Козметично гладуване „Skin Fasting“, най-новата тендения за чиста кожа

козметично гладуване

Колко време бихте оставили лицето си без тонизиране с любимата ви маска за лице и да го подложите на Козметично гладуване? Един ден? Една седмица? Един месец?

Една от най-нашумелите тенденция в момента е „козметично гладуване“ (skin fasting). Тя включва избягване на всички продукти за грижа за кожата с цел детоксикация.

Според холистичната японска компания за красота, която го популяризира, Mirai Clinical, козметичното гладуване идва от убеждението на Хипократ, че традиционният пост може да се използва като лечебен метод.

реклама

Идеята на козметичното гладуване е, че като си дадете почивка от козметичните продукти, вие позволявате на кожата си да се възстанови и подмлади сама.

В резултат на премахването на вашите обичайни козметични процедури естествената защитна бариера на кожата е в състояние да се нормализира и регулира.

Смята се, че по този начин изчиствате всички токсини и позволявайки пълното и възстановяване.

Как да направите козметично гладуване

Козметичното гладуване може да бъде толкова просто, колкото да се откажете от крема си за лице за една нощ или толкова задълбочено, че да се въздържате от цялата си козметична процедура за няколко дни.

Привържениците на козметичното гладуване вярват, че това позволява на кожата да се рестартира и да задейства функция на възстановяване. Но трябва да се има предвид, че до момента няма потвърдени изследвания, които да показват, че това е истина.

Трябва ли да опитате козметично гладуване?

Ако сте доволни от продуктите си за ежедневна грижа, козметичното гладуване не си заслужава. Няма физиологична причина да го правите.

Кожното гладуване означава, че кожата ви ще пропуска важни съставки, от които се нуждае ежедневно. Например липсата на слънцезащитен крем би оставило кожата уязвима на UV увреждане. Кой би искал това?

Може ли козметичното гладуване да пречисти токсините от кожата ви?

Развенчаването на мита, че кожното гладуване пречиства кожата ви от токсини, всъщност е доста лесно.

Токсините не се разграждат и напускат тялото ви през кожата. Това се обработва от вас, черния дроб и бъбреците като част от отделителната система на тялото.

Следователно козметичното гладуване не би допринесло за детокс на вашата кожа.

Може ли козметичното гладуване да помогне при суха кожа?

Често срещаният аргумент за гладуване на кожата е твърдението, че добавените изкуствени овлажнители спират кожата да произвежда себум сама и следователно става по-суха.

Вярването е, че въздържането от използване на овлажнител дава възможност кожата ви да се снабди отново с необходимото и количество себум.

Тази логика обаче е грешна. Не се вземат предвид многото причини, поради които кожата може да стане суха, някой от тях са кожни заболявания като екзема, сезонна дехидратация и свързани с възрастта промени, които влияят върху това колко себум произвежда кожата.

Ако имате суха кожа на лицето или тялото, спирането на използване на крем за подхранване за някакъв случаен период от време не означава и не може да даде сигнал на кожата ви да произвежда повече от собственото си количество себум.

Освен това поддържането на кожата мека, еластична и хидратирана отнема повече от нашето естествено количество себум.

Козметично гладуване при акне?

козметичното гладуване е особено лоша идея за склонна към акне кожа, тъй като почивката от вашите продукти  против акне може да доведе до влошаване на състоянието ви. Постоянната рутинна процедура срещу акне е наложителна, за да запазите лицето си чисто.

Има ли ползи от гладуването на кожата?

Има няколко обстоятелства, при които козметичното гладуване може да се окаже полезно, но и не поради причините, за които се твърди в интернет.

Ако използвате нов продукт за грижа за кожата или комбинация от продукти и получите отрицателна реакция, трябва да елиминирате продуктите, за които подозирате, че може да са виновникът или да направите пълно козметично гладуване.

Този процес на елиминиране е необходим, за да се определи какво причинява проблема. Ключът е след това да намерите правилната комбинация от продукти, които могат да помогнат на кожата ви.

Негативи от козметичното гладуване

Според д-р Анджали Махто, консултант дерматолог в клиниката Кадоган, не е добра идея да махнете всички продукти, дори ако сте привърженик на козметичното глауване.

Почистването е важна част от рутинната грижа за кожата и премахването на потта, прахта, бактериите и замърсяванията от повърхността на кожата е полезно за личната хигиена, както и за предотвратяване на преждевременно стареене на кожата.

Не само липсата на прочистване може да причини проблеми. В зависимост от типа кожа на човек, липсата на слънцезащитни продукти може да влоши пигментацията, а липсата на ексфолиация може да доведе до натрупване на мъртви кожни клетки.

Изводът: Когато имате добра ежедневна грижа за кожата, нямате нуждае от козметично гладуване.

Прочети Още:
1. Премахване на черни точки в домашни условия
2. Тайната на перфектния тен
3.
На SPA у дома! Скраб – чистота, красота и блясък за кожата

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: