Пептиди – Съставката, която трябва да опитате за плътна и здрава кожа

Пептиди - Съставката, която трябва да опитате за плътна и здрава кожа

Вероятно сте чували за пептиди като задължителен елемент против стареене за изглаждане на фините линии, възстановяване и хидратиране на кожата.

Пептидите са страхотно предимство за кожата ви, но е най-добре да бъдете реалисти в очакванията си, за да избегнете разочарование. Те имат невероятни ползи за кожата, но резултатите никога няма да бъдат същите като козметична процедура.

Какво представляват пептидите в грижата за кожата?

Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които действат като градивни елементи на протеини като колаген, еластин и кератин. Тези протеини са в основата на вашата кожа и са отговорни за нейната текстура, здравина и устойчивост.

реклама

Когато се прилагат локално върху кожата, те задействат клетките на кожата да изпълняват специфични функции като изграждане на колаген и еластин, насърчавайки кожата да изглежда по-млада.

Какво правят пептидите за вашата кожа?

Те могат да стимулират тялото да генерира колаген и еластин, два протеина, които участват в поддържането на структурата на кожата, осигурявайки стегнат, плътен и гладък вид.

С напредването на възрастта количеството колаген и еластин, произвеждани от тялото, постепенно намалява. Последователното прилагане на пептиди върху кожата може да помогне за стимулиране на производството с по-висока скорост, от обикновено.

Кои пептиди са най-добри за кожата?

Различните видове пептиди имат различни ефекти върху кожата. Те попадат в четири широки категории – сигнал, носител, ензимен инхибитор и невротрансмитер – и всеки от видовете в тези категории действа по различен начин върху кожата. Много продукти също комбинират няколко пептида в една формула.

  • Сигналните пептиди стимулират тялото да генерира повече колаген и еластин;
  • Носителите пептиди могат да помогнат при заздравяването на рани;
  • Ензимните инхибиторни пептиди се продават като намаляващи разграждането на колагена;
  • Невротрансмитерните пептиди се продават като изглаждащи фини линии и бръчки.

 Вижте още: Как да си направим домашен крем за лице против бръчки

Сигналните и носещите пептиди могат да направят кожата да изглежда по-стегната и плътна, с по-гладка текстура и съответно да подпомагат заздравяването на рани.

Няма обаче достатъчно доказателства, че ензимните инхибитори и невротрансмитерните пептиди са ефективни в реални ситуации, затова е добре да търсите формулировки, които съдържат сигнални и носещи пептиди – особено ако досега не сте използвали тази съставка.

Това не означава, че не работят, просто все още няма клинични данни, които да ги подкрепят.

Медта е най-често срещаният пример за носител на пептид (помага при заздравяването на рани), докато сигналните пептиди включват карнозин и n-ацетилкарнозин, много палмитоил трипептиди и повечето тетрапептиди и хексапептиди също.

Струва ли си да използвате пептиди?

Има много скорошни изследвания, които показват, че някои пептиди (носители и сигнални) могат да стягат отпуснатата кожа, да възстановят кожната бариера, да подобрят плътността и еластичността, да изгладят неравностите и да омекотят бръчките.

Малко вероятно е пептидите сами по себе си да се справят цялостно с кожния проблем, но в комбинация с други ефективни съставки те могат да помогнат за  по-гладка и плътна кожа.

Използването им самостоятелно има много нисък риск от дразнене на кожата, но е добре да сте наясно с другите съставки, с които са комбинирани. Ако това е антиоксидантна съставка, като ниацинамид, или овлажнител като хиалуронова киселина, е малко вероятно да предизвикат дразнене и са подходящи за всички тонове на кожата.

Вижте още: Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

Въпреки това, когато се комбинират с активни вещества, които имат склонност да дразнят кожата – помислете за AHAs и ретиноиди – формулата може да не е подходяща за чувствителна и реактивна кожа.

Макар да не можете да разчитате на тях само за омекотяване на фините бръчки и плътна кожа, си струва да ги използвате последователно като част от по-целенасочена рутина.

Кога трябва да използвате пептиди?

Ако използвате пептиден серум, нанесете го след почистване на кожата и преди овлажняване. В случай, че сте се спрели на овлажнител с пептиди, уверете се, че серумът преди него не съдържа потенциално утежняваща активна съставка, ако кожата ви е реактивна.

Кои са най-добрите пептидни серуми?

Избирайте продукти, които остават на кожата, като серуми и овлажнители, а не нещо, което се изплаква, така че да има време пептидите да въздействат върху кожата.

Също така разберете нуждите ви от грижа за кожата, след това потърсете формулировка, която комбинира пептиди със съставки, за които е известно, че са полезни за вашата грижа за кожата.

Например, ако искате кожа, която изглежда по-стегната или по-плътна, тогава потърсете сигнални пептиди в допълнение към хиалуроновата киселина.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: