Колко често трябва да си мием косата?

Колко-често-трябва-да-си-мием-косата

Колко често трябва да си мием косата? Със скалпа и косата ви се случват много неща. Потта от топлина, упражнения и ежедневни дейности, както и сезонни смени, могат да повлияят на естественото състояние на вашите кичури.

Да не говорим, че натрупването от продукти за коса може да унищожи кожата на скалпа с течение на времето. Освен това жлезите близо до космените фоликули произвеждат масло, което омазнява кичурите ви.

Несъмнено знаете, че трябва да миете косата си, но колко често трябва да използвате шампоан, за да запазите здравето на косата и скалпа си?

реклама

Защо е важно да миете косата си

Въпреки че миете косата си с шампоан през целия си живот, нека започнем с малко освежаване на въпроса защо изобщо мием косата си.

Измиването на косата ви служи за две цели: почистване на скалпа и почистване на кичурите коса. Почистването на скалпа ви е подобно на почистването на кожата на лицето ви, тъй като премахва маслото и мръсотията.

Можете обаче да прекалите с миенето. Недостатъкът на твърде честото миене (въз основа на вашия специфичен тип скалп и коса) е, че може да доведе до сухота, сърбеж и дори косопад.

Косите ни зависят от естественото масло, наречено себум, което се отделя от корена на космения фоликул на скалпа, за да ги подхранва. Твърде честото премахване на това масло може да доведе до дразнене на скалпа и увреждане на косата.

Колко често трябва да си мием косата?

Първо, не забравяйте, че всеки има различни състояния на скалпа и различни видове коса, така че отговорът на въпроса – колко често трябва да си мием косата си е изключително индивидуален.

Например, ако имате къдрава коса, скалпът ви вероятно е по-сух от скалпа на човек с права коса. Ако скалпът и косата ви са по-мазни, може да се наложи да се миете по-често, отколкото някой с по-суха коса. Отделно, ако имате фина коса, тя може да се възползва от ежедневно или през ден миене.

В допълнение, други фактори на начина на живот могат да повлияят на честотата на миене:

  • Колко често тренирате
  • Плуване в хлориран басейн
  • Работа, при която сте изложени на прах и химикали
  • Използване на продукти за коса, които могат да причинят натрупване
  • Ако третирате косата си химически

Също така помага да разберете как вашата етническа принадлежност влияе върху космените ви фоликули.

Хората от африкански произход имат космени фоликули с асиметрична елипсовидна форма. Това възпрепятства способността на себума да пътува от скалпа към косата, което води до повече сухота и потенциално накъсване.

Не се препоръчва ежедневно миене, хората с афро-текстурирана, изкривена коса може да успеят да удължат времето между измиванията до една до две седмици.

Хората от европеидната и азиатската раса имат кръгли, симетрични космени фоликули. Това позволява на себума постоянно да покрива скалпа и косата, което може да доведе до мазен скалп и безжизнени кичури. Най-доброто състояние на косата и скалпа ще получите след измиване четири до пет пъти седмично.

В крайна сметка обаче зависи от вас да вземете предвид многото фактори, които влияят върху отговора на въпроса – колко често трябва да си мием косата.

Най-добрият начин е да познаваш косата си. А за по-точни препоръки се консултирайте с сертифициран дерматолог за конкретен режим на измиване на косата, съобразен с вас.

Правилният начин за измиване на косата

Когато се измивате косата си е добре, да се съсредоточите върху масажирането на шампоана в скалпа.

Основната функция на шампоана е да почиства скалпа. Нанасянето на шампоан директно върху скалпа и оставянето му да тече през косата, докато изплаквате, е [обикновено] достатъчно за вашите кичури.

Нещо повече, масажирането върху скалпа засилва притока на кръв, който подхранва скалпа и космените фоликули.

Оставете масажирания шампоан върху скалпа за няколко минути, преди да изплакнете, за да позволите на активните съставки да почистят най-ефективно. Продължете с балсам върху краищата на косата.

Какво може да се случи, ако не измиете косата си?

Последствията от това да не миете косата си, включват омазняване и натрупване на скалпа.

Може да има тенденция „без измиване“ в социалните медии (където хората избягват да почистват косата си с шампоан), но имайте предвид последствията от това натрупване. Това може да запуши космените фоликули, да утежни косата и да наруши pH на скалпа, нивата на себум и микробиома на скалпа.

Измиването с шампоан – въпреки че правилното време е различно за всеки – насърчава здравето на скалпа и косата.

Имайте предвид, че притесненията за косата и скалпа може да не са само от това колко често използвате шампоан. Има много неща, които косата ви казва за вашето здраве. Ако почувствате сухота, сърбеж или дискомфорт извън нормата, консултирайте се с вашия дерматолог.

Как да удължите времето между измиванията на косата си

Ако току-що сте оформили косата си и искате тя да изглежда и да се чувства здрава, ето какво можете да направите:

  • Изпълнявайте само леки упражнения, които не включват много изпотяване, като леки разходки или йога. И в бъдеще не е лоша идея да планирате интензивни, потни упражнения точно преди да планирате да измиете и оформите косата си;
  • Използвайте сух шампоан мъдро и пестеливо – постоянното му пръскане в косата ви може да доведе до натрупване, което дразни скалпа ви.

Как типът шампоан влияе на това колко често миете косата си

Важно е да се уверите, че използвате шампоан и балсам, които са формулирани за конкретния ви тип коса, а има много, според минали изследвания.

Ако имате мазен скалп и използвате овлажняващ шампоан, може да имате твърде много влага в косъма и може да се наложи да започнете да миете по-често вашата коса.

Потърсете шампоан, формулиран специално за мазна коса или балансиращ. Избистрящите шампоани, които помагат за премахване на натрупването, също могат да бъдат добър избор. Те ще са полезни ако сте склонни да използвате много продукти в косата си, включително сух шампоан, който може да се натрупа с течение на времето.

Има много формулировки на шампоани, така че ако откриете, че рафтовете на магазините са затрупани, винаги е добра идея да попитате вашия стилист или дерматолог за тяхната препоръка за вашия тип коса.

Колко често трябва да си мием косата – Обобщение

Измиването на косата премахва мръсотията, мазнините и натрупването на продукти и е важно за здравето на косата и скалпа ви, казват експертите.

Въпреки че правилният отговор на въпроса – колко често трябва да си мием косата, се различава в зависимост от типа коса и индивидуалния начин на живот, то варира от веднъж на ден до два пъти месечно.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: