Най-добрите и най-лошите начини да се отървете от черните точки

Най-добрите-и-най-лошите-начини-да-се-отървете-от-черните-точки

Акнето се появява в много форми, размери и цветове – и понякога състоянието на кожата изобщо не изглежда като очевидно петно. Вземете черните точки, тези досадни тъмни петна, пълни с мръсотия.

Ако някога сте опитвали да ги изстискате, вероятно сте съжалили, защото това е почти невъзможно.

Какво причинява черни точки?

Черните точки се причиняват от натрупване на себум, масло, мъртви кожни клетки и вероятно C. acnes (бактерията, която причинява акне), които са заседнали в космения фоликул. Когато тези вещества се окисляват във въздуха, отворът става черен.

реклама

Хората склонните към акне са най-податливи на черни точки, но има и генетична предразположеност.

Хормоналните влияния също играят роля, стимулирайки производството на себум.

Разширените пори могат да се появят и при хора със сериозни увреждания от слънцето. Намаляването на колагеновата подкрепа на дермата, заобикаляща космения фоликул, може да направи малките отвори да изглеждат по-големи и по-разширени.

Изключителен пример за това е състоянието на Favre-Racouchot (слънчеви комедони), при което пациентите имат големи черни точки в областите на увредена от слънцето кожа.

Най-добрите начини да се отървете от черните точки

Ако вече имате черни точки, има няколко метода, одобрени от дерматолози, за да се отървете от тях – и някои от тях са и превантивни.

1. Използвайте продукти със салицилова киселина

Една основна съставка за елиминиране на черни точки е салициловата киселина, бета хидрокси киселина, която увеличава обмяната на клетките и отпушва порите.

Лечението на акне може да помогне за изсушаване на активни лезии от акне, тъй като е лек химически дразнител.

Според доста изследвания салициловата киселина има доказани ползи за лечението на акне. Това включва едно проучване, което установи, че използването на 2% измиване със салицилова киселина в продължение на две седмици води до намаляване на лезиите от акне. ( 1 )

2. Добавете ретиноид към вашата рутина

Ретиноидите, които се предлагат с рецепта (като Retin-A) и без рецепта (Differin), са надежден метод за избавяне на кожата от черни точки.

Ретиноидите действат, като насърчават обновяването на кожата и намаляват „лепкавостта“ на кожните клетки, за да предотвратят блокиране на фоликуларните устия.

Когато започнете лечение с ретиноиди, черните точки, известни също като комедони, може да се влошат, тъй като обмяната на клетките се увеличава срещу запушен отвор, което води до допълнителна дилатация. Това ще се подобри с продължително лечение.

3. Помислете за алфа хидрокси киселини

Алфа хидрокси киселините, като гликолова киселина и млечна киселина, са полезни и за премахване на черни точки, но салициловата киселина е по-добра за подпомагане на отпушването на порите.

4. Изберете лечение в кабинета

Дерматолог може да ви помогне да отървете кожата си от черни точки. Има лечения които могат да помогнат за намаляване на появата на разширени пори.

Те включват неаблативно възстановяване на повърхността (известно още като лазерно лечение) или микронидлинг.

Докато някои хора са доволни от резултатите от едно лечение, други може да се нуждаят от няколко сесии, за да постигнат желаните резултати.

Най-лошите начини да се отървете от черните точки

Черните точки, могат да бъдат трудни за отстраняване. След като разбрахме кои са най-добрите начини за премахването им, нека разберем и как не трябва да ги третирате.

1. Използване на сурови скрабове

Може да бъде изкушаващо да отстраните цялата си мъртва кожа с мигновено удоволствие с помощта на ексфолиращ скраб.

Въпреки че химическите ексфолианти (като AHA) могат да бъдат полезни, е добре да избягвате прекомерното ексфолиране със скраб с гранули.

Суровите ексфолианти могат да премахнат вашите естествени масла и да създадат повече масло. Дерматолозите като цяло препоръчват ексфолиране до три пъти седмично, в зависимост от продукта, който използвате, и вашия тип кожа.

2. Извършване на ръчни екстракции

Много е важно да се борите с желанието да изстисквате черните точки. Ако стиснете черните си точки, можете да предизвикате разкъсване на фоликула и да предизвикате образуването на възпалителна лезия или киста. Можете да трансформирате вашите черни точки в много по-сериозно кожно заболяване.

Имайте предвид, че колкото по-близо е черната точка до повърхността на кожата ви, толкова по-безопасно е изстискването.

3. Не използвайте всмукателни устройства

Технологията, която обещава да изсмуче себума от порите, може да звучи привлекателно, но тези продукти могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Това изсмукване може да бъде вредно за деликатната кожа на лицето и може да предизвика появата на телеангиектазии или спукани кръвоносни съдове, особено на и около носа.

Най-добрите и най-лошите начини да се отървете от черните точки

Въпреки че може да е почти невъзможно да устоите на опита да извадите тази черна точка с двата си пръста, опитайте се да я оставите на мира.

Най-доброто лечение е превенцията. Потърсете помощта на няколко ефективни съставки – например ретиноиди, двойни добавки, които не само ще помогнат за лечението на състоянието на кожата, но и ще предотвратят образуването на нови черни точки.

Или си уговорете среща с вашия дерматолог за професионално лечение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: