Най-добрите етерични масла при слънчево изгаряне

Най-добрите-етерични-масла-при-слънчево-изгаряне

Слънчевото изгаряне е често срещано състояние на кожата, което може да бъде причинено от прекомерно излагане на вредните UV лъчи на слънцето. Има доста варианти за облекчаване милувките на жаркото слънце, и един от тях е използването на етерични масла при слънчево изгаряне.

Слънчевото изгаряне може да причини зачервяване, болка и лющене на кожата, а в тежки случаи може дори да доведе до мехури и треска.

Въпреки че превенцията винаги е най-добрият вариант, понякога забравяме да нанесем достатъчно слънцезащитен крем или стоим на слънце твърде дълго.

реклама

В такива случаи етеричните масла могат да бъдат чудесно естествено средство за успокояване и заздравяване на изгорялата от слънцето кожа.

Етеричните масла са силно концентрирани растителни екстракти, които са известни със своите терапевтични свойства.

Те могат да се използват по различни начини, включително ароматерапия, масаж и грижа за кожата.

Когато става въпрос за слънчево изгаряне, някои етерични масла могат да помогнат за намаляване на възпалението, да насърчат заздравяването и да облекчат болката и сърбежа.

Най-добрите етерични масла при слънчево изгаряне

От малкото проучвания, изследващи ползите от използването на етерични масла при слънчево изгаряне, повечето са стигнали до заключението, че маслата трябва да се прилагат възможно най-скоро след изгарянето, за да има полза.

Повечето проучвания също така подкрепят препоръката, че етеричните масла не трябва да се прилагат върху области, където кожата е много тънка или близо до органи, силно регулирани от хормони, като гениталиите, клепачите, устата и гърдите.

Когато избирате най-доброто етерично масло за слънчево изгаряне, важно е да вземете предвид фактори като чистота, ефикасност и безопасност.

Някои етерични масла могат да дразнят кожата или да причинят алергични реакции, така че е важно да изберете висококачествено масло от реномиран източник.

Освен това някои етерични масла са фоточувствителни, което означава, че могат да повишат чувствителността на кожата към слънчева светлина и да причинят допълнителни увреждания.

Ето защо е изключително важно да избягвате използването на фоточувствителни масла върху изгоряла от слънцето кожа.

1. Етерично масло от мента

Ако имате умерено до тежко слънчево изгаряне, етеричното масло от мента съдържа ментол, който създава незабавно усещане за охлаждане на горещата, нежна кожа.

Неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на зачервяването и подуването.

Просто добавете няколко капки масло от мента на супена лъжица масло носител и го нанесете върху засегнатата област.

За най-добри резултати нанасяйте отново на всеки няколко часа, ако е необходимо.

2. Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула има най-малко седем активни съставки, за които е известно, че насърчават регенерацията на кожата и повишават имунната функция.

Известно е също, че етеричното масло от лавандула има антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства.

Това помага за намаляване на симптомите на болка, зачервяване и подуване, като същевременно намалява риска от инфекция.

Може да се разрежда с носещо масло и да се прилага локално за облекчаване на дразнене на кожата, причинено от слънчево изгаряне.

Лавандуловото масло може да се добави и към хладка вана, за да облекчи дискомфорта на цялото тяло от слънчево изгаряне, като същевременно предлага успокояващи ползи от ароматерапията.

3. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антисептични и антимикробни свойства, които могат да помогнат при заздравяването на рани, ако имате мехури и пробиви по кожата си от лошо слънчево изгаряне.

Когато използвате масло от чаено дърво за слънчево изгаряне, важно е да започнете с малко количество, разредено с носещо масло и постепенно да увеличите количеството, ако е необходимо.

Винаги първо правете тест за алергия, за да избегнете допълнително дразнене.

4. Етерично масло от здравец

Маслото от здравец съдържа най-малко 12 активни съставки, които му придават антибактериални, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Маслото от здравец също се е доказано полезно като успокоително и тонизиращо нервите средство, така че може да осигури още по-мощно облекчаване на болката при слънчево изгаряне.

Кожното дразнене е единственият известен страничен ефект, свързан с употребата на масло от здравец.

5. Етерично масло от лайка

Лайката се използва от векове, потенциално дори от хиляди години, като билково лекарство за многократна употреба поради нейните успокояващи и успокояващи свойства.

С повече от 10 активни съставки, които имат известни ползи за здравето, маслото от лайка има установени противовъзпалителни свойства. Доказано е също, че насърчава или увеличава заздравяването на рани.

Лайката е особено ефективна за лечение на слънчево изгаряне. Лайката като цяло е естествен лек за редица кожни заболявания.

В комбинация със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, маслото от лайка е най-доброто етерично масло за облекчаване на последствията от слънчево изгаряне.

6. Масло от безсмъртниче

Маслото от безсмъртниче възстановява наранената кожа като никое друго етерично масло.

Безсмъртничето е често срещано в Средиземноморието, то има противовъзпалителни, антиалергични и антимикробни свойства.

7. Етерично масло от бергамот

Етеричното масло от бергамот е изключително универсално и е известно, че има мощни лечебни и успокояващи свойства. Това го прави идеално за тези, които искат да облекчат разранената, изгоряла от слънцето кожа.

С аналгетични, противовъзпалителни и антимикробни способности, маслото от бергамот може да помогне за укрепване на кожната тъкан и защита на кожата от растежа на бактерии.

Неговите аналгетични свойства също могат да помогнат при болката, свързана със слънчево изгаряне.

8. Етерично масло от смирна

Етеричното масло от смирна притежава пикантен, топъл аромат и е било използвано в традиционната китайска медицина, датираща от династията Танг.

Сега е известно, че стимулира кръвообращението и намалява болката и подуването, като същевременно дълбоко овлажнява кожата. Известно е също, че маслото от смирна почиства кожата и подпомага зарастването на рани и инфекции.

Други съвети за лечение на слънчево изгаряне

Изгорената от слънцето кожа е изключително чувствителна, лесно се влошава и може да отнеме до няколко дни или седмици, за да заздравее напълно.

Междувременно има няколко начина, по които можете да управлявате, лекувате и облекчавате симптомите на слънчево изгаряне:

  • Избягвайте вземането на горещ душ
  • Овлажнявайте редовно
  • Нанесете алое вера върху слънчевото изгаряне
  • Пийте много вода

Ако изпитвате по-тежки симптоми на слънчево изгаряне като треска или главоболие, моля, посетете вашия личен лекар или медицински специалист за преглед.

Безопасност на етеричните масла при слънчево изгаряне

Въпреки че етеричните масла са естествени продукти, те са изключително мощни и могат да причинят сериозни увреждания, ако се използват неправилно.

Поради тази причина препоръчваме следното:

  • Не се препоръчва приема на етерични масла без ръководството на регистриран ароматерапевт или натуропат.
  • Избягвайте използването на етерични масла по време на бременност и по време на кърмене.
  • Съхранявайте вашите етерични масла на хладно и сухо място при стайна температура, като се уверите, че не са изложени директно на слънчева светлина и са извън обсега на деца или домашни любимци.

Етеричните масла могат да бъдат много концентрирани и има вероятност да предизвикат дразнене или реакции, ако се прилагат директно върху кожата.

Поради тази причина е важно първо да разредите вашите етерични масла, преди да ги използвате локално (върху кожата).

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: