Морски колаген за здраве и красота

Морски-колаген-за-здраве-и-красота

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. На пазара съществуват два вида колаген: говежди колаген (добиван от кожи и копита на едър рогат добитък) и морски колаген (добиван от кожата на риба).

Той е с влакнеста структура, която се намира в съединителната тъкан, сухожилията, ставните връзки, костите и хрущялите. Също така играе важна роля в поддържането на кожата. Именно благодарение на колагена, кожата ни изглежда свежа, когато сме млади.

За съжаление, след като достигнем средата на 20-те си години, производството на колаген започва да намалява. Ето защо приемането на колагенова добавка е лесен и удобен начин да увеличим количеството колаген в диетата си.

реклама

Какво представлява морският колаген?

Морският колаген се извлича от кожата и люспите на риба. Важно е да се отбележи, че не всеки морски колаген е създаден еднакъв. Сертифицираният от Marine Stewardship Council (MSC) колаген произхожда от уловена дива риба, което гарантира, че околната среда остава невредима.

Много добавки с колаген съдържат „хидролизиран колаген“. Това се отнася до процеса, използван за получаване на колагеновите пептиди в продукта. При морския колаген това означава, че колагенът е разграден на пептиди, за да може тялото да ги усвоява по-лесно.

Какво прави морският колаген за вашето тяло?

морски колаген

Включването на добавка с морски колаген във вашата рутина е лесен и удобен начин да увеличите дневния си прием. Това е особено полезно, ако не консумирате много храни, богати на колаген. Те са необходими за изграждането и поддържането на собствените ви колагенови запаси.

1. Подобрява еластичността и хидратацията на кожата

Приемът на колаген може да бъде отлична добавка към рутинната грижа за кожата. Той действайки като антиоксидант за противодействие на вредните ефекти на свободните радикали.

Преглед от 2019 г. на 11 проучвания показа, че жени, които са приемали 3-10 грама колаген на ден за средно 69 дни, са отбелязали подобрение в еластичността и хидратацията на кожата. ( 1 )

Ползите за красотата и здравето на кожата от колагена са неоспорими. Диета, богата на аминокиселини, полезни за червата и кожата, е от съществено значение.

Липсата на колаген допринася за фини линии, бръчки и намалена хидратация на кожата. Това го прави важно хранително вещество за редовна консумация, за да се борите с ефектите на стареенето и да поддържате плътна и стегната кожа.

2. Поддържа здравето на червата

Добавките с морски или рибен колаген могат да подпомогнат здравето на червата благодарение на съдържанието си на аминокиселини.

Пролин, глицин и глутамин в колагена спомагат за укрепване и възстановяване на деликатната лигавица на храносмилателния тракт.

Храните, богати на аминокиселини, също имат противовъзпалителен ефект върху тялото.

Затова е полезно редовно да включваме изобилие от храни, богати на аминокиселини, като морски колаген, костен бульон, животински протеини, яйца и млечни продукти, в нашата диета.

3. Подпомага по-здрава и силна коса

Знаете ли, че косата ви се състои основно от протеина кератин?

Колагенът е източник на аминокиселини, включително пролин, който е основният компонент на кератина.

Ако косата ви не е толкова здрава, колкото бихте искали, консумирането на диета, богата на пролин, може да осигури на тялото ви необходимите елементи за укрепване на косата.

4. Стимулира чистия мускулен растеж

Колагенът е съществена част от мускулната маса на тялото ни – всъщност до 10% от мускулната тъкан се състои от колаген.

Ако се стремите да станете по-стройни и да увеличите мускулната си маса, изследванията показват, че добавянето на колагенов протеин към диетата ви може да помогне.

Проучване от 2015 г. установи, че ежедневният прием на колаген може да подпомогне мускулния растеж след тренировка. ( 2 ) Поддържането на балансирана диета, богата на протеини, е особено важно за запазването на мускулната тъкан с възрастта.

Както се вижда, ползите от морския колаген са многобройни. Един от най-вкусните начини да увеличите приема си?

Колко често може да приемаме морски колаген?

Морският колаген може да се приема ежедневно. Препоръчителната дневна доза обикновено варира между 5 и 10 грама, в зависимост от конкретния продукт и индивидуалните нужди.

Винаги е добре да следвате указанията на опаковката на продукта или да се консултирате с медицински специалист, за да определите подходящата доза за вас.

Редовният прием на морски колаген може да подпомогне здравето на кожата, косата, ноктите, ставите и костите, като същевременно поддържа общото ви здравословно състояние.

Странични ефекти от приема на морски колаген

Морският колаген обикновено се счита за безопасен за повечето хора, но както при всяка добавка, може да има потенциални странични ефекти.

Ето някои от тях:

 1. Алергични реакции: Хората с алергии към риба или морски дарове трябва да избягват морския колаген, тъй като той може да предизвика алергични реакции, включително обриви, сърбеж, подуване и затруднено дишане.
 2. Проблеми с храносмилането: Някои хора могат да изпитат стомашно-чревни проблеми като подуване, газове, диария или запек.
 3. Неприятен вкус или мирис: Морският колаген може да има неприятен вкус или мирис, което може да е неприятно за някои хора.
 4. Повишени нива на калций: В редки случаи, високите нива на колаген могат да доведат до хиперкалциемия (повишени нива на калций в кръвта), особено при хора, които приемат големи количества калций от други източници.
 5. Взаимодействия с медикаменти: Винаги е добра идея да се консултирате с лекар, ако приемате лекарства, за да се уверите, че няма да има нежелани взаимодействия.

Важно е да се започне с ниска доза и постепенно да се увеличава, за да се види как тялото реагира. Ако забележите някакви негативни симптоми, трябва да спрете приема и да се консултирате с медицински специалист.

Морски колаген – Обобщение

Морският колаген помага за увеличаване на еластичността и хидратацията на кожата, като подпомага борбата със стареенето и намалява появата на фини линии и бръчки.

Протеинът кератин, който е основен компонент на косата и ноктите, се поддържа и укрепва чрез приема на морски колаген.

Колагенът е от съществено значение за поддържане на здравето на ставите и костите, като може да помогне за намаляване на болката при хора със ставни проблеми.

Добавката с морски колаген може да подпомогне мускулния растеж и възстановяване след тренировка, като осигурява важни аминокиселини за тялото.

  Включването на морски колаген в ежедневната хранителна рутина е лесен начин за поддържане на красотата и общото здравословно състояние.

  Споделете тази статия

  Как актуализираме тази статия:

  Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

  Дата на публикуване:

  Дата на последна промяна:


  Още от КРАСОТА: