Колко често да боядисвате косата си?

колко често да боядисвате косата си

Обичате, свежия цвят на току-що боядисана си коса? Объркали сте цвета или боята не съответства с показания цвят? Каквато и да е причината да го промените, имайте предвид, че ограничения за това колко често можете да боядисвате косата си. Ако прекалено често боядисвате косата си, това може да я изсуши и да доведе до косопад.

Но къде е граница между красивия цвят и увредената коса? Оказва се, че за всеки е различно. Ето как да разберете какво е подходящо за вашата коса.

Колко често можете да боядисвате косата си?

Общото правило е да изчакате поне 4 до 8 седмици между боядисването на косата, но тази цифра идва с много предупреждения.

реклама

Според колористи всичко зависи от вашия уникален тип коса, процеса на боядисване и желания от вас цвят. Различните типове коса могат да издържат на боята по различен начин. Например, по-гъста коса обикновено може да се справи с повече стрес от фината или къдрава коса.

Мнението на професионалист е единственият начин да разберете със сигурност кое е най-доброто за вашата коса.

Колко време трябва да изчакате между нанасянето на трайна боя за коса?

Постоянната боя е най-суровият вариант за боядисване, а също и най-големият ангажимент. Изработени от комбинация от химикали като амоняк и водороден пероксид ( 1 ), тези формули отварят кутикулата на косъма и променят трайно вътрешната му структура.

Най-добре е да изчакате поне няколко месеца, преди да използвате отново перманентна боя, за да предотвратите по-нататъшно увреждане.

Този тип боя за коса са изключително вредни, и е желателно да ги избягвате. Ако все пак твърдо ги предпочитате, то поне изчакайте да ви пораснат корените поне един пръст.

Има и някои доказателства, че някои компоненти на перманентната боя могат да бъдат вредни за вашето здраве ( 2 ). Много от проблемните химикали бяха премахнати от формулите за багрила през 70-те години на миналия век, но няма много скорошни изследвания, които да определят дали съществуващите химикали са безопасни.

Колко време трябва да изчакате между нанасянето полуперманентна боя за коса?

Полуперманентният цвят на косата е много по-малко вреден за косата ви, отколкото перманентната боя.

Въпреки че е формулирана без амоняк, тя може да съдържа малки количества пероксид, за да може пигментът да се задържи към вашата коса.

В зависимост от състоянието на косата ви, можете безопасно да я пребоядисвате на всеки няколко седмици до месец – или за около 4 до 10 измивания.

Все пак бъдете умерени! Не се опитвайте да нанасяте много цветове в рамките на няколко седмици – първо трябва да измиете съществуващия нюанс.

Колко често да изрусявате косата си?

Изсветляването става с продукти съдържащи предимно водороден прекис, който премахва естествения цвят на косата ви с до 2-3 тона.

За да запазите здравето на косата си, изрусяването трябва да се прави през 4-6 седмици.

Ако имате тъмна коса и искате да станете руса, правете го постепенно, освен ако не искате да увредите и загубите значително количество коса.

Съвети за грижа на боядисана коса

Влюбени сте в новия цвят на косата си, но се чудите как да го запазите по-дълго, без да увредите косата си? Има няколко неща които може да направите, за да запазите този цвят и да здравето на косата си.

Как да предотвратим увреждането на коса

Косата изглежда невероятно след като току-що е боядисана, но как да я запазите такава? Ето какво трябва да имате предвид, за да предотвратите повреда .

  • Намалете топлинната обработка. Ограничете използването на сешоар, къдриците или изправянето, доколкото е възможно, за да избегнете суха, увредена коса. Или задължително използвайте термозащитен продукт.
  • Използвайте подходящите продукти. Продукти помагащи за балансирането на pH, ще защитят косата ви, като се борят с накъсването и ще запечатват здравословните масла. Не забравяйте и балсамите, маските за коса и  други овлажняващи процедури!
  • Пазете скалпа си. Това, което всъщност допринася за дългосрочното здраве на косата, е да имате здрав скалп. Правете леки масажи на скалпа когато миете косата си с шампоан. Също така избягвайте метални четки за коса и прекалено стегнати опашки опашки.
  • Правилните продукти. В идеалния случай изберете комбинация от шампоан и балсам, които са специално предназначени за боядисана коса.
  • Тонизирайте цвета. Използвайте продукт който освежава цвета на косата, ако не сте сигурни какъв точно да е той, посъветвайте с вашия фризьор за правилния тониращ продукт.
  • Не мийте косата си често. Повечето типове коса не трябва да се мият всеки ден. За да запазите своя цвят, се опитайте да миете косата по-рядко.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: