Кожен микробиом – свойства и функции. Как да се грижим за микробиома на кожата?

Кожен микробиом - свойства и функции. Как да се грижим за микробиома на кожата

Чува ли ли сте за кожен микробиом? Може би не, най-вероятно сте наясно с чревния микробиом – и неговото съществено въздействие върху здравословното функциониране на цялото тяло.

Нищо чудно, човешкият микробиом е впечатляващо голям, защото има много повече микробни гени, отколкото човешки!

Освен това не всички бактерии, вируси или гъбички са вредни. Напротив, липсата им често води до заболявания, поради което е изключително важно да поддържаме здрав микробиом.

реклама

Микробиомът върху човешката кожа – какво е това?

Микробиомът върху човешката кожа

Колкото и неприветливо да звучи, човешката кожа е дом на милиони бактерии, гъбички и вируси, които изграждат така наречения кожен микробиом.

Но точно както в червата, микробите, които живеят върху кожата, играят съществена роля в защитата на тялото от нахлуването на патогени – и са нещо като физическа бариера.

Когато по някаква причина тази бариера бъде нарушена, могат да се появят кожни заболявания, а понякога и системни заболявания.

Микробиология и дерматологията са тясно свързани области. Специалистите по двете отдавна са разбрали, че повърхността на кожата е обитавана от безброй бактерии, гъбички и вируси. Тези микробни общности са тясно свързани с човешкото здраве или болести.

Обикновено по кожата има около 1000 вида бактерии. Кожният микробиом се произвежда веднага след раждането; тогава се формира имунната система на организма.

Микробите, произведени по това време, растат през цялото време и се диференцират до пубертета.  Тогава хормоналните промени и промените в развитието спомагат за създаването на окончателния им състав и съдържание, което след това придружава човек през целия му живот в зряла възраст.

Защо микробиомът е толкова важен?

Изследванията показват, че микробиомът потенциално играе ключова роля във външния вид и функцията на човешката кожа.

Подобно на микробите в червата, тези по кожата влияят на цялостното здраве и най-вече на нейния външен вид и благосъстояние.

Кожата е най-големият човешки орган. Здравият, добре функциониращ микробиом предпазва от инфекции, като предотвратява състояния, при които се размножават твърде много така наречени бактерии, патогенни организми.

Оказва се също, че микробиома на кожата има свойства, които му позволяват да се „бори“ с външни фактори и фактори на околната среда. Това означава, че има способността да контролира неприятните възпаления. Може да ускори зарастването на рани, също така е бариера за токсините от околната среда, както и бариера за множество алергени.

Не е лесно обаче микробиома да се поддържа здрав.

Микробиомът върху кожата – най-големите заплахи

Микробиомът върху кожата – най-големите заплахи

Съвременният начин на живот и нашата култура означават, че микробиома на човешката кожа не е в най-добро състояние.

За това допринасят хигиенните практики и много козметични продукти, включително например антибактериални сапуни, консерванти, както и други агресивни химикали, които трябва да премахнат тези „лоши“ бактерии.

За съжаление, те унищожават и тези, които са необходими на хората. Има един вид парадокс, при който твърде много чистота, хигиена, премахване на микроби и бактерии причинява повече болести.

Кожният микробиом също се влияе от: хронично възпаление, стрес, промени в pH на кожата и диета– всички тези фактори могат да причинят дисбаланс на микробите.

Ефектите са различни, такова нарушение на системата може да бъде причина за различни инфекции, кожни заболявания, например акне, екзема или розацея.

Забележително е, че нови изследвания показват, че всичко, което уврежда микробиома на червата, може да увреди и микробиома на кожата.

Това технически се нарича ос черва-кожа и учените тепърва започват да разбират връзката. Знаем обаче, че човешкото тяло е взаимосвързано и отделните системи си влияят силно.

Как да се грижим за микробиома на кожата?

Напоследък се говори повече за микробиома на кожата, отколкото дори за микробиома на червата.

Благодарение на това правилната грижа и грижата за добрите бактерии станаха по-често срещани и популярни.

Кожният микробиом, най-големият орган в човешкото тяло, регулира възпалението и служи като бариера срещу патогени.

Това е страхотна защита, така че трябва да се грижите за него. Добрите бактерии помагат по естествен път в борбата с болестотворните, предотвратяват по-сериозни инфекции и е добре да знаете как да не го увреждате.

Последните изследвания показват, че продуктите за грижа за кожата, съдържащи пребиотици, пробиотиции и постбиотиците помагат за възстановяване на баланса на здрави микроби.

Когато микробиомът на кожата се успокои и възстанови баланса, това може да помогне за намаляване на възпалението, като петна, акне, суха кожа и дори бръчки.

Здравият кожен микробиом намалява риска от рак на кожата, свързан с увреждане на кожата от вредното UV лъчение.

В допълнение, различни фактори на околната среда – като промени в рН на кожата, прекомерна ултравиолетова радиация или възраст – могат да повлияят на нейния баланс.

Що се отнася до грижата за микробиома на кожата, изключително важно е да действаме както извън, така и вътре в тялото.

Пребиотиците, пробиотиците и постбиотиците са от съществено значение за кожния микробиом

Като сте наясно с важността на микробиома на кожата, трябва да се запознаете и с пребиотиците, пробиотиците и постбиотиците, които спомагат за правилното му развитие.

Пробиотиците са живи бактерии, които поддържат здрави бактерии в тялото. И колкото повече здрави бактерии – толкова по-малко място за тези, които създават патологични състояния.

Има много доказателства, че употребата на пробиотици, като например под формата на хранителни добавки, както и локални пробиотици, като например в козметиката, може да помогне за предотвратяване и лечение на различни кожни заболявания, включително екзема, акне, суха кожа и радиация.

Те увеличават производството на керамиди или липиди(мазнини) в кожата и това намалява количеството на причиняващите акне бактерии в кожата.

Напълно възможно е пробиотиците да помогнат и в борбата срещу стареенето на кожата или дори срещу рак на кожата (но все още няма много изследвания по този въпрос).

Пребиотиците са несмилаеми съединения, сложни въглехидрати които подхранват и поддържат здрави бактерии и предотвратяват толкова бързото размножаване на лошите бактерии.

Някои пребиотици помагат за балансиране на pH на кожата или поддържат нейната защитна функция.

Може да се каже, че всеки продукт за грижа за кожата, който подобрява състоянието на кожата, вероятно има т.нар. „пребиотично действие“.

Такъв е ефектът например на липидите, които съдържат различни овлажняващи агенти, които поддържат защитната му функция.

Постбиотиците, от друга страна, са вторични продукти на ферментация, произведени от полезни за нас бактерии.

Здрав микробиом – най-добрите съвети

Грижата за добър кожен микробиом става дори необходима в наши дни. Струва си да вземете присърце няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете неприятни и видими кожни заболявания.

На първо място, струва си да започнете от основите, т.е. със здравословното хранене. Чистите храни с високо съдържание на фибри, пълни с пребиотици, са най-добрата защита за кожата – и не само това.

Истинското здраве винаги започва с рационално хранене, пълно със зеленчуци.

Пребиотиците, също съдържащи се в храната, съдържат т.нар влакнести въглехидрати, които хранят добрите бактерии, като им помагат да растат – като аспержи, артишок, чесън, овесени ядки и соя.

Колкото повече от тези храни има в ежедневната ви диета, толкова по-голямо е микробното разнообразие и по-голям растеж на здрави бактерии.

И въпреки че няма препоръчителна дневна доза пробиотици, здравните експерти препоръчват да се консумират около 1 милиард до 10 милиарда живи бактериални култури на ден. Това води до поне една порция богати на пребиотици и пробиотици храни всеки ден.

Грижата за микробиома не е само ролята на козметиката – тя е необходимостта да се възстанови този баланс вътре в тялото.

Понякога можете да си помогнете със специални, богати на пробиотици добавки, които ще ви помогнат да поддържате, развиете и поддържате здрава микрофлора както на червата, така и на кожата.

Що се отнася до грижите, струва си да избягвате антибактериалните сапуни освен ако не са необходими.  Също така е по-добре да използвате специален, деликатен гел за лице, а не сапун и изберете козметика с пребиотици.

Освен това не забравяйте за упражненията. Потта на здравия и добре нахранен човек е естествен пребиотик, който укрепва микробиома на кожата!

Освен това упражненията подобряват цялостното здраве на кожата, тъй като притока на кръв се увеличава под въздействието на упражненията.

Кожен микробиом – Обобщение

Самата кожа е пълна с добри бактерии, които поддържат много от нейните функции и действат като бариера за поддържане на имунитета.

Има много фактори, които намаляват нивото на тези бактерии и по този начин шансът от неприятни състояния и заболявания – като акне, розацея или екзема – става по-голям.

Затова си струва да използвате най-новите научни открития. Да се грижите за диета, пълна с добри съставки и грижи, съдържащи пребиотици, пробиотици и постбиотици.

Те могат да помогнат за укрепване на микробиома на кожата и по този начин да получите наистина красива, сияйна и – преди всичко – здрава кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: