8 от най-добрите некомедогенни масла и техните ползи

8 от най-добрите некомедогенни масла и техните ползи

Ако порите ви се запушват лесно или често ви излизат пъпки, можете да използвате масла за грижа за лицето ви, но трябва да използвате само некомедогенни масла.

Маслата могат да бъдат такива които запушват порите „комедогенни и такива които не запушват порите некомедогенни.

Ето защо, ако имате предразположена към акне кожа, винаги трябва да търсите некомедогенни масла, когато ги добавяте към ежедневната си грижа.

реклама

Какво е комедогенно и некомедогенно?

Комедогенни и некомедогенни се отнасят до това колко вероятно е дадено вещество да създаде комедони.

Некомедогенните продукти са тези, за които не е известно, че запушват порите. Комедогенните продукти обаче могат да доведат до запушване на порите, черни точки и пъпки.

Некомедогенни масла

За да можете лесно да изберете правилното масло за вас, ето няколко масла които се считат за некомедогенни.

1. Масло от жожоба

Течността, извлечена от семената на многогодишен храст, наречен Simmondsia chinensis, това много обичано масло е структурно много подобно на естествения себум на вашата кожа. Жожобата е отличен овлажнител, тъй като активните компоненти на маслото от жожоба имитират естествените масла на тялото поради своята восъчна природа. Маслото се състои предимно от мастни киселини и восъчни естери.

Освен това е известно, че е доста добъро в балансирането на бактериите, предизвикващи акне, върху кожата. Това намалява възможността за появата на пъпки.

Вижте още: Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

2. Масло от шипка

Шипковото масло е фантастичен овлажнител. Понася се добре от всички типове кожа, особено суха, склонна към акне или розацея.

Освен това, то има много изсветляващи свойства – което е чудесно за хора, склонни към акне, тъй като следвъзпалителната хиперпигментация е често срещан проблем. Това се дължи на високото съдържание на витамин С и витамин А чрез каротеноиди.

3. Масло от конопено семе

Доста модерната съставка в последно време е маслото от конопено семе. Хората често бъркат маслото от конопено семе и конопено масло (известно също като екстракт от конопено масло) с CBD и обратно, но има няколко ключови разлики между тях. Всички са членове на семейството на канабис, но идват от различни части на растението канабис: маслото от конопено семе е студено пресовано от семената на растението и не съдържа CBD.

Сега, когато знаем това, нека поговорим за кожата: Маслото има доста значителни противовъзпалителни свойства и по този начин може да помогне за успокояване на акнето. Маслото също е с високо съдържание на линолова киселина, която е добра за страдащите от акне. Освен това, това е доста леко и бързо абсорбиращо масло.

4. Масло от вечерна иглика

Маслото се извлича от семената на цветето на вечерна иглика, което е с високо съдържание на омега-6. Всички масла обаче са пълни с мастни киселини. И така, какво прави това растение и неговото извлечено масло толкова специални?

Маслото от вечерна иглика, е един от най-мощните източници на гама-линоленова киселина (GLA), есенциална омега-6 мастна киселина със значителни противовъзпалителни свойства. И GLA просто има някои доста страхотни ползи за кожата. По-специално, то има успокояващ и охлаждащ ефект, който подобрява възпалителните състояния, като акне и екзема.

5. Масло от морски зърнастец

Това масло попива в кожата без усилие и много бързо, което го прави любимо на хората с мазна кожа. Но това не е всичко: това масло е пълно с антиоксиданти и мастни киселини, за да помогне на кожата ви да сияе, както и да намали възпалението.

Маслото от морски зърнастец има едно от най-високите нива на витамини C, A, E и B, както и съдържа неща като фолиева киселина и ферулова киселина.

6. Масло от чаено дърво

Благодарение на антибактериалните и противовъзпалителни свойства на маслото от чаено дърво, то е обичано като естествено средство за лечение на акне. Едно двойно-сляпо плацебо-контролирано проучване установи, че смес от гел от масло от чаено дърво е ефективно лечение за леко до умерено акне.

Но не забравяйте, че като етерично масло, това винаги трябва да се смесва с масло-носител, тъй като ще бъде дразнещо за кожата, ако се прилага директно. Препоръчваме да използвате масло от жожоба, тъй като то също е некомедогенно.

7. Масло от таману

По-малко известно масло, масло от таману, се извлича от семената на ореховото дърво таману (технически вид вечнозелено растение, наречено calophyllum inophyllum, намиращо се в южната част на Тихия океан). Маслото – заедно с кората и листата – е рекламирано от векове в африканските, азиатските, полинезийските и тихоокеанските островни култури. Маслото от таману се счита за емолиент (което означава, че запълва микропукнатини в кожата) и може да има противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни действия.

Според дерматолозите то не само е некомедогенно, но има и данни, които предполагат, че може да балансира бактериите, причиняващи акне. То има известна антибактериална активност срещу P. acnes, бактериите, свързани с акне, така че е безопасно овлажняващо масло за употреба върху кожа с акне“.

8. Масло от гроздови семки

Ботаническото масло, получено от гроздовите семки, е пълно с мастни киселини и антиоксиданта полифенол, които му придават впечатляващите свойства за кожата. Например, това леко и бистро масло е с високо съдържание на линолова киселина, която е идеална за склонност към акне. Освен това тези антиоксидантни свойства означават, че е противовъзпалително и изсветляващо, което може да помогне и на тези с настоящи пъпки и белези от акне.

Обобщение

Не се страхувайте от масла, ако имате кожа, склонна към акне. Въпреки това, трябва да сте умни за това какви продукти използвате. Всички тези масла се смятат за безопасни за употреба и вероятно няма да запушат порите ви. Въпреки това, всеки е различен – така че не забравяйте да обърнете внимание на кожата си и спрете да ги използвате, ако забележите дразнене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: