Мед от Манука, ползи за кожата

Мед от Манука, ползи за кожата

Произведен от нектара на дърветата манука (Leptospermum scoparium), набиращия популярност мед от манука предлага много ползи за здравето на кожата.

Медът от манука може да се идентифицира визуално като типична вискозна течност от тъмен крем до тъмнокафяв цвят. Има остър вкус и текстурата му не е много гладка, за разлика от други видове мед. Поради уникалните си благоприятни за кожата качества, медът от манука се счита за супер мед.

Той е антибактериално, антивирусно, противогъбично средство, както и противовъзпалително и овлажняващо средство.

реклама

Мед от манука ползи за кожата

Мед от манука ползи за кожата

Както всички видове мед, медът от манука също съдържа захари, витамини, минерали и различни ензими. Но неговата специалност е богатото му съдържание на метилглиоксал, който има великолепни антибактериални свойства.

Антибактериалната активност на меда се дължи най-вече на водородния пероксид, когато глюкозооксидазата реагира с молекулите на глюкозата и кислорода във водата. Медът от манука обаче има непероксидно антибактериално действие в допълнение към това, което се дължи на богатото съдържание на метилглиоксал.

Повечето от ползите за кожата от меда от манука всъщност се дължат на това, че е мед, но той има някои допълнителни свойства, които допринасят за неговата красота.

1. Има антибактериални свойства

Полезен ли е медът от манука за вашата кожа? От векове медът е бил ценен заради мощните си антибактериални качества. Това не е било тайна дори за древните египтяни, които са използвали меда за редица медицински цели, включително за лечение на определени кожни заболявания и очни заболявания.

Но едва в края на 1800 г. учените потвърдиха това, което египтяните са знаели през цялото време. Те откриха, че медът съдържа глюкозооксидаза, специален ензим, който превръща захарта в лек, подобен на белина антисептик, който вероятно имате в аптечката си – водороден пероксид.

Но това, което прави манука уникална сред меда, е, че освен водороден пероксид, той съдържа и мощно съединение, наречено метилглиоксал.

Метилглиоксалът може да бъде дори по-силен антибактериален агент от водородния пероксид. Всъщност има подкрепа, че може дори да е ефективен в борбата с особено силни бактерии, като стафилококовата бактерия или дори e.coli.

Когато става въпрос за вашата кожа, наличието на тези мощни антибактериални вещества може да бъде огромна полза.

2. Може да е естествено противовъзпалително средство

Друго от описаните предимства на меда от манука за кожата е, че той може да бъде естествено противовъзпалително средство, което е ключов аспект в грижата за кожата. Това е така, защото кожата ви е орган – всъщност тя е най-големият орган на тялото ви. И подобно на другите ви органи, той работи с имунната система на тялото ви, за да ви поддържа здрави.

Когато имунната система се задейства, например, от неща като инфекции или алергени, кожата ви може да реагира, като произвежда съединения, които убиват бактерии и вируси.

Но тези съединения също могат да причинят възпаление, което само по себе си е имунен отговор. Това е опитът на кожата ви да изолира вредните агенти, докато не можете да се справите с тях.

Най-честият признак на възпаление на кожата е наличието на обрив или зачервяване. Може също да изпитате:

 • Мехури или пъпки
 • Сърбяща, лющеща се или суха кожа
 • Сърбеж, парене
 • Напукване или кървене
 • Топлина на кожата на мястото на обрива

В много случаи възпалението, причинено от бактерии, е основната причина за обикновеното акне. Това означава, че медът от манука може да бъде ефективен при  намаляване на пъпки, които иначе потенциално биха могли да доведат до белези от акне.

3. Може да притежава лечебни свойства

Колкото и добре да се грижите за кожата си, винаги има шанс тя да получи увреждане или дори рани.

Когато това се случи, естествените лечебни свойства на меда от манука могат да бъдат ефективни инструменти за заздравяване на рани, успокояване на увредена кожа и възстановяване на тена ви.

Но защо медът от манука може да бъде ефективен при възстановяване на увредена кожа? Има два ключови начина, по които този специален нектар може да насърчи изцелението:

 • Фибробласти – Има подкрепа, че медът от манука може да насърчи производството на специални клетки, наречени дермални фибробласти. Тези клетки могат да помогнат на кожата ви да развие съединителната тъкан и да бъдат от решаващо значение за възстановяването на кожата ви от порязвания, ожулвания и други рани.
 • Влага – медът от манука помага да поддържате кожата си хидратирана, което помага на кожата ви да заздравее. Също така може да помогне на кожата ви да създаде естествена бариера, която да я предпазва, докато зараства.

Не е нужно да сте претърпели опасно нараняване, за да търсите докладваните лечебни свойства на меда от манука. Петната и пъпките често могат да оставят болезнени рани и рани, които медът от манука също може да помогне за облекчаване.

4. Може да помогне за облекчаване на физическия дискомфорт

Облекчението може да е сред многото ползи за кожата от меда манука.

Това е добра новина за вашата кожа, защото много кожни проблеми, от ежедневни петна до сериозни състояния, могат да бъдат доста болезнени. Третирането на кожата ви с мед от манука може да бъде естествен начин да получите известно облекчение.

5. Може да успокои сухата кожа

Медът от манука може да помогне за облекчаване на суха кожа или склонна към обрив.

В проучвания е доказано, че медът от манука значително подобрява и лезиите.

6. Овлажнява

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за кожата си, е да я поддържате хидратирана. От намаляване на сухотата и елиминиране на омазняването до прикриване на петна, кожата ви се нуждае от влага, за да работи – и да изглежда – по най-добрия начин. За щастие, медът от манука може да помогне.

Защо медът от манука е добър за кожата, когато става въпрос за овлажняване? Просто е: медът от манука съдържа овлажнители, които са жизненоважни вещества, открити в захарта и други храни. Овлажнителите извличат влагата от въздуха и от дермалния слой на кожата ви към външния слой или епидермиса.

7. Може да поддържа кожата мека

Може да използвате мед от манука за кожа, която е мека и еластична. Отчасти това се дължи на тези овлажнители, които споменахме по-рано – когато кожата е овлажнена, е по-малко вероятно да стане груба, твърда или напукана от сухота, сърбеж и раздразнение.

Но това е и благодарение на омекотяващите свойства на меда. Емолиентите са вещества, които запълват пространствата между кожните клетки с репаративни липиди, които могат да насърчат мека и гладка кожа.

8. Може да помогне за намаляване на признаците на стареене

Друга полза е да помогне за намаляване на признаците на стареене, като бръчки и обезцветяване, причинени от възрастови петна.9

На първо място, това е така, защото Manuka съдържа:

 • Антиоксиданти – Медът от манука има антиоксидантни свойства, които са чудесни за вашата кожа. Антиоксидантите могат да помогнат на кожата да се заздрави, когато е изложена на вредни свободни радикали, а някои дори съдържат колаген, който помага на кожата да изглежда млада.
 • Водороден прекис – Както бе споменато по-горе, Manuka, както всеки мед, съдържа водороден прекис, който е известен със своите качества, подобни на белина. Това предполага, че Манука може да бъде от полза за подобряване на редица обезцветявания на кожата.

Използване на мед от манука за кожата

мед от манука за кожата

Сега, след като сте прочели за потенциалните ползи от меда от манука за кожата, вероятно се чудите как можете да го включите в рутинната си грижа за кожата.

За щастие има редица прости начини да направите това.

Медът от манука се предлага в много продукти за грижа за кожата като:

 • Маски за лице – маската за лице с мед от манука е един от най-добрите начини да поглезите кожата си с баня с манука. Може да ви помогне да поддържате кожата си гладка и мека.
 • Почистващи продукти – Много почистващи продукти за лице, които можете да използвате всеки ден, и тези, които са за спорадична употреба, включват Manuka в своите съставки.
 • Балсами за лице – Балсамите са последната стъпка от всяка адекватна грижа за кожата. Те задържат влагата и добавят защитен слой към кожата ви, който я предпазва от елементите. Когато балсамът съдържа мед от манука, тези овлажняващи свойства само се засилват.

Освен това можете да използвате мед от манука самостоятелно, за да поддържате външния вид на кожата си, особено когато имате специфични петна, белези или петна, които искате да излекувате.

Мед от манука ползи за кожата – Обобщение

Грижата за кожата ви е важна. Но освен ако не използвате най-чистите продукти, не правите услуга на кожата си.

Точно тук се намесва меда. Независимо дали търсите да съживите епидермиса си или сте в търсене на новия си любим ежедневен почистващ препарат за лице, манука има всички качества от които се нуждаете за по-гладък, по-блестящ и по-щастлив тен.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: