Масло от чесън за коса

Масло-от-чесън-за-коса

Когато става дума за природни средства, чесънът за коса може да не е първата съставка, която идва на ум. Употребата на масло от чесън за коса помага за премахване на пърхот, сърбеж и възпаление на скалпа, създавайки по-здравословна среда за растеж на косата.

Често свързван с добавяне на вкус към пикантни ястия, чесънът всъщност е възхваляван за потенциалните си ползи за насърчаване на здравето на косата и дори за подпомагане на възстановяването на косата.

Добър ли е чесънът за косата?

Чесънът е богат на основни хранителни вещества като сяра, селен, фосфор и витамини C и B6, които са жизненоважни за поддържането на здрава коса.

реклама

Тези хранителни вещества помагат за подхранването на космените фоликули, укрепват косъма и стимулират растежа на косата.

Освен това, чесънът притежава антибактериални и противогъбични свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите на скалпа, пърхота и други състояния на скалпа, които могат да допринесат за загуба на коса.

Ползите от чесъна далеч надвишават неговите недостатъци.

Маслото от чесън, получено от скилидки чесън, е концентрирана форма, която може да се прилага директно върху косата и скалпа.

Ето как можете да използвате чесновото масло за максимални ползи:

  • Масаж на скалпа : Загрейте малко количество масло от чесън и нежно го масажирайте в скалпа с кръгови движения. Това стимулира кръвообращението, подхранва космените фоликули и насърчава растежа на косата. Оставете да подейства поне 30 минути, преди да изплакнете с мек шампоан.
  • Маска за коса : Смесете чесново масло с носещо масло по ваш избор, като кокосово масло или зехтин, за да създадете подхранваща маска за коса. Нанесете сместа от корените до върховете на косата си и я оставете за един час или цяла нощ, ако е възможно. Изплакнете обилно и измийте с шампоан както обикновено.

Масло от чесън за коса

Маслото от чесън също има антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства, които могат да предпазят скалпа от вирусни и гъбични инфекции. Това води до образуване на пърхот, който може да влоши тежката инфекция и увреждане на косата.

Маслото от чесън съдържа сяра, за която е установено, че увеличава производството на протеин каротин в косата, който е отговорен за растежа на косата.

Няколко проучвания са установили, че масажирането на скалпа с чесново масло може да намали падането и накъсването на косата. Това в крайна сметка инициира растежа на косата.

Чесънът осигурява подхранване на скалпа, което в крайна сметка помага на косата. Най-добрият начин да използвате чесън за проблеми с косата е като нанесете чесново масло върху скалпа.

Някои от най-известните ползи от чесъна за косата са обобщени по-долу:

1. Насърчава растежа на косата

Чесънът съдържа алицин, съединение, което помага за подобряване на кръвообращението в скалпа.

Правилният кръвен поток гарантира, че космените фоликули получават адекватно снабдяване с хранителни вещества и кислород, което е от решаващо значение за насърчаване на растежа на косата.

2. Укрепва косата

Сярата в чесъна укрепва кичурите на косата, като намалява накъсването и предотвратява косопада.

Помага за поддържане на еластичността и устойчивостта на косата, което я прави по-малко податлива на увреждане.

3. Бори се с инфекциите на скалпа

Чесънът притежава антимикробни свойства, които могат да се борят с инфекциите на скалпа, причинени от бактерии или гъбички.

Състояния като пърхот, акне по скалпа и гъбични инфекции могат да допринесат за загуба на коса, а използването на лечения на базата на чесън може да помогне за облекчаване на тези проблеми.

4. Подхранва скалпа

Чесънът е богат на основни хранителни вещества като витамини C, B6 и минерали като селен, които подхранват скалпа и космените фоликули.

Тези хранителни вещества допринасят за цялостното здраве и жизненост на косата.

5. Кондиционира косата

Чесънът за коса може да помогне за кондиционирането й и да подобри текстурата.

Придава блясък, мекота и влага, като прави косата по-послушна и намалява накъдрянето.

6. Естествен лек за косопад

Чесънът често се използва като естествен лек за косопад.

Способността му да укрепва косата, да стимулира растежа и да се бори с инфекциите на скалпа може да помогне за намаляване на падането на косата и да насърчи повторния растеж.

7. Намалява косопада

Чесънът помага за предотвратяване на косопада, като укрепва корените на косата и минимизира накъсването.

Подхранва космените фоликули, насърчавайки по-здравословен и по-силен растеж на косата.

Как да си направим чесново масло за коса у дома

Можете лесно да си направите масло от чесън у дома.

Просто следвайте тези стъпки:

  1. Счукайте няколко скилидки чесън или направете чеснова паста;
  2. Вземете тиган и добавете чесновата паста. Запечете я малко;
  3. Добавете една чаша кокосово масло или зехтин към чеснова паста;
  4. Загрейте маслото на слаб огън за 5 минути;
  5. Оставете маслото да се охлади;
  6. След като е готово, прехвърлете го в бутилка или буркан.

За да извлечете най-добрите му ползи, трябва да нанасяте масло върху косата си два пъти седмично.

Омазняването през нощта е най-доброто, ако това не е възможно, трябва да държите маслото поне 2-3 часа преди измиване с шампоан.

Маслото от чесън може да бъде много полезно за косата. Имайте предвид обаче, че ако сте алергични към чесън, избягвайте да го използвате.

Предпазни мерки и съвети

Чесънът има силна миризма, която може да бъде непосилна. Ако смятате, че миризмата е неприятна, можете да добавите няколко капки етерично масло, като лавандула или розмарин, за да прикриете миризмата.

Преди да използвате чесън за коса или масло от чесън за коса на скалпа си, направете тест за алергия, за да проверите за алергични реакции или чувствителност.

Масло от чесън за коса – Обобщение

Употребата на масло от чесън за коса предлага набор от потенциални ползи за здравето и възстановяването на косата.

Неговото съдържание на хранителни вещества, антимикробни свойства и способността му да подобрява кръвообращението го правят ценно допълнение към вашата рутинна грижа за косата.

Независимо дали решите да включите чесън в диетата си или да използвате масло от чесън за коса локално, това може да се окаже естествен, ефективен и достъпен начин за поддържане на по-здрава и блестяща коса.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: