Колко често трябва да се къпем за здрава и красива кожа?

Колко често трябва да се къпем

„Колко често трябва да се къпем?“ е въпрос, който доста хора си задават. Може да изглежда, че в 21 век никой не вярва, че честото миене съкращава живота, но все още има много погрешни схващания за това. Но въпросите, свързани с личната хигиена, вече са добре обяснени и не трябва да бъдат табу, защото това е ключов въпрос за здравето. Обясняваме дали твърде честото къпане може да бъде вредно и предлагаме колко пъти да се къпете в зависимост от различни фактори.

Колко често трябва да се къпем?

Личната хигиена трябва да зависи от текущите условия и нужди. Основната цел на измиването е да отстрани от кожата замърсявания, телесни секрети и микроорганизми, които причиняват неприятни миризми и могат да причинят заболявания, засягащи цялото тяло. Тяхното присъствие зависи от времето, колко се потим, как работят мастните ни жлези, каква микрофлора на кожата имаме, колко често ходим до тоалетна, дали сме активни, какъв начин на живот водим, излизаме ли от вкъщи и къде стоим.

Например, ако вземем душ вечер, спим с чисти чаршафи, а сутрин скочим в анцуг и седнем пред компютъра, за да работим дистанционно, можем да се изкъпем по-късно. Ако обаче отиваме в офиса или фитнес клуба, сутрешната хигиена е повече от препоръчителна.

реклама

Когато някой се поти много, има проблеми с миризмата или здравето на кожата, спортува интензивно, намира се в центъра на града или на село, трябва да се къпе по-често. В горещите дни се случва да се освежите до три пъти на ден.

Въпреки това, ако измиването причинява дразнене на кожата и смяната на козметиката с мека и лишена от проблемни химикали не носи облекчение, трябва да се къпете по-рядко. Много често за това са виновни примесите във водата, особено от водопроводната система.

Защо някога се твърдеше, че честото къпане съкращава живота?

Не толкова отдавна се каза, че честото миене съкращава живота. В съвремието обаче става дума основно за здравето на кожата, което всъщност страда от използването на популярни почистващи препарати.

Преди да се появят течните сапуни, перилните препарати се използват главно за измиване на тялото. Те имат алкална реакция, докато кожата има кисела – ниско рН. Получава се от наличието на защитни вещества върху него, които образуват защитна бариера върху кожата. Сапунът унищожава това покритие, излага кожата на вредни фактори, както и води до дразнене. Възстановяването на тази бариера отнема време, така че колкото по-често се мием, толкова по-лошо е състоянието на кожата.

Днес повечето хора се мият с течен сапун и това обикновено е SLS или SLES (натриев лаурил сулфат – и негово производно), но не е по-добро решение. Всеки препарат разрушава хидролипидната бариера на кожата, но този води и до изтъняване на епидермиса и предизвиква раздразнения, а при абсорбиране през него има хормонален ефект. Препоръчителни, нежни заместители на тези съединения (и други сулфати) са полиглюкозид (коко-глюкозид) на кокосовото масло и кокамидопропил бетаин, както и саркозинат и сукцинат.

Душ веднъж или два пъти на ден?

Много хора се къпят два пъти на ден – сутрин, след като са използвали тоалетната и преди да излязат от вкъщи, и вечер, когато е време за лягане след дълъг ден. Това се дължи на факта, че ставаме много рано сутрин и стоим далеч от дома през целия ден.

Колко често трябва да се къпем? Поради различни причини къпането може да е препоръчително вечер, а за други сутрин. Един вечерен душ ви позволява да измиете потта и праха от тялото си и можете да нанесете балсам за грижа за кожата си. По този начин се грижим и за свежестта на спалното бельо, което в противен случай може да се превърне в местообитание на акарите. Те от своя страна благоприятстват инфекциите на кожните жлези и появата на промени.

Също така сутрешната хигиена е препоръчителна процедура, която ще помогне за намаляване на риска от различни инфекции. Освен това ще предпази тялото от излъчване на неприятна миризма, особено когато например се потим на път за работа.

Най-важните части на тялото, за чиято хигиена трябва да се полагат съвестни грижи (колкото често е необходимо), освен интимните зони, са подмишниците и краката. Особено при хора с кожни проблеми, които не са от естество на инфекция или себорея, е достатъчно да изплакнете останалата част от тялото с вода.
Други препоръки се отнасят до измиването на лицето, което също трябва да се почиства ежедневно, но не непременно с вода.

Къпането всеки ден не е непременно здравословен навик

Душ или вана, тези две хигиенни процедури имат различни последствия за кожата. Къпането предизвиква продължителния му контакт не само с примесите във водата, но и със съставките на използваната тогава козметика. Най-често това са ароматни и пенещи се течности, които освен детергенти съдържат и синтетични ароматни съединения, багрила и други синтетични добавки. Много по-добро решение затова са натуралните соли и маслата за вана с т.нар чист състав.

Къпането във вана, особено гореща или студена, не трябва да продължава повече от 15 минути. В други случаи можете да го удължите до 20-30 минути, но не се препоръчва по-дълго лежане във водата, напр. поради мацерация на епидермиса.

Хората със суха кожа (освен ако не е лечебна маслена баня), както и атопичен дерматит, дори когато няма екзема, псориазис, както и кожни и интимни инфекции трябва да се откажат от сядане във ваната. В такива случаи си струва да замените ваната с кратък душ.

Струва си да запомните, че в сравнение с бързия душ, къпането във вана генерира много повече консумация на вода и свързаните с това разходи. Това е още една причина да промените начина на къпане.

Начини да се чувствате свежи през целия ден

Къпането дори няколко пъти на ден може да не доведе до желаните ефекти под формата на усещане за свежест, ако се потим силно. В такава ситуация е препоръчително да използвате антиперспирант, който намалява изпотяването.

Обикновено, освен алуминиеви соли, които изпълняват тази задача, той съдържа ефективни антибактериални съединения. Те инхибират активността на бактериите, които превръщат съединенията, присъстващи върху кожата, във вещества с неприятна миризма.

В случай на интензивно изпотяване, особено пот от стрес, която има по-ниско рН и съдържа повече хормони на стреса от тези, които се отделят, например по време на физическа активност, си струва да потърсите продукти с повишен ефект, които съдържат алуминиеви и циркониеви соли.

Също така не забравяйте за хигиената на дрехите. Тези, които се носят директно върху тялото, особено бельото и чорапите, трябва да се сменят всеки ден.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: