Козметика със серамиди – За какъв тип кожа е полезна

Козметика със серамиди - За какъв тип кожа е полезна

Какво точно представляват серамидите и каква е цялата реклама около козметиката със серамиди?

А как да разберете, че именно това вещество липсва на кожата ни? Разберете кога според дерматолозите ще помогнат за състоянието на вашата кожа.

Какво представляват серамидите?

Серамидите са липидни компоненти, които са важен елемент, запълващ междуклетъчните пространства на роговия слой. Като такива, съчетани с холестерол и мастни киселини, те образуват защитна бариера за кожата.

реклама

Всяка кожа трябва ли да бъде снабдена с серамиди от нивото на грижа? В какви ситуации да ги използваме целогодишно, кога периодично и кога да ги заменим с други активни съставки.

Дерматолозите обичат да говорят за серамидите като за междуклетъчен цимент, защото те действат като стена, предпазваща по-дълбоките слоеве на кожата от изпаряване на водата, задържайки я вътре.

Отговарят за повърхностната еластичност на епидермиса и благодарение на тях кожата е мека и приятна на допир. В допълнение, серамидите подпомагат нейната регенерация, предотвратяват прекомерното излющване на мъртвите епидермални клетки и участват активно в поддържането на хомеостазата на кожата.

Как се променя нивото на серамидите в кожата и как да го допълваме?

Проблемът с тях е, че подобно на други градивни вещества, количеството им в кожата намалява с времето. Не им помагат и хормоналните промени, на които сме подложени с възрастта, а много вреда нанасят и стресът, излагането на слънчева светлина и неправилната грижа.

Нивото им може да намалее и под влияние на автоимунни заболявания. Това е неблагоприятно по много причини. Като цяло по-малкото количество серамиди може да наруши процеса на кератинизация. Също така може да причини прекомерна сухота и грапавост на кожата, както и нейната по-голяма чувствителност към все по-видими признаци на стареене.

Така че с възрастта не само естествено имаме по-малко от тях, но и колкото по-малко е количеството им в епидермиса, толкова по-бързо ще старее кожата.

Козметика със серамиди – действие

В такъв случай трябва ли всеки от нас рано или късно да посегне към серамидите? Дерматолозите обясняват, че поради благоприятния си ефект върху кожата, това е вещество, присъстващо в много регенериращи кремове и не само за старееща кожа.

Но преди да посегнете към тези или други козметични продукти с тяхната добавка, първо трябва да диагностицираме правилно кожата.

Не всеки се нуждае от тяхното използване. Например, при пациенти, страдащи от акне, често се наблюдава дехидратация на кожата. За това се препоръчва използването на препарати, богати на овлажнители, например глицерол или хиалуронова киселина.

Но при суха кожа най-добре е терапия с препарати, богати на серамиди, сквалан, мастни киселини или холестерол. Всеки от тях ще има положителен ефект върху възстановяването на хидролипидната бариера.

Нейното увреждане е дисфункция, която най-често е резултат от използването на твърде много козметика и неправилното й съобразяване с нуждите на вашата кожа.

Има само една стъпка от повредената хидролипидна бариера до синдрома на свръхчувствителност.

Ето защо киселинните препарати, т.е. тези, съдържащи алфа хидрокси киселини или бета хидрокси киселини, трябва да се използват под наблюдението на специалист.

Защо? Използвани самостоятелно, те могат да причинят прекомерно изсушаване и да нарушат процесите на регенерация. Тогава е добре да се насочите към козметика без консерванти.

Не ги бъркайте с натурална или органична козметика! Тези в тази ситуация ще бъдат абсолютно изключени. Вместо това изберете синтетични, които ще бъдат много по-надеждни и безопасни в случай на контактна екзема.

Коя кожа ще се възползва най-много от крем с серамиди?

Кой трябва да посегне към серамидите? Препоръчват се на хора с дефицит на влага, който се проявява с усещане за стягане, а понякога и свръхреактивност на кожата.

Ето защо те ще бъдат добра подкрепа кожата е изложена на агресивни фактори на околната среда, например замръзване, което може да увреди хидролипидната бариера.

За суха кожа

Серамидите са особено ценни за хора със суха кожа, тъй като подсилват защитната бариера на кожата, намаляват загубата на влага и повишават хидратацията. Чрез попълване на нивата на керамид в кожата, способността на кожата да задържа вода се подобрява, което води до по-гладък и по-еластичен тен.

За чувствителна кожа

Чувствителната кожа е склонна към раздразнения и зачервявания, често поради отслабена кожна бариера. Серамидите играят решаваща роля в успокояването и укрепването на тази бариера, намалявайки чувствителността и повишавайки толерантността на кожата към агресорите от околната среда.

За компрометирана или увредена кожа

Кожни заболявания като екзема, псориазис и дерматит могат сериозно да увредят защитната бариера на кожата. Серамидите помагат за ремонта и възстановяването на тази бариера, насърчавайки заздравяването и възстановявайки цялостното здраве на кожата.

Как да изберем правилния продукт със серамиди?

Експерти обясняват, че когато избирате правилния продукт, трябва да се ръководите преди всичко от типа кожа. За хора със суха кожа се препоръчва по-концентриран крем. Който освен серамиди трябва да съдържа оклузивни и омекотяващи вещества, които запечатват хидролипидните бариера.

За други типове кожа може да са по-подходящи по-леки формули на емулсия или лосион.

Междувременно серамидният серум ще има много лека водниста консистенция, която ще проникне в кожата по-лесно и в по-високи концентрации, осигурявайки й активни вещества.

Освен това, серумът може да се използва независимо от типа кожа, която имате, и следователно ще бъде много по-универсален продукт от крем с серамиди. Той ще насити кожата с тях, позволявайки на други вещества да работят от позицията на крема и да се съсредоточат, например, върху овлажняването или регенерирането.

Кой продукт да избера? Правилният отговор е само един: консултирайте се с дерматолог!

В края на краищата никой от нас не познава кожата си достатъчно, за да знае от какво точно се нуждае. Да, можем да разберем кога е суха или кога реагира с дразнене, но това е само резултат от някакво наше действие.

Ако серамидите ви позволяват да възстановите защитния слой на кожата, струва ли си да ги търсите и в продуктите за грижа за устните?

Те имат малко по-различна структура от тази в останалите части на лицето (лишени са от гранулиран слой и мастни жлези). Следователно доброто им състояние ще бъде подобрено предимно чрез силно овлажняващи препарати. Те ще елиминират изсушаването и ще изравнява повърхността им. Това обаче не означава, че няма да открием серамиди в състава на едно защитно червило.

Обобщение

Серамидите са полезни за различни типове кожа, но имат значителни предимства за хора със суха, чувствителна или увредена кожа. Тези естествени липиди, които са част от бариерната функция на кожата, спомагат за задържането на влагата и защитават кожата от външни дразнители.

Важно е да се отбележи, че серамидите обикновено се понасят добре от повечето типове кожа, дори и тези без специфични кожни проблеми. Те често се срещат в различни продукти за грижа за кожата. Например в овлажнители, серуми и почистващи препарати, което ги прави лесно достъпни за включване в ежедневните процедури за грижа за кожата.

Въпреки това, хората със специфични кожни заболявания или проблеми трябва да се консултират с дерматолог, за да определят най-подходящите продукти и режим на грижа за кожата за техните нужди.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: