Ползи от женшен за кожата

Ползи от женшен за кожата

Чували ли сте за женшен? Време е да се запознаете повече с тази мощна билка. Защото, ползите от женшен за кожата са невероятни.

Обикновено свързваме женшен с освежаващи напитки и богати вкусове, но истинският му потенциал надхвърля обичайните му форми. Подобно на много мощни билкови съставки, женшенът се превърна в популярна съставка за грижа за кожата. Съдържа високи нива на витамини, минерали и антиоксиданти, които подхранват кожата.

Смята се, че през 1500-те години жена на име Хван Джини – често известна като една от най-красивите жени от династията Чосон – включила този корен в своя режим на грижа за кожата. Това накарало корейските жени също да интегрират корена в своите режими.

реклама

Вижте още: Мултани мити – Индийското чудо за здрава и красива кожа

Като цяло женшенът е основна съставка за всякакви нужди от грижа за кожата. От пигментни петна и фини линии до зачервявания.

Какво е женшен?

По същество женшенът е билкова добавка, която е общопризната със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Събира се след около шест години растеж, за да се гарантира, че е в пиковата си сила, и след това се прави на фин прах с много приложения.

Женшенът обикновено се среща като дебел корен, който често израства с дълги крака, когато живее в почвата.

Коренът е пълен с активни съединения, които имат потенциала да регулират нивата на кръвната захар, да увеличат кръвообращението и да подсилят имунната система на организма.

Известен е и със своите облекчаващи стреса качества и дори се смята, че е афродизиак. Това обаче не е всичко. Когато последователно прилагате женшен в неговата локална форма, билката може да бъде от полза за вашия тен.

Вижте още: 17 Страхотни храни против стрес и безпокойство

Смята се, че женшенът е служил като стимулант, афродизиак и средство против диабет и е бил използван за лечение на редица състояния, свързани с кожата, като циреи, рани и подуване.

Ползи от женшен за кожата

Когато се използва върху кожата, женшенът има способността да действа като лек за всички проблеми. Независимо от проблема, свързан с кожата, женшенът може да ви помогне.

1. Намалява признаците на стареене

Известно е, че женшенът подобрява оксигенацията, както и засилва кръвообращението в кожата и двете са от решаващо значение за забавяне на процеса на стареене. Тези фактори ускоряват синтеза на колаген и от своя страна осигуряват стягащи свойства на кожата ви. Това намалява появата на линии, бръчки и други признаци на стареене, развиващи се върху кожата. И тъй като съставката е наситена с антиоксиданти, тя защитава кожата ви от увреждане, предизвикано от външни агресори.

2. Изсветлява тена

Известно е, че женшенът възвръща блясъка на кожата ви. Той има енергизиращи свойства, подобни на кафе, които му позволяват да придаде това сияние. И предотвратява хиперпигментацията, като инхибира производството на меланин в кожата.

Освен това, тъй като женшенът съдържа антиоксиданти, той предпазва кожата ви от замърсяванията на околната среда, които проникват в кожата ви, запушват порите ви и стимулират меланоцитите, което води до появата на кафеникави петна. Същите тези антиоксиданти могат да помогнат за балансиране на производството на себум, което е особено полезно за тези с кожа, склонна към акне.

3. Намалява възпалението

Тъй като женшенът е обогатен с противовъзпалителни свойства, той може да успокои зачервяването, подпухналостта и възпаленията по кожата и да облекчи безопасно симптомите на състояния като акне и псориазис. Подпухналостта е следствие от лошото кръвообращение и знаем каква роля играе женшенът в този случай.

4. Балансира производството на себум

Твърди се, че задържащите влага и антиоксидантните свойства на този чуден корен балансират производството на себум върху кожата и по този начин връщат  естествения блясък.

Вижте още: Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

Видове женшен

Има няколко вида женшен. Често и други билки се бъркат с женшен, които също имат подобни ползи.

Корейският червен женшен

Корейският червен женшен е широко считан за най-добрия вид женшен и е високо признат. Той придава усещане за затопляне на кожата. Топлината, която осигурява, често се свързва с подобрена циркулация и оксигенация, което може да допринесе за намаляване на подпухналостта и видимите признаци на стареене. Следователно корейският червен женшен често се среща в различни продукти за грижа за кожата, включително почистващи препарати, серуми, тонери и овлажнители.

Сибирският женшен

Сибирският женшен, въпреки че технически не е женшен, но е категоризиран като адаптоген, съдържащ елеутерозиди. Често се използва за насърчаване на цялостното здраве и потенциално стимулиране на производството на колаген в кожата.

Американският женшен

Американският женшен, по-малко проучен поради сравнително скорошното му откритие, показва различни характеристики. Американският женшен е по-светъл на цвят и притежава охлаждащи свойства, за разлика от корейския червен женшен.

Смята се, че има имуностимулиращи свойства и потенциални ползи при регулирането на нивата на кръвната захар. Ограничено клинично изпитване от 2000 г. предполага неговите положителни ефекти върху глюкозния толеранс.

Индийският женшен

Индийският женшен, известен също като ашваганда, технически не е женшен, но често се нарича разговорно такъв.

Ashwagandha съдържа витанолиди, които са аналогични по вид и функция на гинзенозидите, открити в истинските сортове женшен като корейския червен женшен.

Индийският женшен се използва предимно за цялостно благосъстояние, включително за подобряване на имунната система и намаляване на стреса, вместо да бъде важна съставка за грижа за кожата.

Как да използвате женшен в рутинната си грижа за кожата

Вашата рутинна грижа за кожата трябва да бъде съобразена с вашата възраст, специфични изисквания и времеви ограничения. Следните стъпки очертават основна рутина:

  • Почистване
  • Ексфолиране
  • Маскa
  • Тонизиране
  • Приложение на серум
  • Овлажняващ
  • Слънцезащитен крем (SPF)

Женшенът може да се намери в различни козметични продукти.

Kрем за лице

Hората с мазна кожа често предпочитат кремовете пред маслата, а женшенът е полезна съставка в хидратиращите кремове. Овлажнителите заключват хидратацията, подхранването и активните съставки в серума. Kремовете често се използват за изсветляване на кожата и ползи против стареене.

Mасло

Много марки произвеждат масла с женшен, които могат да подобрят цялостното здраве на кожата и да осигурят влага.

Серум

Въпреки че няма изследвания, които да показват, че женшенът подобрява блясъка, използването на серум, съдържащ корена, може да предложи допълнителни ползи, като намаляване на фините линии.

Като масло

Маслото от женшен се произвежда от семена, съдържащи мастни киселини. Преглед от 2020 г. предполага, че добавките с омега-3 мастни киселини могат да помогнат при възпаление.

Като добавка

Индустрията на добавките отбеляза значителен растеж през последните две десетилетия. Добавките с женшен могат да бъдат намерени в магазините и пазарите за здравословни продукти.

Като чай

Билковите чайове са основна част от китайската медицина от дълго време, а женшенът е често срещана съставка в много чайове.

Заключение

Някои проучвания предполагат, че включването на продукти, съдържащи женшен, във вашия режим на грижа за кожата може да бъде полезно за справяне с проблеми като възпаление, еластичност на кожата, бръчки и насърчаване на блясъка на кожата.

Женшенът се предлага в различни видове, като червеният корейски женшен се счита за най-ефективен. Американският женшен има по-леко и по-хладно усещане върху кожата, докато сибирският и индийският женшен, макар и да не са истински женшен, споделят подобни съединения.

Въпреки че не е чудодейна съставка за грижа за кожата, включването на женшен в една или две стъпки от вашата рутинна грижа за кожата вероятно ще предложи някои предимства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: