Масло от кедрово дърво за коса

Масло-от-кедрово-дърво-за-коса

Търсите ли просто решение за всичките си проблеми с косата? Разберете какви ползи има невероятното масло от кедрово дърво за коса, защото само няколко капки от маслото от могат да направят чудеса за вашите увредени коси.

Извличано от кедрови дървета, това етерично масло се използва от векове заради мощните си антимикробни, противовъзпалителни и лечебни свойства.

Сега дори съвременните изследвания признават неговите удивителни способности за стимулиране на растежа на косата.

реклама

Съчетано с блестящия си дървесен аромат, това етерично масло прави идеалното включване в рутинната ви грижа за косата.

Какво е етерично масло от кедрово дърво?

Кедрите са вечнозелени иглолистни дървета, които растат в Хималаите и в средиземноморските райони. Етеричното масло, получено от кората и листата на тези дървета, е известно като кедрово масло.

Докато парната дестилация на дървесни стърготини е вековният метод за извличане на кедрово масло, по-новият метод за суперкритична флуидна екстракция ( 1 ) се оказа по-добър за запазване на естествения дървесен аромат на маслото.

Маслото от кедрово дърво има мощен химичен състав, състоящ се от алфа-кедрол (сесквитерпен), туйопсен, купарен, алфа-цедрен и около двадесет други фитосъединения, които са отговорни за неговите терапевтични способности.

Първоначално маслото от кедрово дърво е признато за пестицид и е използвано в репеленти за насекоми.

Но поради своите антимикробни ( 2 ), противовъзпалителни, антиоксидантни свойства и приятен аромат, той се добавя към различни продукти за грижа за кожата и косата. Те включват шампоани, сапуни, масла за коса и парфюми.

Маслото от кедрово дърво за коса – Ползи

Маслото от кедрово дърво е полезно за кожата и насърчава растежа на косата, благодарение на свойствата си. То е силен антимикробен агент и лекува пърхот и възпаления на скалпа като себореен дерматит .

1. Лекува алопеция и намалява косопада

Алопеция ареата или Indralupta, автоимунно заболяване, е посочено като една от основните причини за тежка загуба на коса. Клинично изпитване, проведено в продължение на 7 месеца, разкри ефикасността на маслото от кедрово дърво при лечението на алопеция ареата.

Около 43 пациенти, които са масажирали скалпа си със смес от кедрово дърво и други етерични масла, разредени в носещи масла, са имали намаляване на косопада и подобряване на състоянието им.

2. Третира сух скалп

Маслото от кедрово дърво помага за балансирането на сухия скалп. Освен това неговите противовъзпалителни свойства успокояват скалпа и предотвратяват състояния като себореен дерматит.

Редовните масажи на скалпа с това етерично масло от кедрово дърво могат да предотвратят раздразнения, сърбящи лезии и сухи люспи по скалпа.

3. Насърчава повторното израстване на косата

Маслото от кедрово дърво може да стимулира растежа на нова коса в зони с косопад. Това се дължи главно на стимулиращата растежа активност на cedrol ( 3 ), сесквитерпен, присъстващ в това етерично масло.

Всъщност ефективността на цедрол при възстановяването на косата често се сравнява с миноксидил, често предписван вазодилататор при лечението на косопад.

4. Подобрява кръвообращението на скалпа

Известно е, че маслото от кедрово дърво подпомага здравето на космения фоликул чрез подобряване на кръвообращението на скалпа.

Това подпомага усвояването на хранителните вещества от корените на косата ви, като по този начин намалява изтъняването на косата, цъфтящите краища и накъсването.

5. Помага за лечение на акне по скалпа и фоликулит

Акне по скалпа и подобни на фоликулит състояния се появяват на скалпа, когато космените ви фоликули са запушени с излишен себум, мъртви клетки и бактерии.

Стягащите и балансиращи свойства на маслото от кедрово дърво регулират мастните секрети на скалпа и предотвратяват прекомерната сухота.

Освен това, сесквитерпените като туйопсен, цедрол и купарен са известни със своите антибактериални свойства, които предпазват скалпа ви от бактериални инфекции.

Според проучване от 2016 г. прилагането на масло от кедрово дърво е подпомогнало лечението на акне при пациент.

6. Третира въшки

Маслото от кедрово дърво е отличен репелент срещу насекоми. Масажирането на скалпа и косата с това етерично масло може лесно да помогне при наличие на въшки.

7. Третира миризмата на скалпа

Миризмата на скалпа е често срещан проблем и главно резултат от бактериален или гъбичен растеж върху скалпа.

Благодарение на антибактериалните и противогъбични ( 4 ) свойства на маслото от кедрово дърво, използването му като масло за коса или добавянето му към шампоана може да помогне в борбата с лошата миризма.

Освен това, неговите почистващи способности и дървесен аромат оставят косата ви свежа през целия ден.

8. Лекува пърхот и гъбични инфекции

Маслото от кедрово дърво е едно такова етерично масло, което показва мощни противогъбични свойства поради наличието на цедрол, основният му компонент.

По този начин маслото от кедрово дърво може да се използва за лечение на различни гъбични инфекции на скалпа като пърхот, трихофития и други.

Странични ефекти от използването на масло от кедрово дърво върху косата
Маслото от кедрово дърво може да доведе до дермална токсичност и тежки кожни лезии, ако се използва неразредено или в силни концентрации за дълъг период от време. Вреден е и при поглъщане.

Предпазни мерки, които трябва да следвате, докато използвате масло от кедрово дърво

Както вече стана ясно маслото от кедрово дърво е изключително полезно за скалпа и за косата, но все пак има някои предпазни мерки които е добре да спазвате.

1. Винаги разреждайте етеричното масло от кедрово дърво, преди да го използвате върху косата и скалпа. 2-5 капки в 10 мл базово масло е безопасна концентрация за честа употреба.

2. Използвайте това масло умерено. Направете тест с пластир, когато го използвате за първи път, за да избегнете нежелани алергични реакции.

3. Не го разреждайте във вода. Етеричното масло ще изплува на повърхността на водата и ще има пряко излагане на кожата. Винаги се разрежда в масло.

4. Избягвайте прякото излагане на слънце след нанасяне на масло от кедрово дърво върху косата и скалпа. Това помага за предотвратяване на фототоксични реакции на скалпа.

Обобщение

Етеричното масло от кедрово дърво е популярна съставка, добавена към различни шампоани, масла за коса и други продукти за коса заради способността му да насърчава растежа.

Въпреки това е важно да запомните, че етеричните масла имат мощна формула с различни активни съставки.

Добавянето на малко количество масло от кедрово дърво към вашата маска за коса, или шампоан е достатъчно, за да извлечете ползите от него.

Прекомерната употреба може да има потенциални странични ефекти. Затова познавайте вашия тип коса и следвайте методите за използване на масло от кедрово дърво, както е споменато в тази статия, за великолепна, плътна и здрава коса.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: