Полиглутаминова киселина (PGA)- свойства, действие и приложение

Полиглутаминова киселина (PGA)- свойства, действие и приложение

Съвременната козметология от години ентусиазирано използва потенциала на киселините. Друг хит в сферата на грижата за красотата е полиглутаминова киселина (PGA) – съставка не съвсем нова, но едва наскоро оценена. Кога и как трябва да се използва? Научете за ползите от полиглутаминова киселина.

Полиглутаминова киселина е водоразтворим пептид, извлечен от ферментирали соеви зърна. Полиглутаминова киселина (PGA) има много прилики с хиалуроновата киселина (HA). Според International Journal of Biological Macromolecules формулировките на базата на НА (гелове, кремове, лосиони и серуми) имат впечатляващи свойства против бръчки и подмладяващи свойства на лицето.

Какво е полиглутаминова киселина?

Доскоро любимото овлажняващо вещество в козметиката беше хиалуроновата киселина. Целият свят беше изумен от способността му да задържа вода в зашеметяваща пропорция – 1000 пъти собственото си тегло. Полиглутаминовата киселина е още по-ефективна в това отношение, тъй като е в състояние да абсорбира до 5000 пъти повече вода, отколкото тежи!

реклама

Полиглутаминовата или гама-полиглутаминова киселина (PGA) е иновативна козметична съставка с изключителни свойства за овлажняване на кожата. Обясняваме свойствата на PGA киселината, в кои козметични продукти се среща и как да я използваме.

Полиглутаминовата киселина, PGA (полиглутаминова киселина), или по-скоро гама-полиглутаминова киселина, е естествена съставка. Среща се например във ферментирала соя от която също се получава – в допълнение към процесите на биоферментация. Произвежда се от бактерията Bacillus subtilis, която се използва от векове за производството на японския деликатес.

Тази киселина понякога се нарича растителен колаген, въпреки че това не е точен термин. Въпреки че е също толкова протеиново съединение, колагенът има сложни молекули, направени от много аминокиселини, а PGA съставлява същата аминокиселина – L-глутамин, свързан във вериги. Освен това не е растително съединение, а микробно. Въпреки това, популярната хиалуронова киселина (HA) също се произвежда чрез подобни методи.

PGA киселината е високомолекулно съединение, което не прониква дълбоко в кожата. Оставайки във външните си слоеве обаче, то абсорбира вода, което помага да се спре загубата на влага.

Действие на PGA киселина

Свойствата на полиглутаминовата киселина са резултат от способността й да свързва вода. Молекулата му може да задържи средно 3500 пъти собственото си тегло във вода. В това отношение нейните видове са по-ефективни от хиалуроновата киселина дори 10 пъти, въпреки че обикновено тя е 3-5 пъти повече.

В същото време, поради доста необичайната си структура в сравнение с други протеини, PGA е силно устойчив на ензими, разграждащи протеина. Той дори инхибира тяхната активност, което помага да се защити естествената хиалуронова киселина, открита в кожата.

Използването на PGA спомага за увеличаване на хидратацията на кожата и намаляване на загубата на вода през епидермиса. При проучвания на един такъв продукт той осигурява по-голямо увеличение на нивото на хидратация (със 73%) в сравнение с високомолекулната HA киселина (53%). Загубата на вода също беше намалена с 35 процента, докато хиалуроновата киселина я намали само с 20 процента.

Малкомолекулярният PGA, който е ефективен при увеличаване на концентрацията на хиалуронова киселина в кожата, също беше изследван. В концентрация от 1%, която често се използва в козметиката, съдържанието на НА в клетките се е увеличило с 250 процента.

Доказано е също, че като повлиява генната експресия, гама-полиглутаминова киселина може да стимулира производството на филагрин (този протеин липсва при хора с атопичен дерматит ), както и други протеини, които образуват защитния рогов слой на кожата.

Ценен е и противовъзпалителният ефект на полиглутаминовата киселина в кожата, благодарение на който тя инхибира нежеланите имунни реакции. По този начин може да облекчи симптомите на алергии, както и тези, свързани с действието на UVB лъчението. Тъй като възпалението също е свързано с процеса на стареене, PGA може да играе по-важна роля в предотвратяването на образуването на бръчки, отколкото просто да овлажнява кожата. Гама-полиглутаминова киселина също е нетоксична и се понася добре.

Как да използваме полиглутаминова киселина в козметиката?

козметиката с полиглутаминова киселина

Козметиката с полиглутаминова киселина и особено продукт като серум, който трябва да се нанася под крема директно върху почистена кожа на лицето, шията и деколтето. Това осигурява по-добро проникване на активната съставка. Но нанасянето на продукт с по-богата консистенция по-късно предпазва кожата от изпаряване на влагата.

Когато се прилага върху кожата, PGA образува влажен и леко хлъзгав филм, така че трябва да изчакате малко преди да нанесете други продукти. След като се абсорбира, оставя кожата овлажнена и гладка.

Козметичните продукти с полиглутаминова киселина стават все по-популярни, въпреки че поради разходите за нейното производство са по-скоро на средния ценови рафт. Високата им ефикасност насърчава използването именно на тези препарати.

Гама-PGA киселината е подходяща за всички типове кожа, въпреки че се препоръчва особено за суха, дехидратирана и зряла кожа. Въпреки това, в подходящи формули, например с ниацинамид, той също работи добре за мазна и склонна към акне кожа.

Освен това е идеална съставка за чувствителна и склонна към алергии кожа. Благодарение на стягането на кожата и успокояването на раздразненията, има ценен ефект против стареене.

Как полиглутаминовата киселина влияе на кожата?

Първоначално полиглутаминовата киселина се считаше само за носител на активни вещества в кожата. Тя обаче има отлична способност да прониква в епидермиса. Скоро обаче се оказа, че сама по себе си тя е в състояние ефективно да овлажнява кожата.  Създава гладък филм върху повърхността на кожата, който задържа влагата в тъканта. В резултат на това, дори при много неблагоприятни външни условия (сухи помещения, вятър, климатик), прилагането на полиглутаминова киселина ви позволява да поддържате подходящо ниво на вода в кожата.

Ефективната хидратация означава не само по-голям комфорт, но и по-добър вид на кожата. Прилагането на козметика с полиглутаминова киселина води до незабавен ефект на стягане и изглаждане на кожата, което се изразява в ефект на физическо подмладяване.

Изследванията показват също, че PGA подпомага производството на естествения овлажняващ фактор (NMF), т.е. смес от водоразтворими съединения, които изграждат роговия слой на кожата. Това от своя страна спомага за укрепване на хидролипидната бариера, която предпазва тъканта не само от изсушаване, но и от дразнене или патогенни микроорганизми.

Приложение на глутаминова киселина

Полиглутаминова киселина се препоръчва предимно като съставка в хидратираща козметика за всички типове кожа – от много суха и чувствителна до мазна и склонна към акне. Обикновено се среща в концентрация 0,3 – 2,5%. Как работи? На първо място, тя намалява усещането за опъване и белене на кожата, а също така е особено полезна в контекста на борбата със страничните ефекти от излагане на вятър, слънце и студ или престой в сухи помещения.

Кремовете и емулсиите с PGA киселина също предотвратяват раздразнението и сухотата – при редовно прилагане предотвратяват изтичането на вода от епидермиса. Тя присъстват и в състава на подмладяващи препарати, като подобряват състоянието на кожата по два начина: чрез овлажняване и транспортиране на антиоксиданти като кверцетин или ферулова киселина в по-дълбоките слоеве на тъканта. Освен това е идеално съвместим с витамин С, ниацинамид и ретинол.

Според учените през следващите години полиглутаминовата киселина ще се превърне в сериозен конкурент на хиалуроновата киселина и течния колаген.

Въпреки че няма антиоксидантни свойства, тя не е чувствителна към влиянието на светлината. Може да се използва ежедневно и не предизвиква никакви странични ефекти или раздразнения – в клинични проучвания се прилага дори при заздравяващи рани!

PGA киселината взаимно изключва ли се с хиалуроновата киселина? Няма начин! Според дерматолозите би било идеално да се използват и двете в точен ред – първо ХК с по-малки молекули, след това полиглутаминова киселина, която „затваря“ кожата като слой лак върху дърво!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: