Основа за грим – необходима ли е и коя да изберете?

Основа за грим - необходима ли е и коя да изберете

Използването на основа за грим е първата стъпка към създаването на траен грим. В ежедневния грим той често се пренебрегва, но при важни обстоятелства не бива да забравяте за грунда. Какво представлява основата за грим? Как се различава от фон дьо тена? Най-важното – как да го използвате? Разберете в тази статия.

Създаването на перфектен грим може да бъде доста голямо предизвикателство. Нуждаете се от освен умения, сръчна ръка и качествена козметика и от добра основа за грим. Именно благодарение на него гримът ще бъде издръжлив, което ще го задържи по-дълго на лицето ви, без неприятни изненади. Въпреки че можете просто да използвате специален спрей фиксатор, за да защитите и завършите грима си, но основата е в основата на всеки грим.

Вижте още: Как да се гримираме правилно? – Стъпка по стъпка

реклама

Необходима ли е основа за грим?

Основата за грим е един от онези козметични продукти, които могат да бъдат свързани с професионален грим. Междувременно това е основна козметика, към която трябва да посягате, когато не искате да се борите с размазан грим. Така че, ако искате гримът ви да е издръжлив и да запази перфектния си вид по-дълго, започнете с основата.

За какво е основата за грим? Както подсказва името, това е базова козметика, т.е. такава, която се използва в първия етап на гримирането. Неговата задача е да подготви кожата за по-нататъшни процедури и да удължи трайността на грима. Нещо повече, тя улеснява получаването на естествен ефект, улеснява разпределението на козметиката и подобрява издръжливостта й.

Важно е не само да имате добра основа за грим, но и да я нанесете правилно – само тогава нанесеният сутрин грим ще издържи дори до вечерта.

Основата за грим има едно важно предимство, което ще бъде особено оценено от собствениците на мазна кожа. Себумът е мазна субстанция, произвеждана от мастните жлези и е причината за повечето проблеми с мазната кожа. Когато се смеси с козметика като флуид, той разгражда формулата им. В резултат на това се образуват мазни петна, върху които гримът не може да се задържи. И тук идва основата, която не позволява човешкото масло да повреди грима, абсорбира излишния себум и минимизира мазния блясък. Това не е краят на предимствата.

Какво дава основата за грим:

 • удължава издръжливостта на грима
 • улеснява разпространението на козметика
 • предотвратява размазването
 • помага за намаляване на появата на отворени пори
 • помага за изглаждане на фините линии
 • предотвратява появата на суха кожа

Една от основните причини праймерите за лице да са толкова популярни е, че те помагат на грима да издържи по-дълго. Естествените масла в кожата ви разграждат дори най-дълготрайните продукти, така че използването на основа за грим може да придаде на фон дьо тена ви по-матово покритие, което улеснява залепването му. Грундът също така действа като щит и блокира прах или вода, които могат да причинят изтриване на грима, особено когато въздухът е горещ и влажен.

Каква е разликата между база за грим и фон дьо тен?

Ако тепърва започвате своето приключение с гримиране и тъкмо попълвате козметичната си чантичка, трябва да знаете разликата между база и фон дьо тен.

Задачата на фон дьо тена е да скрие несъвършенствата, обезцветявания и да прикрие неравностите в текстурата на кожата. Благодарение на него кожата изглежда здрава, свежа и има равномерен цвят. Базата, от друга страна, се използва предимно за издръжливост на грима, а не за коригиране на несъвършенства.

Основата за грим (праймер) ограничава контакта на фон дьо тена с кожата и свързва козметиката за грим като флуид и коректор, което предотвратява движението на грима по лицето.

Въпросът е имате ли нужда от основа? Да, преди фон дьо тена може да има огромно влияние върху издръжливостта, текстурата и цялостния завършек на вашия грим. Базата върху кожата създава нещо като гладко платно, върху което фон дьо тени, BB кремове, коректори не само се нанасят по-удобно, но и удължава тяхната издръжливост. Благодарение на това вашият прецизно създаден сутрешен грим може да издържи дори през целия ден!

Кога да използваме основа за грим?

Правилно подбраната основа за грим ще свърши работа не само при вечерен грим, но и в ежедневието. Всъщност можете да използвате базата винаги, когато почувствате необходимост, с уговорката, че не препоръчваме използването на многоетапен и по-тежък грим, например през лятото, когато трябва да властва лекият грим.

Мит е, че основата за грим запушва порите. Съвременните бази имат леки формули и са лишени от комедогенни вещества, които трябва да се избягват, особено при проблемна кожа. Чудесен пример тук са естествените бази за грим, които са част от тенденцията за естествена и щадяща грижа за кожата, поради което предлаганите продукти се отличават с деликатност, леки формули и висока ефективност.

Как да използваме основа за грим?

Добрата новина е, че използването на основа за грим е тривиално – не забравяйте, че тя се нанася преди основата, веднага след крема или серума за лице. Освен това нямате нужда от специализирани аксесоари като четки за грим, защото можете лесно да разнесете основата върху лицето и шията с пръсти. Ако предпочитате да разнасяте с четка, нищо не пречи. Само не забравяйте да му дадете време – трябва да стегне, преди да нанесете фон дьо тен.

Ако се чудите какво да направите първо: крем или основа, то както споменахме, нанасяте грунда след края на грижата. Винаги основата трябва да се нанася върху прясно почистена и хидратирана кожа, но си струва да дадете време на крема за лице да подейства, така че изчакайте няколко минути.

Как се гримира лицето:

 • крем за лице
 • основа за грим
 • фон-дю тен или ВВ крем
 • коректор
 • пудра за лице
 • хайлайтър
 • руж

Когато нанасяте основата, уверете се, че използвате малко количество – стандартно се препоръчва размер на грахово зърно. Това е важно, тъй като твърде много от продукта може да доведе до бързото му разтапяне и образуването на твърде дебел слой, което ще повлияе на неудобното нанасяне и трайността на следващите козметични продукти. Праймърите имат лека и немазна текстура, така че дори малко количество е достатъчно, за да почувствате кожата си изгладена.

Съвет: Ако имате разширени пори или по-дълбоки бръчки по кожата си, знаете от опит, че при нанасяне на фон дьо тен или друг грунд продуктът може да се настани в тези малки гънки и да ги направи по-видими. Първо можете да използвате върховете на пръстите си, за да нанесете основата върху проблемни зони, като обезцветявания, тъмни кръгове, бръчки, разширени пори. Грундът ще помогне за минимизиране на несъвършенствата, ще ги запълни и нещо повече – ще създаде гладка, „грундирана“ основа за следващия слой грим.

Коя е най-добрата основа за грим?

Няма ясен отговор на въпроса какво е добра основа за грим. Всичко зависи от типа кожа, нейните нужди и индивидуални предпочитания.

Всяка правилно подбрана основа за грим ще изглади кожата (на пазара се предлага и типична изглаждаща основа за грим ), ще изравни нейния нюанс и дори може да овлажни, което е важно за много суха кожа (тук си струва да изберете хидратираща основа за грим ). Добрата новина е, че има много видове грундове, така че можете лесно да изберете козметика за вашия тип кожа.

Въпреки че фон дьо тените покриват порите на кожата, те не ги запушват, което ги прави подходящи за всеки тип кожа, включително и такава с акне.

Базите за грим предлагат и други покрития. И така, озаряващата основа за грим ще осигури сияен блясък, а прахообразната основа за грим за мазна кожа ще придаде на кожата матово покритие. От друга страна, добра основа за грим, която намалява появата на пори, обикновено осигурява полуматово, сатенено покритие.

Популярни са силиконовите основи за грим, които моментално осигуряват максимална гладкост и кадифен завършек. Препоръчват се особено за суха и зряла кожа, в комбинация с лек фон дьо тен. Тук си струва да се уверите, че силиконите в основата няма да създадат непропускливо покритие върху кожата, което може да запуши порите и да осигури благоприятна среда за бактерии. Добре е да изберете основи, които съдържат летливи или маслени силикони.

Основа за грим – резюме

Основата за грим е допълнение към грижата и грима. Независимо коя козметика изберете, тя ще работи добре в ежедневния и случаен грим. Всяка база-праймер ще изравни и изглади кожата и ще удължи трайността на грима с до няколко часа. Нещо повече, основите могат да се използват независимо от възрастта и състоянието на кожата.

Предимството на основата за грим е, че въпреки че основната й задача е да удължи издръжливостта на грима, тя го прави чрез, наред с другото, регулират производството на себум и гладката текстура на кожата, включително запълване на линии, бръчки и камуфлиране на отворени пори. Благодарение на това кожата ви става сияйна и свежа, изглежда добре поддържана и не е нужно да се притеснявате за корекции на грима през деня.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: