Менструална чашка – модерна и екологична алтернатива на дамските превръзки и тампоните

Менструална чашка - модерна и екологична алтернатива на дамските превръзки и тампоните

Напоследък все повече нашумява един продукт за лична хигиена и това е менструална чашка, той е алтернатива на дамските превръзки и хигиенните тампони. Изработен от медицински силикон, той е екологично чист и безопасен продукт. Като продукт за многократна употреба, той е много популярен сред жените, които искат да живеят в съответствие с предположенията за тенденцията за по-малко отпадъци. Но не само това, защото до чашката достигат и жените, които са наясно с тялото си и тези, които искат да се насладят на усещането за комфорт във всяка ситуация по време на менструация.

Ако все още не използвате менструална чашка, но обмисляте решение, тази статия е за вас.

Какво представлява менструалната чашка и от какво е направена?

Менструалната чашка е малък контейнер във формата на чаша или камбанка. Изработен е от медицински силикон, който има всички одобрения за безопасност, или от материал наречен TPE. В края на всяка чашка има опашка за улесняване на поставянето и изваждането на чашката от вагината.

реклама

Менструалната чашка е предназначена за вътрешна употреба. По време на менструация се поставя във влагалището, за да събере менструалната ви кръв и да я предпази от изтичане. При правилна употреба чашата може да остане в женското тяло няколко часа, след което трябва да се извади, изсипе и измие. След като измиете чашата, я използвайте отново.

За да може менструалната чашка да изпълнява добре задачата си, а именно да осигурява усещане за чистота и комфорт, да предпазва бельото от замърсяване и да дава възможност на жената да живее активно по време на менструация, тя трябва да бъде правилно подбрана и добре поставена във влагалището.

Как да изберем менструална чашка?

Менструалните чашки се различават една от друга не само по форма и цвят, но и по дължина, диаметър и капацитет. Един от основните параметри при избора на чаша трябва да бъде нейната дължина. От нея зависи дали чашката няма да стърчи, как ще се постави, дали ще прилепне и дали ще осигури на жената усещане за комфорт.

Ако искате да изберете правилната дължина на чашата, струва си да опитате да измерите височината на шийката на матката. Когато знаете това ще ви бъде по-лесно да изберете чаша, която след поставяне във влагалището ще се отвори добре, ще се намести и няма да мърда вътре в нея. Най-малките менструални чашки са с дължина 35-36 см, най-големите 65-69 см.

Друг критерий е диаметърът на чашата , т.е. най-широката й част. Играе много важна роля при прикрепянето на чашката във влагалището – предпазва от изтичане и преместване на чашката от място на място. Избирате диаметъра на чашката, съобразявайки се с това на колко години сте, дали сте сексуално и физически активни, в какво състояние са мускулите на тазовото дъно, дали сте имали нормални раждания ( не секцио), с каква структура на тялото сте.

Вместимостта на чашката също е важен критерий, който трябва да се съобрази с обилността на менструалното кървене. Този критерий обаче не е толкова важен, колкото дължината и диаметърът на чашата.

Когато избирате менструална чаша, си струва да обърнете внимание и на нейната твърдост. Предлагат се за продажба меки, твърди и средно твърди чаши, както и смесени чаши.

Критерии, които ще ви помогнат да изберете правилната менструална чашка:

 • височина на шийката на матката
 • полова активност – на девиците се препоръчват чаши с по-малък диаметър
 • възраст на жената
 • телесна структура и тегло
 • брой естествени раждания
 • степен на физическа активност
 • мускулна сила на тазовото дъно
 • обилната менструация
 • начин на живот
 • здраве

Предимства и недостатъци на чаша

Преди да купите първата си менструална чашка, трябва да знаете всички предимства и недостатъци на този продукт.

Менструална чашка – предимства

 • дълготрайна защита и усещане за чистота – менструалната чашка може да бъде във влагалището до 12 часа. Благодарение на това няма нужда от чести посещения в тоалетната и страх от мръсно бельо. Това решение работи чудесно извън дома – на работа, пътуване, планински преходи или колоездене.
 • комфорт и удобство на използване – благодарение на чашата не се налага да се отказвате от физическа активност, ходене на парти или плувен басейн. Чашата е изключително дискретна и удобна, а освен това ви кара да забравите, че имаме цикъл.
 • хигиена – чрез използването на менструалната чашка избягваме неприятната миризма на менструална кръв.
 • по-ниски разходи за продукти за лична хигиена – менструалната чашка е продукт за многократна употреба. Използвате закупената чашка няколко години, като по този начин намалявате месечните разходи за дамски превръзки и хигиенни тампони.
 • безопасност – чашката е безопасен продукт, помага за избягване на триене, намалява риска от алергични реакции и дразнене, които често съпътстват използването на превръзки и тампони.
 • грижа за природната среда – чашата е екологично и природосъобразно решение. Заменяйки дамските превръзки и тампоните с нея, вие намалявате количеството отпадъци, които генерирате с продукти за еднократна употреба.

Менструална чашка – недостатъци

 • избор на правилната чаша – за съжаление може да се случи така, че преди да намерите правилната чаша, ще трябва да опитате няколко различни вида.
 • умствена бариера срещу поставяне на чашката във влагалището.
 • притеснения дали чашата е правилно поставена и дали ще можете да я извадите безпроблемно.
 • цената на чашата – менструална чаша с добро качество ще ви струва малко повече.

Как се поставя менструална чаша?

Поставянето на менструална чашка не се различава много от това на тампона. Ако следвате тези стъпки ще се справите лесно:

 • Измийте ръцете;
 • Намокрете ръба на чашата;
 • Сгънете менструалната чашка на две, дръжте я с ръба нагоре;
 • Следва да я поставите във вагината с ръба нагоре;
 • След това я завъртете;
 • Ако правилно сте поставили чашката, не трябва да я усещате.

Менструална чашка – безопасност и здраве

Менструалната чашка се счита за безопасна за здравето на жените. Изработена от качествен медицински силикон или TPE, това е продукт, който може да влезе в контакт с репродуктивните органи на жената.

Струва си да се обърне внимание на факта, че за разлика от популярните дамски превръзки или хигиенни тампони, чашата не съдържа диоксини и алергени. Това също е минимален продукт, който може да причини TSS синдром, с който много жени се сблъскват, когато използват хигиенни тампони. Производителите също така гарантират, че чашката не трябва да нарушава химена.

Основният принцип при използването на хигиенна чаша е грижата за правилната хигиена. Включва измиване на ръцете – преди и след поставяне на чашата, както и измиване на самата чаша.

Къде да купя добра менструална чашка?

За менструална чашка, която отговаря на всички изисквания за безопасност, струва си да посетите добър онлайн магазин, аптека или дрогерия. Не се препоръчва да купувате чаши с неизвестен произход. Ако държите на безопасността, здравето и чаша с добро качество, изберете такава от един от водещите производители, притежаващи всички необходими одобрения.

Менструалната чашка за вас ли е?

Трудно е да се отговори на въпроса дали менструалната чашка е решение, което ще спечели одобрението на всяка жена. Много са факторите, които влияят чашата да създава усещане за комфорт, да е незабележима и лесна за поставяне.

Понякога се случва, че поради анатомичната структура, жената има проблем с избора на правилната чаша. Чашата също буди много страхове и изисква разбиване на психическите бариери, което не всяка жена може да направи, като по този начин се отказва от използването на чашата.

Чашата ще бъде ли правилният продукт за вас? На този въпрос трябва да си отговорите сами.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: