Кога се прави тест за бременност

кога се прави тест за бременност

Кога се прави тест за бременност, е въпрос който си задават много жени.

Бързи тестове за бременност се предлагат във всички аптеки и много вериги магазини. На пръв поглед няма нищо трудно да го направите у дома, но много жени не разбират напълно как работи и дали може да се вярва на получените резултати.

Кога се прави тест за бременност?

Доста често при ранни симптоми на бременност или просто вътрешни съмнения, идва момент в който всяка дама иска да разбере дали е бременна.

реклама

Може да проверите тези съмнения по всяко време на денонощието, но най-правилно е да го направите до обяд. Нивото на hCG (хормон, който се произвежда от плацентата по време на бременност) варира през деня, достигайки минимална концентрация следобед. След няколко дни забавяне това няма да има никаква разлика, но в първите дни концентрацията на хормона следобед може да не е достатъчна, за да се диагностицира наличието на бременност.

Експертите съветват да правите домашен бърз тест сутрин, когато нивото на hCG е максимално. За по-нататъшно подобряване на способността за определяне на наличието на бременност е по-добре да не пиете много течности и да приемате диуретици преди процедурата.

Вижте още: Как да забременея? 9 съвета за лесно забременяване

От кой ден след закъснението тестът ще покаже бременност?

тест за бременностТочна информация за това ще намерите в инструкциите за закупения бърз тест, но в повечето случаи те са чувствителни към определена концентрация на hCG – над 25 mIU / ml. Това ниво на хормона в урината се определя още на първия ден от закъснението. След няколко дни концентрацията на hCG се увеличава значително, тогава тестът ще бъде много по-точен при диагностициране на наличието на бременност.

Има бързи тестове, които определят ранна бременност, те са чувствителни към hCG при концентрация от 10 mIU / ml. Такива тестове могат да се използват за диагностициране на бременност 3-4 дни преди датата, на месечния цикъл. Въпреки това, е добре да не бързате с тестовете, за да не останете разочаровани от резултата.

И все пак отново остава въпроса „Кога се прави тест за бременност?“.

За да получите най-точен резултат трябва да знаете, че когато яйцеклетката се прикрепя към стената на матката, производството на hCG се увеличава. Минават 6-8 дни от оплождането на яйцеклетката до имплантирането на ембриона. Необходими са още няколко дни, докато концентрацията на hCG стане достатъчна, за да може да „изкара“ втората лента на теста. Повечето тестове могат да покажат бременност няколко седмици след оплождането, т.е. считано от първия ден на закъснението. Поради това се препоръчва да се направи тест за бременност не по-рано от първия ден от закъснението на месечния цикъл или около две седмици от очаквания ден на зачеването.

Вижте още: Бременност по гестационни седмици

Как работи домашния тест за бременност?

Домашния тест за определяне на концентрацията на специфичен за бременността хормон в урината, работи на същия принцип като лабораторния кръвен тест. И в двата случая се анализира нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) – така наречения „хормон на бременността“, чиято концентрация рязко нараства. Върху втората лента от теста се нанася специално вещество, което реагира само с hCG. Ако възникне реакция, лентата става видима.

Може ли тестът за бременност да е грешен?

Като цяло те са доста надеждни, но по отношение на диагностичната точност, лабораторните кръвни изследвания са най-точни. Ако не прочетете листовка на теста, има вероятност да пропуснете някой дребен детайл и това до доведе до грешен резултат.

Ето списък с най-често срещаните грешки, когато правите домашен тест за бременност:

  • Правите теста вечер. Най-доброто време за тест за бременност е сутрин. Следобед, концентрацията на hCG може да е недостатъчна за точна диагноза.
  • Тестът е извършен твърде рано. Има моменти, когато жените нямат търпение и избързват с теста. Отнема време, докато производството на hCG бъде достатъчно, за да се определи чрез тест.
  • Преди изследването се пиете много течност и концентрацията на hCG в определен обем урина спада, което може да е недостатъчно за точен резултат.
  • Тестът е с изтекъл срок. Всички бързи тестове имат задължителен срок на годност. Когато изтече, има шанс той да не може правилно да диагностицира факта на бременността, т.е. в този случай е възможен и фалшиво отрицателен резултат.

Важно е да разберете, че тестът може да покаже грешен резултат, дори ако сте направили всичко правилно. Само Вашият лекар може точно да потвърди бременността.

Как бързият тест се различава от лабораторния кръвен тест?

Домашният тест е доста точен. Той обаче дава само отговор „да“ или „не“ на въпроса дали производството на hCG в тялото на жената се е увеличило, но не може да каже колко точно се е увеличило това ниво. Лабораторната диагностика на кръвта определя количествено концентрацията на hCG, което ви позволява да определите от колко дни е бременността.

Най-надеждният метод за определяне на бременността е ултразвуковата диагностика.
Този метод, в зависимост от възможностите на оборудването, е в състояние да открие фетално яйце с размер 5 мм, т.е. около втората седмица на закъснението. Този метод показва и някои патологии, по-специално извънматочна бременност, при която експресният тест също ще покаже наличието му.

Кой е най-надеждният бърз тест?

Обикновено тестовете на известни фирми и правилното изпълнение на диагностичната процедура дават правилни резултати. Грешките най-вече са свързани не с тяхното качество, а с различни обстоятелства, които са трудни за измерване. Например, фалшиво положителен резултат може да бъде резултат от приемането на определени хормонални лекарства по време на теста или от някои здравословни проблеми при жената, срещу които синтезът на hCG може да се увеличи в организма.

Не забравяйте, че само квалифициран специалист може точно да потвърди или отрече, наличието на бременност.

Вижте още: Важни неща, които трябва да знаете за бременността

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: