Козметичните киселини в домашната грижа за кожата – какво трябва да знаете за тях?

Козметичните киселини в домашната грижа за кожата – какво трябва да знаете за тях

Все по-популярните процедури с използването на козметични киселини не трябва да се извършват само в салони за красота. Сега можете да извършвате такива процедури сами, дори и у дома, но това изисква правилна подготовка, избор на правилните продукти и изучаване на основните принципи за работа с козметичните киселини.

В тази публикация ще научите основите на домашната грижа за кожата с помощта на козметични киселини, които ще ви помогнат да ги прилагате сами. Ще научите какво представляват козметичните киселини и на какви групи се делят и, разбира се, какви свойства имат.

Когато се използват в подходящи концентрации, козметичните киселини могат да донесат редица ползи за кожата. Те са средствата, използвани за борба с акне, бръчки, пигментни петна, белези и неравномерен тен на кожата. Името може да се асоциира негативно като нещо, което се разтваря и действа много агресивно, но това далеч не е така!

реклама

Козметичните киселини са безопасни вещества, предимно от растителен произход, които при правилна употреба не предизвикват дразнене или неприятни изненади.

Какво представляват козметичните киселини?

Козметичните киселини, т.е. хидроксилните киселини (или хидрокиселините) принадлежат към групата на химическите ексфолианти, т.е. вещества, които ексфолират кожата. Добиват се предимно от естествени източници, вкл. мляко и плодове и се използва в пилинги, маски за лице, тоници и други козметични продукти с ексфолиращи свойства.

Историята на употребата на киселини в козметиката е доста дълга. Мисля, че малко хора знаят, че египетските жени, които се къпели в прясно мляко и избърсвали лицето си с резенчета лимон, извършвали процедури с киселини – лимонова и млечна киселина. Индуските също посягат към естествените киселини.

В дерматологията киселините и ексфолирането на епидермиса започват да се използват през 19 век. През 1882 г. немският дерматолог PG Unna описва свойствата на салициловата киселина, резорцинол, фенол и TCA (трихлороцетна киселина), но популярността на киселините отдавна предстои. През 70-те години на миналия век киселините предизвикват интереса на дерматолога Ван Скот,  а използването им в козметиката се появява едва през 90-те години на 20-ти век.

Как действат козметичните киселини?

Действието на киселините върху лицето се свежда до ексфолиране на епидермиса, откъдето идва и терминът киселинна ексфолиация, което означава пилинг с помощта на киселини. След такава процедура кожата е напълно почистена и ексфолирането разкрива гладка кожа с приятна текстура. Много киселини също имат ефект против стареене и допринасят за намаляване на бръчките, други са отлични за обезцветяване, като гликоловата киселина.

Най-силната киселина за лице или TCA се използва за дълбоко ексфолиране, за да достигне до дермата, където спомага за обновяването на колагена и стимулира регенеративните процеси. Някои се препоръчват при лечения против акне, например бадемова киселина, която има свойства против акне, документирани в множество медицински изследвания, поради което се препоръчва като киселина за акне за домашна употреба.

Козметиката с много по-ниска концентрация на киселини от тази в препаратите, използвани в салоните за красота, е предназначена за домашна употреба. Това, разбира се, не означава, че такава козметика ще бъде по-малко ефективна. Те обаче изискват редовна употреба, благодарение на която могат да се постигнат ефектите от действието им и правилно провеждани грижи след употребата на киселини.

Хидрокси киселините се използват главно за ексфолиране на мъртвите кожни клетки, което помага за почистването на кожата, нейното овлажняване и регенериране. При редовна употреба спомагат за намаляване на видимостта на петна и белези, плитки фини бръчки и засилват ефекта на други козметични продукти за грижа. Те също така помагат за почистване на запушени пори и подпомагат обновяването на клетките.

Действието на киселините зависи от вида им (AHA, BHA или PHA) и концентрацията. Много е важно да изберете киселината според вашия тип кожа – тогава дори едно третиране ще доведе до желания ефект и ще възстанови здравословния тон на кожата.

Класификация на хидроксилните киселини, т.е. коя киселина да изберете

Козметичните киселини, които в момента се използват не само в салоните за красота, но и в козметиката, предназначена за домашна грижа за кожата, се разделят на 3 основни групи: алфа-хидрокси киселини (AHA), бета-хидрокси киселини (BHA киселини ) и ново поколение, т.е. полихидрокси киселини (PHA). Какво си струва да знаете за всяка от тези групи киселини?

AHA киселини

Алфа-хидрокси киселините са най-често използваните в грижата за кожата, поради което са и най-популярни. Това, което ги отличава, е ексфолиращият ефект върху повърхността на епидермиса. AHA киселините също помагат за изсветляване на обезцветяването, регулират процеса на кератинизация на епидермиса и стимулират производството на колаген. В концентрация по-висока от pH 3-4,5 те овлажняват кожата. Това са водоразтворими киселини и се препоръчват главно за суха, нормална, зряла, склонна към акне кожа и кожа с обезцветяване.

Видове AHA киселини:

  • бадемова киселина – най-деликатната и популярна алфа-хидроксилна киселина, която може да се използва през цялата година. Има антибактериални свойства, успокоява възпалението и намалява секрецията на себум. В по-висока концентрация овлажнява кожата, в по-ниска концентрация спомага за ексфолирането на мъртвата кожа. Също така помага при плитки белези и стесняване на порите.
  • гликолова киселина – има най-малките частици от всички AHA киселини и прониква най-добре в епидермиса. Има по-силен ефект от бадемовата киселина, ексфолира мъртвия епидермис, намалява бръчките, увеличава производството на колаген, подобрява еластичността на кожата и стеснява порите. Може да раздразни кожата, затова я използвайте внимателно. Гликоловата киселина се получава от захарна тръстика.
  • млечна киселина – тя е много деликатна и често се използва за балансиране на pH на козметиката за измиване на косата и интимна хигиена. Помага за овлажняване на кожата, изсветлява обезцветяването, стимулира растежа на косата и намалява бръчките. Получава се в процеса на ферментация на захарта от млечни бактерии.
  • лимонена киселина – използва се за изсветляване на петна и ексфолиране на мъртва кожа. Помага в борбата с акнето и премахва черните точки. Получава се от плодове, не се препоръчва да се употребява през лятото.
  • азелаинова киселина – е лека киселина с антибактериални, анти-акне и противовъзпалителни свойства. Не предизвиква странични ефекти, може да се използва при розацея (успокоява еритема) и за намаляване на обезцветяването. Може да се използва през лятото.

Вижте още: Азелаинова киселина за лице – какво си струва да знаете за нея?

  • ябълчена киселина – подобно на лимонената киселина, тя е честа съставка в козметиката за грижа за кожата. Има овлажняващ ефект, намалява появата на бръчки, стяга порите и подобрява текстурата на кожата.

Другите алфа-хидроксилни киселини, които се използват в козметиката са:

  • шикимова киселина
  • пирогроздена киселина
  • винена киселина

BHA киселини

реклама

В козметологията се използва основно салициловата киселина, която е алтернатива за хора с непоносимост към AHA киселини. Получава се между другото от върбова кора, малини, листа от бреза и цветове от лайка.
Накратко: салициловата киселина, която се използва в домашни условия в концентрация 1-2%, има бактериостатичен ефект, нежно премахва мъртвия епидермис и прониква в себумния слой, благодарение на което позволява почистване на мастните жлези и заздравяване на възпалителни лезии от акне. Следователно, това е киселина, която се препоръчва главно за грижа за мазна кожа, склонна към акне, с петна и черни точки кожа. Използването й не предизвиква щипане, парене и други неприятни странични ефекти.

PHA киселини

PhA киселините, наречени ново поколение киселини, са много по-меки от AHA киселините и са предназначени предимно за чувствителна и много деликатна кожа. Използването им не предизвиква парене, зачервяване и интензивно лющене на кожата. Въпреки това, тези киселини са също толкова ефективни в грижата, колкото и алфа-хидрокси киселините, и тяхната употреба помага за успокояване на раздразненията, укрепване на кожата и укрепване на липидната бариера на кожата.

PHA киселините:

  • глюконолактон – намалява грапавостта на кожата, видимостта на кръвоносните съдове и успокоява раздразненията.
  • лактобионова киселина – има антиоксидантно действие, ефективно забавя процеса на стареене на кожата, укрепва кръвоносните съдове и успокоява възпаленията.

Други козметични киселини

В допълнение към гореспоменатите AHA, PHA и BHA киселини, следните киселини също се използват в козметиката:

  • LHA – липохидрокси киселина – киселинно производно на салициловата киселина с още по-мек ексфолиращ ефект.
  • коджикова киселина – има антиоксидантно действие, изсветлява обезцветяването, също така има антибактериални и овлажняващи свойства.
  • липоева киселина – ефективно подпомага грижата за зрялата кожа, бори се с бръчките, изсветлява обезцветяванията и подобрява стегнатостта на кожата.

Как да използваме козметичните киселини в домашната грижа за кожата?

Самостоятелната грижа у дома с помощта на козметични киселини не е лесна, но разбира се възможна. Преди да започнете, трябва да имате предвид, че има много противопоказания за употребата на киселини.

Те включват:

  • бременност и кърмене
  • слънчеви изгаряния
  • рани по кожата
  • алергични промени по кожата
  • лечение със стероиди
  • екзема и херпес
  • рак
  • множество родилни петна по кожата

Киселините не трябва да се използват преди излагане на кожата на слънце и преди посещение на солариум. Съществува правило, че киселинните процедури трябва да се извършват през есенно-зимния период и независимо от сезона, винаги след такава процедура, използвайте козметика със стабилна форма на UV филтри.

Най-популярният метод за използване на киселини у дома е пилингът. Предназначен е за цялостно почистване на кожата, премахване на мъртвия епидермис от нея, подпомагане на регенеративните процеси и осигуряване на по-добро усвояване на хранителните вещества от нанесената върху кожата козметика за грижа за кожата. Киселинните пилинги също имат изсветляващи свойства, намаляват бръчките и помагат в борбата с акнето.

В допълнение към готовата натурална козметика с киселини, има и полуготови продукти за самостоятелно приготвяне на пилинг в домашната грижа за кожата. Можете също така да посегнете към избраната киселина и да я използвате в правилната концентрация и в съответствие с препоръките на производителя да проведете домашна терапия, която ще подобри състоянието на вашата кожа.

Как да нанесете киселина върху лицето като пилинг – инструкция

Киселината за лице се използва най-добре вечер върху суха и почистена кожа. Важен елемент от лечението е неутрализирането на киселините. Задачата на неутрализатора е да спре действието на киселините, което предотвратява дразненето. В допълнение, неутрализаторът, например Post Peel от Biocosmetics , има успокояващ ефект, намалява паренето и сърбежа на кожата. Ако тепърва започвате с киселини, изберете киселина, която не изисква неутрализация с ниска концентрация.

Как да използвате козметични киселини върху лицето:

  1. Закрепете косата си например с шапка или лента за глава;
  2. Почистете добре кожата, обезмаслете я и отстранете грима;
  3. Защитете кожата около устата и очите с вазелин или памучни тампони;
  4. Нанесете избраната киселина върху лицето си, за предпочитане с четка (никога с пръсти!);
  5. Оставете киселината върху лицето толкова, колкото е указано от производителя;
  6. Извършете киселинна неутрализация, т.е. нанесете избрания препарат върху памучен тампон и го разнесете върху цялото лице с кръгови движения;
  7. Измийте лицето си обилно с течаща, хладка вода;
  8. Накрая можете да нанесете успокояваща маска.

Как да се грижим за кожата след третиране с козметични киселини?

Можете да видите ефектите от киселинното третиране веднага, например под формата на изравняване на тена и гладкост на кожата. Обикновено, за по-забележителни резултати, трябва да изчакате 2-3 дни след третирането (може да получите зачервяване, което е типично за употребата на гликолова киселина например). За поддържане на ефекта е необходима серия от лечения, обикновено от 4 до 6 с интервал от 1 до 4 седмици. Също така е важно да се грижите правилно за лицето след киселини.

Най-важното правило е излагането на слънце. Кожата след химическия пилинг е по-деликатна, чувствителна и по-изложена на вредното влияние на външни фактори от обикновено. Затова избягвайте слънцето и използвайте слънцезащитен крем с висок филтър (за предпочитане SPF 50). Също така не използвайте солариум. Освен това, ако е възможно, избягвайте прекомерното докосване на лицето до няколко дни след процедурата.

След третиране с киселини, последващата грижа е много важна! Не забравяйте да защитите кожата с крем с висока слънцезащита, минимум 25 SPF. Също така не се препоръчва да се правят слънчеви бани и да се използва солариум за около 3 седмици. По същия начин не трябва да извършвате депилация на лицето (напр. мустаци) за около 2 седмици.

Поддържаща употреба на козметика с регенериращи и овлажняващи свойства, тъй като кожата сега изисква допълнителна грижа. Избягвайте козметика с алкохол, гелове с абразивни частици и забравете за други ексфолианти или по-силни почистващи процедури. Погрижете се за редовната хидратация на кожата, за предпочитане с козметика, съдържаща силно овлажняващи вещества като хиалуронова киселина, урея или глицерин; успокояващи като алантоин или подпомагащи регенерацията като витамини Е и А. Най-добре е да използвате кремове три пъти на ден.

Резюме

Когато решавате да включите киселини в домашната грижа за кожата, си струва да знаете действието и свойствата на отделните видове киселини, както и показанията и противопоказанията за тяхното използване. Това, което си струва да запомните, е правилната подготовка на кожата за употребата на киселини и грижите, които трябва да се полагат след лечението.

реклама