Крем с урея – мощен овлажнител за суха кожа

Крем с урея - мощен овлажнител за суха кожа

Кремът с урея е локално лекарство без рецепта, използвано за лечение на различни кожни заболявания, които могат да причинят суха, груба или люспеста кожа. Облекчава състояния като екзема (суха, сърбяща, възпалена кожа), атопичен дерматит (най-често срещаният тип екзема), псориазис (състояние на кожата, което образува люспести, сърбящи петна), ксероза (суха кожа) и др.

Основният компонент на крема с урея е уреята. Уреята е органична молекула, естествено произведена, когато тялото разгражда протеини. Също така се произвежда синтетично с помощта на амоняк и въглероден диоксид.

Научете повече за това как се използва крем с урея, потенциални странични ефекти и взаимодействия, дозировки и др.

реклама

Крем с урея

Уреята е един компонент на това, което е известно като естествен овлажняващ фактор (NMF), комбинация от вещества, които помагат да се поддържа кожата адекватно хидратирана. Уреята помага за свързването на водата за рехидратиране на кожата, подобряване на хидролипидната бариера и регулиране на кератиноцитите. ( 1 )

Кератиноцитите са основните видове клетки в най-външния слой на кожата, епидермиса. Те играят важна роля в защитата на целостта на кожата и поддържането на структурата на кожата. Поради тази причина кремът с урея помага при лечението на дерматологични заболявания, които причиняват суха, лющеща се или груба кожа, като рехидратира и укрепва кожната бариера.

Състоянията, при които кремът с урея често помага при лечението, включват: ( 2 ) ( 3 )

 • Екзема;
 • Атопичен дерматит;
 • Ксероза;
 • Ихтиоза вулгарис (суха кожа с малки люспи);
 • Псориазис;
 • Хиперкератоза (удебеляване на външния слой на кожата);
 • Себореен дерматит (състояние на кожата на скалпа);
 • Нарушения на ноктите;
 • Тинеа на краката( стъпало на атлет ).

Странични ефекти

Кремът с урея обикновено е безопасен и има малко странични ефекти. Въпреки това, някои хора могат да получат леко и временно дразнене на кожата при по-високи концентрации. Това обикновено изчезва от само себе си.

Свържете се с вашия лекар, за да изключите алергична реакция, ако имате по-сериозна реакция, като силно парене, сърбеж, зачервяване или копривна треска.

Дозировка

Кремът с урея се предлага в концентрации, вариращи от 2% до 50%. В зависимост от вашето състояние ниска или висока доза урея може да бъде по-подходяща.

Ниска доза урея

Кремът с урея с ниска доза (2% до 10%) се използва предимно като хидратиращ агент. Това го прави най-добър за лечение на ксероза; предотвратяване и лечение на ихтиоза, атопичен дерматит и псориазис; предотвратяване на дерматит, предизвикан от радиация; и поддържане на здрава кожа.

Средна доза урея

Кремът със средна доза (10% до 30%) урея може да се използва като хидрант, кератолитик (агент, който помага за разграждането на кожни люспи) и локален подобрител на лекарството. Тези дози се използват и за лечение на ксероза, ихтиоза, атопичен дерматит и псориазис и за поддържане на здрава кожа.

Висока доза урея

Кремът с висока доза (30% до 50%) урея се използва като кератолитик или локален лекарствен подобрител.

В по-високи дози уреята се използва за лечение на следното:

 • Локализирана хиперкератоза (дебелина на кожата);
 • Псориазис;
 • Кератодермия (дебел епидермис);
 • Мазоли;
 • Пърхот (лющеща се кожа на скалпа);
 • Нарушения на ноктите;
 • Като предварителна терапия за хиперкератозни актинични кератози (слънчеви петна).

Предпазни мерки

Следвайте всички инструкции на етикета с инструкции на опаковката, когато използвате крем с урея. Не използвайте крем с урея, ако сте алергични към него. Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате крем с урея върху наранена, възпалена или изгорена кожа или ако сте бременна или кърмите. Прекратете употребата и се свържете с лекуващия ви лекар, ако забележите екстремни промени в кожата си след употреба на крем с урея.

Взаимодействия

Не са известни взаимодействия между крем с урея и други лекарства. Уреята обаче може да повиши абсорбцията на други съединения. Така че, говорете със здравен специалист, ако използвате други локални лекарства, преди да използвате крем с урея.

Резюме

Кремът с урея е локално лекарство без рецепта, използвано за лечение на различни кожни заболявания чрез рехидратиране и укрепване на кожната бариера. Уреята се предлага в дози, вариращи от 2% до 50%; различни концентрации се използват за различни условия.

Уреята обикновено е безопасна и има малко странични ефекти или лекарствени взаимодействия. Ако имате въпроси относно това дали кремът с урея може да помогне за състоянието на кожата ви, не сте сигурни за дозите или се притеснявате за алергична реакция, говорете с вашия лекар, за да определи кое лечение е най-добро за вас.

Кремът с урея може да помогне при лечение на кожни заболявания като екзема, псориазис, ксероза и др. Възможно е обаче да не работи за всички. Ако кремът с урея не разреши кожните ви проблеми, не се обезсърчавайте; други опции могат да ви помогнат да постигнете здрава кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: