Полиетилен гликол (PEG) в козметиката – свойства, приложение и безопасност

Полиетилен гликол (PEG) в козметиката – свойства, приложение и безопасност

Има много спорове около полиетилен гликола, поради което много хора избират козметика без PEG. Има ли от какво да се страхуваме? Какво е полиетилен гликол и какви свойства притежава?

Полиетилен гликолът е вещество, използвано не само в козметичната индустрия, но и в хранително-вкусовата промишленост и медицината. PEG се свързва с масло, нещо изкуствено и токсично. Наистина ли е така? Съвременните изследвания, които са взели тази съставка под микроскоп, идват на помощ. Прочетете, за да научите повече.

Полиетилен гликол – какво е това?

реклама

PEG ( полиетилен гликол) са химични съединения на петролна основа. Те принадлежат към групата на синтетичните полимери, образувани в реакцията на кондензационна полимеризация на етиленов оксид. Чрез тази химическа реакция по-малките молекули се комбинират, за да образуват по-голяма молекула, полимер.

Числата до името на PEG показват молекулната дължина на полимера и по-специално молекулното тегло на полиетилен гликола, изразено в далтони. Молекулният размер може да варира от няколко (напр. PEG-6) до много хиляди (напр. PEG-25M) етиленгликол и единици на молекула. Интересното е, че колкото по-високо е молекулното тегло (по-голямо число), толкова по-трудно е PEGs да се абсорбират в тялото.

Други имена за PEG и неговите производни включват гликол полиетилен гликол, поли (етилен оксид), полиоксиетилен гликол, PPG, PEO, PEG, Carbowax , полиетилен гликол, полиетилен оксид.

Както полиетилен гликол (PEG), така и друго петролно съединение полипропилен гликол (PPG) са разработени за първи път в края на 1860-те години. През 1859 г. A. V. Lourenço Charles Adolphe Wurtz независимо изолира продукти, които са полиетилен гликоли.

PEG често може да се намери в комбинация с други суровини, например етери, естери, мастни киселини, рициново масло, амини, силикони и др. Полиетилен гликолът е хигроскопичен, т.е. свързва водните молекули. Той е нетоксичен за кожата, устойчив на инфекции с микроорганизми и добре разтворим във вода, глицерол и ацетон.

Полиетилен гликол – свойства

PEG могат да функционират по различни начини: като сгъстители, стабилизатори, подобрители на проникването, емулгатори, повърхностно активни вещества, балсам за кожата и овлажнители. Струва си да се подчертае, че дължината на веригата и размерът на частиците на PEG определят каква роля играят в препарата и какви свойства проявяват.

Ефектът на PEG е много добре проучен:

  • овлажнител: показва силни хигроскопични свойства
  • стимулатор на проникването: улеснява и ускорява транспортирането на други съставки през кожата
  • стабилизатор
  • разтворител
  • повърхностно активно вещество (почистващо)
  • емулгатор: повишава вискозитета на продуктите

Нека добавим, че състоянието на агрегация на PEG зависи от броя на молекулите. PEG могат да бъдат в течна, твърда или полутвърда форма. Полимерите с ниско молекулно тегло ще бъдат течни, а полимерите с високо молекулно тегло ще бъдат твърди. Дължината на веригата също влияе върху вискозитета на PEG: колкото по-дълъг е, толкова по-висок е вискозитетът.

Полиетилен гликол в козметиката – къде се намира?

PEG се използват в различни индустрии, включително фармацевтичната. Може да ги откриете под името макрогол, използва се в слабително средство, което помага при запек. В допълнение, PEG може да се намери в лекарства и ваксини.

Интересното е, че полиетилен гликолът се използва и като консервант, например в дървени артефакти, изкопани от мокри археологически обекти.

PEG в козметиката най-често са емулгатори, т.е. вещества, които позволяват да се комбинират две несмесващи се фази (вода и мазнина) и по този начин да се създаде емулсия.

Използването на PEG в козметичната индустрия е широко. Полиетилен гликолите и техните производни се използват като:

  • повърхностно активни вещества
  • почистващи препарати
  • емулгатори
  • балсами за кожата
  • овлажнители.

реклама

Много видове PEGs са хидрофилни. Поради тази причина те обикновено се използват като подобрители на проникването, особено в локални дерматологични формулировки. PEG обикновено се използват като основи за кремове за лице, душ гелове, основи за лице. Те присъстват и в шампоаните за коса. ( 1 )

В козметиката се използват различни видове PEG, включително:

  • PEG-6 – разтворител, овлажняваща съставка
  • PEG-4 – овлажнител, хидратираща съставка
  • PEG-8 – стабилизатор, улеснява създаването на емулсии
  • PEG-10 – детергент и повърхностно активно вещество

PEG/PPG вариантите често могат да бъдат намерени в много козметични продукти под различни имена поради стотиците възможни комбинации. Например PEG-40 хидрогенираното рициново масло се използва като аромат, емулгатор, балсам за кожата и филмообразуващ агент; той е безопасен при ниски концентрации. PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides се използва като емулгатор, емолиент и кондициониращ агент и не е от голямо значение за употребата му. В случая на Dihydroxypropyl PEG-5 Linoleammonium Chloride (антистатично и кондициониращо средство за коса) понастоящем няма проучвания за неговата безопасност.

Вреден ли е полиетилен гликолът?

След като вече знаете какво е полиетилен гликол и какви свойства има, време е да отговорите на най-важния въпрос, а именно: вреден ли е PEG ?

PEG са едни от най-безопасните съставки, използвани в козметиката. Те имат добре познат токсикологичен профил – не са токсични, не показват мутагенни или генотоксични ефекти. ( 2 ) Това се потвърждава от експертите на американския научен орган CIR (Cosmetic Ingredient Review), които публикуваха доклад през 2017 г. и потвърдиха безопасността на използването на PEG в козметични продукти. FDA класифицира PEG като общопризнати като безопасни (GRAS) хранителни и козметични съставки.

Полиетилен гликолът се счита за безопасно вещество и е добре проучен и описан. Позорните мнения за PEG не се потвърждават от научни източници и надеждни експерти.

Основният проблем при PEG са примесите, създавани в производствения процес – говорим за етиленоксид и 1,4 диоксан. Международната агенция за изследване на рака класифицира етиленовия оксид като известен човешки канцероген, а 1,4-диоксанът е потенциален човешки канцероген. Калифорнийската агенция за опазване на околната среда класифицира етиленовия оксид като токсичен за развитието, което означава, че може да увреди нервната система и да попречи на човешкото развитие. От друга страна, 1,4 диоксан е забранено вещество за използване в козметиката.

Митът за отрицателното въздействие на PEG е свързан със замърсяване с йони на тежки метали и други токсични вещества. Анализ, извършен през 2015 г. от Научния комитет за безопасност на потребителите, показа, че дори и в случай на леко замърсяване с диоксан (до 10 ppm), той не представлява риск за здравето.

Преди да оцените полиетилен гликола негативно и да го изтриете от козметиката си, не забравяйте, че тук говорим за канцерогенни примеси. Междувременно средното ниво на замърсяване с диоксан е много по-ниско от 5 ppm (в етоксилираните суровини е 5-10 ppm), така че не представлява риск за здравето. В допълнение, нивото на възможните примеси в козметиката е строго контролирано и подлежи на подробна оценка на безопасността.

Причинява ли алергична реакция полиетилен гликола?

Самата молекула (поли)етилен гликол се счита за инертна, нетоксична и като цяло безопасна за всички приложения. Заслужава да се отбележи, че според някои източници PEG могат да причинят системна токсичност, което означава, че е най-добре да не се използват върху увредена или раздразнена кожа.

Някои публикации съобщават, че малък процент от хората може да са алергични към PEG. Това може да показва, че чувствителността към PEG може да се развие бавно чрез продължителна употреба и наличието на PEG в козметика или фармацевтични продукти. Въпреки това, сенсибилизацията е рядка и включва локални алергични реакции като обрив, сърбеж и кожно дразнене. Няма сериозни противопоказания за употребата на козметика с PEG.

Трябва ли да се избягва PEG в козметиката?

И така, какъв е отговорът тук: токсичен ли е PEG или не? За съжаление тук няма прост отговор. Токсичността се влияе от примесите и това, че PEG увеличават проникването на съставките, включително вредните и токсичните, не помага. Затова е най-добре да изберете само тази козметика с PEG, на която имате доверие и сте сигурни, че производителите използват доказани суровини.

Като потребител е трудно да се каже как една компания набавя своите суровини, така че може да помислите да избягвате напълно продуктите, съдържащи PEG, и да изберете само органична и натурална козметика.

Полиетилен гликол – резюме

Има доста противоречиви мнения относно PEG, които произтичат не само от потенциалната им токсичност, но и от загриженост за околната среда. Те са петролни производни, поради което има опасения за тяхната ниска биоразградимост и потенциално замърсяване на водните тела. Процесът на филтриране в канализационната система може да не улови полимерите, което може да доведе до натрупването им в реки, езера и океани.

За да обобщим, решението дали да избягвате PEG в козметиката зависи от вашите предпочитания и нужди. Един от начините да избегнете PEG е да търсите сертифицирани органични продукти. PEG е синтетично вещество и нито един продукт с надпис „органичен“ или „натурален“ не трябва да го съдържа.

реклама