Парафинът в козметиката – безопасен ли е, или може би е по-добре да го избягвате?

Парафинът в козметиката - безопасен ли е, или може би е по-добре да го избягвате

Парафинът е една от противоречивите съставки, които се препоръчва да се избягват в козметиката. Единственият въпрос е наистина ли е вреден за кожата и тялото? В тази статия се занимаваме с митовете за парафина и отговаряме на най-честите въпроси, като например дали парафинът е комедогенен.

Парафинът нашумя с нарастващия интерес към естествената грижа. Предполага използването на козметика с прост и изчистен състав, т.е. без петролни деривати, парабени, синтетични оцветители или изкуствени аромати. Поради тази причина парафинът е в черния списък. Вярно е обаче, че това е вещество, което обикновено се среща в козметика като кремове, лосиони за тяло, червила или основи за грим, така че намирането на козметика без парафин или с парафинов заместител може да бъде истинско мъчение. Междувременно се оказва, че парафинът не е толкова лоша съставка, колкото се описва. Да, в някои случаи е по-добре да се избягва, но не трябва да се премахва окончателно.

Какво представлява парафинът?

Парафините са синтетични съединения, получени в процеса на дестилация на суров нефт (оттук и името „нефтени вещества“). Сред парафините се разграничават:

реклама

  • парафиново масло (INCI: Paraffinum Liquidum )
  • вазелин (INCI: вазелин )
  • церезин (INCI: Ceresin )
  • озокерит (INCI: Ozokerite )
  • микрокристален восък (INCI: Cera Microcristallina )
  • изопарафин (INCI: Isoparaffin )

Парафинът е безцветно минерално масло, което е смес от прави, дълговерижни, наситени въглеводороди. Той показва редица свойства, полезни в козметиката, грижата и медицината. На първо място, той омазнява и предотвратява загубата на влага от епидермиса, така че можете да го намерите не само в козметиката, но и в медицински препарати и лекарства за локално приложение, като мехлеми за екзема и кожни алергии.

В списъка на съставките на INCI ще намерите парафин под имената: Paraffinum Liquidum , Paraffin , Synthetic Wax , Isoparaffin , Petrolatum , Cera Microcristallina.

Най-общо парафинът се разделя на мек парафин (топи се при 42-45 градуса по Целзий), твърд парафин (топи се при 60 градуса по Целзий) и течен парафин (без цвят и мирис). Свещите са направени от твърд парафин, докато течният парафин, известен като минерално масло, е компонент на козметиката и медицинските изделия. За производството на кремове, лосиони и червила се използва предимно мек парафин, а течен парафин – за маски за лице и препарати за баня за деца и възрастни.

Безопасен ли е парафинът?

Парафините са безопасни за здравето на кожата и цялото тяло. Противниците на парафина твърдят, че той е токсичен и чужд на човешкото тяло. Аргументът е, че когато парафинът се прилага върху кожата, той причинява запушване на порите на кожата, което пречи на кожата да диша, а това от своя страна води до натрупване на токсини (и дори заболявания поради натрупване на токсини), но този мит е развенчан от световни експерти и дерматолози.

Съединенията от парафиновата група не предизвикват възпаление, не се натрупват в организма, не са токсични, не предизвикват сенсибилизация и дразнене. Освен това те не блокират мастните жлези и не потискат секрецията на себум.

Като се има предвид, че според сегашното състояние на познанието и изследванията парафинът не блокира мастните жлези и не трябва да се избягва. Да, парафинът може да бъде комедогенен, но това е доста рядко и се появява само когато се използва чист парафин. Парафинът в козметиката, където се среща заедно с други вещества и е с ниска концентрация, няма комедогенен ефект.

Важно е, че парафините са суровини с много висока чистота, което се изисква от строги законови разпоредби, като Регламент за козметиката 1223/2009 / ЕО или индустриални изисквания, разработени от Cosmetics Europe. Според тях парафините като козметични съставки трябва да отговарят качествено на суровините, използвани в лекарствените продукти. Безопасността на парафина може да се потвърди и от факта, че минералното масло (течен парафин) се използва в храните и неговата безопасност се застъпва от Научния комитет на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Комедогенен ли е парафинът и блокира дишането на кожата?

Някои хора са загрижени за парафина поради предполагаемите му комедогенни ефекти. Това е, за да повлияе на появата на несъвършенства, черни точки и лезии от акне. Както вече споменахме, само чистият парафин може да запуши порите, но това не важи за парафина в козметиката. Най-общо казано, в правилната концентрация, парафинът не е нито комедогенен, нито алергизиращ.

Струва си да спрем за момент на мита, че парафинът пречи на кожата да диша. Е, газообменът през кожата е пренебрежимо малък (конкретно той е 1% спрямо цялата повърхност на кожата, а това се равнява на 2 квадратни метра), а процесът на дишане при човека протича през белите дробове, а не през кожата. Следователно само по себе си е грешка да се говори за „дишане през кожата“. Така че не можете да нарушите „дихателния процес“, като нанесете върху кожата вазелин или парафиново масло. Въпреки че знаем откъде може да идва това усещане за липса на дишане, то се причинява от запушване на порите на кожата, така че цялостното почистване на кожата е от решаващо значение.

Парафинът в грижата за кожата- за кого?

Парафините, нанесени върху кожата, създават защитен филм, който инхибира трансепидермалната загуба на вода от епидермиса (TEWL), което индиректно подобрява хидратацията. Поради това парафинът е идеална съставка за хора с много суха кожа. Среща се и в козметиката за грижа за чувствителна, атопична и детска кожа.

Голямото предимство на парафина е неговата висока стабилност и защитен ефект. Благодарение на това той поддържа и укрепва защитната бариера на кожата и по този начин спомага за възстановяване на естествените й функции(което е важно, например, в случай на раздразнена кожа).

Парафиновото масло (минерално), вазелинът, повечето растителни масла в чист вид не са подходящи за употреба при всички типове кожа. Притежателките на мазна, комбинирана и себорейна кожа със склонност към черни точки трябва да ги избягват или използват умерено. Това се дължи на факта, че самата кожа прекомерно отделя себум и е склонна да се запушва, а емолиентите могат да засилят това още повече.

Нека добавим, че парафините създават оклузивен слой, който се отмива по-трудно и непрекъснатото нанасяне на козметика с парафини или масла не помага. Това от своя страна може да доведе до нарушаване на естествения процес на загуба на влага от епидермиса и в резултат на това до нарушаване на бариерните функции на кожата, която парадоксално може да стане по-суха. Съветът за това е прост: достатъчно е да използвате смес от няколко вещества. Ето защо маслата за тяло се основават на парафиново масло с примеси на мастни киселини.

Парафин в козметиката за коса

Парафинът, освен в козметиката за грижа за кожата, се добавя и в козметиката за коса. Благодарение на него косата спира да се наелектризира и допълнително възвръща здравия блясък. Тук има основно кондициониращ и защитен ефект. Добавянето на парафин към шампоани и балсами прави косата по-добре защитена от вредни външни фактори, като сух въздух, замръзване или дъжд.

Парафиновият восък се препоръчва особено за сухи, склонни към накъсване и цъфнали краища, тъй като може да помогне за предотвратяване на по-нататъшното им увреждане.

Тук си струва да споменем, че парафинът не се препоръчва за деликатна и тънка коса. Защо? Защото козметиката с парафин може да натовари косата. Хората, склонни към пърхот, също трябва да го избягват.

Безопасност на парафина в козметиката – резюме

Парафинът е безопасна съставка, щателно тествана и широко използвана в козметиката и медицината, включително лекарствата. Има добър дерматологичен профил, което означава, че не предизвиква сенсибилизация и дразнене, така че може да се използва за чувствителна и алергична кожа. Няма опасения и за неговата токсичност – многобройни изследвания показват, че е безопасен за организма и не взаимодейства с кожата. Тази позиция е представена от Световната здравна организация (СЗО) и експерти от експертната група за преглед на козметичните съставки (CIR).

Затова нека не демонизираме парафина толкова много, защото около него са възникнали много митове, които всъщност не са оправдани. Разбира се, в някои случаи парафинът може да не работи, но това е индивидуален въпрос. Затова от вас зависи дали ще използвате козметика с парафин и при какви обстоятелства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: