Най-лошите неща, които можете да сложите на лицето си

Най-лошите-неща-които-можете-да-сложите-на-лицето-си

Когато става дума за грижа за кожата, всички искаме да постигнем този перфектен блясък. Въпреки това, понякога в стремежа си към безупречна кожа може да слагаме на лицето си неща, които причиняват повече вреда, отколкото полза.

Като човек, който е изпробвал справедлив дял от хакове и продукти за красота, научих, че не всичко е толкова полезно, колкото изглежда.

Така че, нека се потопим в най-лошите неща, които можете да поставите на лицето си и защо трябва да ги избягвате.

реклама

Сурови ексфолианти

Използването на ексфолианти с големи, груби частици може да изглежда като добра идея за ексфолиране на мъртвите кожни клетки, но те всъщност могат да причинят малки разкъсвания на кожата ви.

Тези микроразкъсвания могат да доведат до дразнене, възпаление и дори пробиви. Вместо това изберете по-нежни ексфолианти като химически ексфолианти, съдържащи AHA или BHA, които могат ефективно да премахнат мъртвата кожа, без да причиняват щети.

Лимонов сок

Лимоновият сок често се рекламира като естествено средство за озаряване на кожата, но неговата висока киселинност може да причини повече вреда, отколкото полза.

Нанасянето на лимонов сок директно върху лицето може да доведе до силна сухота, раздразнение и дори химически изгаряния, особено ако след това изложите кожата си на слънчева светлина.

Ако търсите нещо, което да озари кожата ви, помислете за продукти с витамин С, които са едновременно безопасни и ефективни.

Паста за зъби

Всички сме чували стария трик за поставяне на паста за зъби върху пъпка, за да я изсуши. Въпреки това, пастата за зъби е създадена за зъби, а не за кожа.

Съдържа съставки като сода за хляб, водороден пероксид и ментол, които могат да изсушат прекалено много и да раздразнят кожата ви.

Вместо това използвайте точково лечение с бензоил пероксид или салицилова киселина, които са специално предназначени за борба с акнето.

Топла вода

Макар че горещият душ може да ви отпусне, използването на гореща вода върху лицето ви може да премахне естествените мазнини от кожата ви.

Това води до сухота и раздразнение. Придържайте се към хладка вода, когато миете лицето си, за да поддържате естествения баланс на влагата.

Тоници на алкохолна основа

Тониците на базата на алкохол могат да дадат освежаващо усещане, но също така могат да отстранят естествените мазнини от кожата ви, което води до сухота и раздразнение.

Това може да доведе до свръхпроизводство на мазнина в кожата ви, за да компенсира, което може да причини обриви.

Вместо това изберете тоници без алкохол с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина или глицерин.

Кокосово масло

Кокосовото масло често се хвали за овлажняващите му свойства, но то може да бъде комедогенно.

Това означава, че може да запуши порите ви и да доведе до пъпки, особено ако имате мазна или склонна към акне кожа.

Ако търсите добър овлажнител, опитайте вместо това некомедогенни масла като арганово масло или масло от жожоба.

Продукти с изтекъл срок на годност

Лесно е да забравите за срока на годност на продуктите за грижа за кожата. Но използването на продукти с изтекъл срок на годност може да причини дразнене, инфекции и по-малко ефективни резултати.

Винаги проверявайте срока на годност и срока на годност на вашите продукти и ги сменете, ако е необходимо.

Лосион за тяло

Въпреки че може да изглежда удобно да използвате вашия лосион за тяло върху лицето си, той не е формулиран за по-деликатната кожа на лицето.

Може да съдържа съставки, които са твърде тежки или дразнещи. Винаги използвайте овлажнител, специално предназначен за лицето ви.

Сода бикарбонат

Содата за хляб често се препоръчва за направата на домашни маски за лице. Тя обаче има високо pH, и може да наруши естествената бариера на кожата ви.

А това води до раздразнение и сухота. Придържайте се към продукти за грижа за кожата, които са специално формулирани за лицето, за да поддържате здрава кожна бариера.

Лак за коса

Някои хора използват спрей за коса, за да фиксират грима си. Но лакът за коса съдържа алкохол и други агресивни съставки, които могат да раздразнят и изсушат кожата ви.

Използвайте фиксиращ спрей, предназначен за лицето ви, за да запазите грима си на място, без да причинявате вреда.

Лепило

Социалните медии лансират нова мода: използването на училищно лепило като маска за премахване на черни точки.

Хората нанасят слой от бялото лепило върху проблемните зони, оставят го да изсъхне и го отлепят.

За съжаление, този домашен трик няма да почисти порите ви. Вместо това може да доведе до раздразнена кожа или счупени кръвоносни съдове.

Още по-лошо, рискувате да отстраните повърхностния слой на кожата си.

Най-лошите неща, които можете да сложите на лицето си

Грижата за кожата ви е от съществено значение, но също толкова важно е да знаете какво да не слагате на лицето си.

Като избягвате тези вредни продукти и съставки, можете да поддържате по-здрава и по-сияйна кожа.

Винаги избирайте продукти, които са формулирани за вашия тип кожа и нужди, и когато се съмнявате, консултирайте се с дерматолог. Лицето ви ще ви благодари!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: