Масло от чаено дърво за гъбички по ноктите

Масло от чаено дърво за гъбички по ноктите

Употребата на масло от чаено дърво за гъбички по ноктите и краката датира от векове.

Благодарение на чудесните си свойства, то ви позволява да се справите с този неприятен проблем, но изисква известно търпение и системни действия. Нека проучим възможностите за излекуване на гъбична инфекция с това прекрасно натурално масло.

Гъбичките по ноктите са много често срещан проблем, който се среща сред много хора. Някои хора са по-податливи на привличане на инфекции поради често плуване или изпотяване на краката.

реклама

За съжаление, все още малко хора знаят колко лесно е да се приложи масло от чаено дърво при микоза и да се отървете от този неприятен и смущаващ проблем.

Масло от чаено дърво и неприятна инфекция с гъбички по ноктите

Гъбичната инфекция на ноктите най-вероятно ще започне с бяла или жълта точка под върха на пръста или нокътя. Инфекцията възниква, когато гъбичките заразят един или повече нокти. С течение на времето може да доведе до обезцветяване и удебеляване на нокътните плочки, което обикновено завършва с болезнени последствия. В екстремни случаи може дори да намали подвижността на крайниците.

Оставянето на гъбични инфекции нелекувани може да доведе до напукване, разцепване и дори пълна загуба на нокътя. Това неприятно дерматологично заболяване обаче е лечимо и може да се преборите с домашни средства, без да харчите много пари. В този случай много природни средства могат да помогнат, но маслото от чаено дърво за гъбичкие едно от основните лечения.

В тази статия ще обсъдим подробно как да използвате масло от чаено дърво за гъбички, за да се отървете ефективно от този неудобен проблем.

Защо си струва да използвате масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е жълтеникаво масло, извлечено от дървото Melaleuca alternifolia. Произхожда от Австралия, но сега се среща и в други региони на света. От векове то се използват широко за лечение на кожни наранявания, а богатите му лечебни свойства го правят отлично за борба срещу различни дерматологични проблеми.

Маслото от чаено дърво е най-известно със своите антисептични свойства. Въпреки това, то също има антибиотични и противогъбични свойства, които помагат в борбата с много заболявания като кожни инфекции, изгаряния, инфекции и др. ( 1 )

Въз основа на много наблюдения беше установено, че е толкова ефективен, колкото клотримазол, който е често използван вид фунгицид, използван, наред с други, в за лечение на гъбички по ноктите. Редовното използване на масло от чаено дърво за лечение на гъбични инфекции също може бързо да подобри външния вид и здравето на ноктите ви.

Маслото от чаено дърво има много приложения и е евтино и лесно достъпно в сравнение с много други етерични масла. Междувременно не се препоръчва за деца под 6-годишна възраст, както и за бременни жени и кърмачки.

Сега, след като сме наясно със свойствата на маслото от чаено дърво, нека видим как да го нанесете върху ноктите си.

Подгответе ноктите си преди да нанесете масло от чаено дърво

Преди да нанесете масло от чаено дърво, почистете нокътя от всякакви други препарати и отстранете мъртвите фрагменти от ноктите. Почистете ноктите си със сапун или дезинфектант, за да се отървете от прах и мръсотия.

Следвайте стъпките по-горе всеки път, преди да нанесете масло от чаено дърво върху ноктите си.

Как да използвате масло от чаено дърво върху ноктите

Маслото от чаено дърво е естествен дезинфектант с естествени фунгицидни и бактерицидни свойства, което го прави популярно средство за лечение на гъбични инфекции на ноктите. ( 2 )Те могат да се добавят и към други лекарства, предназначени за борба с дерматологични проблеми. Но преди да ги използвате, уверете се, че маслото е правилно разредено.

  1. Капнете няколко капки масло директно върху мястото или натопете памучен тампон в разтвора и втрийте нежно, но старателно в нокътната плочка;
  2. Внимателно масажирайте с четка за зъби, за да сте сигурни, че маслото прониква дълбоко в нокътя. След това третиране не използвайте четката за повторно търкане на други нокти;
  3. Пригответе разтвор в купа, съдържащ 4-5 капки масло от чаено дърво и вода, след което поставете краката си в купата;
  4. Продължете този процес за около 15-20 минути. И двете процедури са най-ефективни, когато се правят сутрин или вечер.

Важно е да повтаряте прилагането на масло от чаено дърво върху ноктите, поне два пъти на ден, поне веднъж или два пъти седмично.

Също така трябва често да сменяте чорапите си и да не ги перете заедно с дрехите на другите членове на домакинството. Най-добре е да ги накиснете в дезинфектант или белина преди пране. Освен това си струва да сменяте обувките често, за да могат да изсъхнат добре след всеки ден.

Ефектът на маслото от чаено дърво върху гъбичките по ноктите

Понякога гъбичната инфекция ще се повтори дори след използване на масло от чаено дърво. Но най-често това се случва поради т.нар. кръстосано замърсяване. Състои се в това, че в резултат на липсата на подходяща грижа възникват повторни инфекции от използвани преди това инструменти, дрехи и почистващи препарати.

Личната хигиена е най-важното условие за успеха на терапията и трябва да се поддържа с особено внимание. Неща като чорапи, нокторезачки и обувки трябва да се почистват и дезинфекцират редовно, дори ежедневно.

Избягвайте тесни или затворени обувки, които могат да създадат идеална среда за развитие на бактерии по ноктите. Винаги е по-добре да изберете сандали през лятото.

Как да се предпазите от гъбички по ноктите

Предотвратяването на гъбичките по ноктите може да не е на първо място в списъка със задачи за всеки, но трябва да е някъде в него. Здравето на краката зависи от правилната хигиена, така че е важно да ги поддържате чисти и сухи.

Също така си струва да се придържате към някои правила, които са изброени по-долу:

  • Поддържайте ноктите си къси и чисти – Използвайте по-често комплекта си за маникюр и педикюр, за да освежите ноктите си, тъй като поддържането на ноктите ви къси и чисти ще предотврати развитието на бактерии под нокътната плочка.
  • Използвайте ръкавици – Носенето на ръкавици при миене на чинии или почистване на дрехи не само ги предпазва от контакт с бактерии, но също така поддържа ръцете ви сухи и не ги лишава от естествената им защита.
  • Не ходете боси – Уверете се, че винаги носите обувки, джапанки или сандали във фитнес зали, басейни или СПА комплекси.

Странични ефекти от масло от чаено дърво

Благодарение на многобройните си лечебни свойства, маслото от чаено дърво е активна съставка в много продукти за красота, от сапуни и дезинфектанти до продукти за грижа за кожата и краката. Въпреки това е важно да сте наясно с потенциалните рискове, които могат да възникнат при употребата на масло от чаено дърво.

Една от най-честите нежелани реакции, свързани с маслото от чаено дърво, е дразненето на кожата. В някои екстремни случаи може да причини зачервяване, сърбеж и възпаление. Винаги е по-добре да тествате маслото, преди да го използвате. Някои хора са алергични към съставките, присъстващи в маслото от чаено дърво.

Бременните жени и кърмачките винаги се съветват да се консултират с лекар преди да използват какъвто и да е вид етерично масло. Тъй като маслото от чаено дърво е силно, важно е да го разредите с друго базово масло, като кокосово масло или масло от жожоба, преди употреба.

Обобщение

Гъбичните инфекции на ноктите са сериозен проблем, който трябва да се третира внимателно и търпеливо. Разбира се, има много ефективни начини за справяне с него, не само с масло от чаено дърво. Ето защо, в сериозни случаи, винаги трябва да посетите дерматолог.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: