Ланолин в козметиката – Ползи и видове

Ланолин в козметиката - Ползи и видове

Жълто и изключително мазно вещество, неразтворимо във вода, получено от животинска мазнина, това е ланолин. Той е съставна част на много козметични продукти и мехлеми, предлагани на съвременния пазар.

Ефективно омазнява и успокоява напуканата кожа. Може да се използва и при разранени и подути зърна след кърмене. Причинява ли алергия ланолина? Какви са неговите видове и свойства? За какво се използва в козметичната индустрия?

 • Ланолинът се съдържа в продукти като лосиони за тяло, кремове за лице, червила и мехлеми за ръце;
 • При правилно депарафиниране ланолин не трябва да предизвиква алергични реакции;
 • Смазващите свойства позволяват използването на ланолин при хора със суха кожа, тъй като той ефективно изглажда повърхността й.

Какво е ланолин?

Ланолинът е невероятно плътно и твърдо вещество, принадлежащо към безводните липофилни основи. Разпознава се лесно по цвета – отличава се с жълтеникав, тъмножълт или кафяв цвят, има и характерна миризма. Запазва свойствата си във вода, защото е напълно неразтворим в нея. Въпреки това, той има изключителна способност да свързва водни молекули, благодарение на което може да абсорбира два пъти повече вода.

реклама

От своя страна в мазнините се държи точно обратното, защото се разтваря в тях. Топи се при високи температури, а промените, които настъпват при този процес, се забелязват още при 36-42 градуса по Целзий.

Как се прави ланолинът?

Ланолинът е известен още като Е913. Той се прави от мазнини на бозайници с вълнено покритие, предимно овце. Мастните вещества, произведени от мастните жлези на тези животни, натрупвайки се, предпазват вълната от мокрене през есента и зимата.

За съжаление набавянето на съставките за синтеза на ланолин е възможно само през зимните месеци, защото тогава животните имат най-гъста вълна. За да се получи мазнина от вълна, животните се обезкосмяват чрез срязване. Следващите стъпки са пречистване на суровината, топене и сушене на ланолина за 14 дни. Освен това начинът, по който се обработва основата на мехлема, влияе върху характерната му миризма – миризмата на ланолин изчезва чрез правилното й почистване.

Ланолин – видове

ланолин в козметиката

Терминът „ланолин“ не описва един вид от този субстрат – под това име има два варианта. Те са безводен ланолин (от латински Lanolinum anhydricum, Adeps lanae или Adeps Lanae anhydricum) и хидратиран ланолин (от латински Lanolinum hydricum ). Първата е чистата форма, т.е. тази, която е лишена от водни молекули в резултат на тяхното изпаряване. Характеризира се с висока плътност и жълт, тъмно жълт и дори кафяв цвят. Той се използва широко както в козметичната, така и във фармацевтичната индустрия.

На свой ред хидратираната му форма съдържа 25 процента вода, но има друго предназначение. Използва се при обработката на сплави и метали, а също така е един от компонентите на смазочните материали.

В допълнение, сред производните на описаното вещество се отличава течен ланолин, който се използва в течни козметични продукти, включително масла и душ гелове. Съществува и восъчен ланолин, характеризиращ се с много по-високи емулгиращи свойства от изходния субстрат.

Ланолинът предизвиква ли алергии?

Високо пречистения ланолин е суровина, която в повечето случаи не предизвиква алергични реакции. Съвременните методи за синтез позволяват да се ограничи употребата на съставки, които проникват в животинския восък по време на производството. Поради тази причина се счита за безопасно вещество. Въпреки това, има изключително редки обстоятелства, когато причинява сенсибилизация. Поради тази причина е по-добре да бъдете внимателни, когато откриете или подозирате алергия към ланолин.

При алергична реакция по кожната повърхност се появява локален еритем и зачервяване. Такива хора понякога също развиват обриви, подуване, сърбеж или мехури с различни размери на мястото, където са приложени. Симптомите стават видими няколко часа след употреба на ланолин и отнема няколко дни, за да изчезнат напълно.

Хората, склонни към алергии към ланолин, трябва да избират козметика за грижа на базата на вазелин, пчелен восък или масло от купуаку.

Ланолин в козметиката

Ланолинът, включително неговите производни, е компонент на много козметични препарати, предназначени за локално приложение върху кожата и косата.

Това са:

 • защитни балсами за устни и червила;
 • ексфолианти, както и душ гелове и продукти за измиване на лице;
 • маски за коса, балсами и шампоани;
 • омазняващи козметични продукти като емолиенти за деца, хора с псориатични лезии и атопичен дерматит;
 • емулсии за вана за деца;
 • мехлеми за зърна за бременни и кърмещи жени;
 • успокояващи кремове и балсами за цялото тяло.

Ланолин за кърмачки

Ланолинът е идеална козметика за грижа за бременни и кърмачки. Характеризира се с изключителни свойства, които помагат за успокояване на болезнеността и раздразнението на зърната. Ланолин за зърна е препарат, идеален за грижа за областта на гърдите, благодарение на силните си овлажняващи, омазняващи, успокояващи и омекотяващи свойства. Освен това, избирайки продукт от високо пречистен ланолин, можете да сте сигурни, че той няма да предизвика алергични реакции.

Най-добрите ланолинови мехлеми за болежките на бъдещи майки не трябва да съдържат консерванти, оцветители и аромати. Предимството на ланолина е, че не е необходимо да се отмива преди следващото хранене на бебето. Струва си да запомните, че преди да закупите крем с ланолин, проверете неговия състав и прочетете информационната листовка, приложена към продукта, както и честотата на дозиране.

Как действа ланолинът в козметиката?

Не без причина ланолинът се добавя като съставка към много продукти, присъстващи в аптеките и дрогериите. Има много ценни и желани свойства. Също така не предизвиква значителни взаимодействия с други вещества от аптечната формула. Не трябва да се комбинира с боров катран и Перу балсам, поради трудното им съединяване в еднородна маса.

За съжаление, в допълнение към много предимства, той има и няколко недостатъка, като ниска химическа стабилност и податливост на окислителни реакции. Независимо от това, малкото му недостатъци не трябва да скриват ефектите от приложението му.

Полезните свойства на ланолина включват неговите характеристики :

 • емулгиращ – благодарение на тези свойства, позволява прецизна комбинация от мастната и водната фаза, използвани за придаване на козметични продукти с еднородна, кремообразна и в същото време стабилна консистенция;
 • овлажняване – като емолиент, предотвратява загубата на вода през кожата, създавайки защитно покритие върху повърхността й;
 • емолиенти – идеални за грапав епидермис;
 • изглаждане – нанасянето на ланолин оставя деликатна и невидима защитна обвивка върху тялото;
 • стабилизиращ – предотвратява разслояването на отделни компоненти;
 • омазняване – благодарение на това свойство се използва в козметиката за грижа за суха и проблемна кожа със склонност към отделяне на малко количество себум; също е съставна част на мехлеми и кремове за псориазис;
 • транспорт – позволява доставката на хранителни вещества до по-дълбоките части на кожата;
 • защитно – предпазва кожата от вредни външни фактори като екстремни температури на околната среда и слънчева радиация;
 • защитава структурата на косата – уеднаквява структурата й, и предотвратява разцепването на повредените кичури;
 • успокояващо – намалява раздразнението, пукнатините и микроуврежданията на епидермиса; Поради тази причина се включва в специализирани козметични препарати, предназначени за суха кожа, зърна и за употреба при кърмачета.

Ланолин – къде да купя?

Купуването на ланолин не е особен проблем – както в чист вид, така и като един от основните елементи на други мехлеми, кремове или козметични препарати. За да го купите, отидете в аптека или магазин за козметика. Магазини, дрогерии или онлайн аптеки се оказват добро решение за заети хора, които ценят спестяването на време. В допълнение, снабдяването с ланолин по този начин позволява бързо плащане и доставка направо до вашия дом.

Ланолин – обобщение

Ланолинът е мастно вещество, характеризиращо се с многостранно активно действие. В допълнение, технологичният прогрес позволява практически пълно премахване на факторите, които намаляват неговата безопасност. Поради тази причина се добавя към много мехлеми, кремове, балсами и други козметични продукти, дори и ексклузивните. Определено заслужава внимание и включване в рутинната ви грижа за кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: