива на Кобидо се състои от няколко елемента. Първото нещо, от което се нуждаете, е масло за лице, което ще служи едновременно като лубрикант и балсам за кожата. Струва си да изберете неутрална козметика, която е възможно най-щадяща кожата по отношение на състав (без парафин, без изкуствени аромати или оцветители и т.н.) и в същото време тази, която най-добре отговаря на нейните нужди.

Лифтинг масаж на лицето стъпка по стъпка

 1. Почистете добре кожата и нанесете избраното от вас масло за лице;
 2. Направете 5-10 кръга върху кожата с ръце, без да ги отстранявате, за да затоплите кожата и да стимулирате лимфната циркулация. Правете движения от долната челюст към бузите и челото, след това от брадичката към бузите, от носа към ушите и от центъра на челото към слепоочията;
 3. Съберете ръцете си, стиснете пръстите си, но сгънете палците си и поставете брадичката си върху тях (палците ви трябва да са рафт за брадичката ви);
 4. Отпуснете ръцете си и ги размахвайте с палци през цялото време под брадичката, от челюстта до ушите. Опитайте се да притиснете показалеца си към кожата – тя трябва да се стегне. Повторете 5-10 пъти;
 5. Поставете средния пръст и показалеца си от дясната страна на брадичката, левите пръсти от лявата страна. Направете плъзгащо движение през центъра на лицето си към челото и когато достигнат линията на косата, внимателно натиснете надолу за 1-2 секунди. Повторете 5-10 пъти;
 6. Поставете показалеца, безименния и средния пръст върху брадичката отдолу, с десните пръсти под лявата страна на брадичката, а левите под дясната. С тях направете малки кръгове по линията на долната челюст. Повторете 5-10 пъти;
 7. Със същите пръсти направете малки кръгове в една линия от ъгъла на устата до средата на ушите. Повторете 5-10 пъти;
 8. Отидете до веждата и поставете пръстите там (без палеца и малкия пръст) – пръстите на дясната ръка над дясната вежда. Внимателно натиснете надолу и плъзнете пръстите си нагоре, докато повдигате кожата, задръжте за 2 секунди и продължете до линията на косата. Повторете 5 пъти;
 9. Правете нежни кръгови движения върху долния клепач от вътрешния към външния ъгъл и след това върху горния клепач в обратна посока;
 10. Поставете ръцете си върху лицето си и натиснете внимателно за 2 секунди. Преместете пръстите си от челото към слепоочието и след това целите си ръце надолу, спрете на линията на челюстта за 2 секунди, отидете отстрани на врата и до вдлъбнатината в долната част на врата и натиснете надолу 3 пъти.
  Накрая леко потупайте цялото лице с върха на пръстите си.

Противопоказания за Kobido масаж

Поради факта, че Кобидо масажът представлява бързи и силни движения, пощипване, разтягане и др., за този дълбок релаксиращ масаж и лимфен дренаж има няколко противопоказания.

Кобидо масажът не се препоръчва:

 • при остро възпаление на тялото и/или кожата;
 • след екстракция на зъб;
 • с периодонтални гнойни състояния;
 • след лечение с ботулинов токсин (до 4 седмици) и PDO нишки (до 6 седмици след операцията);
 • след лазерни процедури на лицето;
 • след мезотерапия веднага след изчезването на възпалението.

Кобидо масажът също не се препоръчва за бременни жени, хора, страдащи от сърдечни заболявания или рак. Противопоказание е също висока температура, кожен обрив или тежко акне.

Кобидо масаж – резюме

Кобидо масажът е предложение за тези, които от една страна се грижат за младежкия си вид, а от друга се страхуват от инвазивните методи за подмладяване на кожата.

В Япония кобидо е най-старата и усъвършенствана техника за масаж на лицето. Той съчетава не само лифтинг на лицето, но и философия, която третира красотата като резултат от баланс между физическо, емоционално и духовно здраве. Този холистичен ритуал за здраве и красота за цялото тяло се появява много преди шиацу масажите и се предава от поколения наред от майстор на ученик.

Днес Кобидо масажът на лице се популяризира като начин за подмладяване и отпускане на кожата и тялото. В същото време не си струва да го правите сами – това изисква познания и преди всичко познаване на доста сложни техники, които неспециалистът трудно може да овладее.

Затова е най-добре да отидете в опитен салон за Кобидо масаж, а у дома използвайте други алтернативи за млада и красива кожа, като правилно подбрана натурална козметика или масажори за лице.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: