Разликата между органична и натурална козметика

Разликата между органична и натурална козметика

Органична, екологична натурална козметика… Може да се изгубите в терминологията, но ние сме тук, за да ви помогнем!

Открийте разликите, които ще ви улеснят да се ориентирате в света на съзнателната естествена грижа.

Според някои източници човешката кожа поема 60% от това, което слагаме върху нея. Още по-важно е съзнателната грижа и това, което избирате!

реклама

Не само трябва да сте наясно със свойствата на всяка съставка и какво като цяло е добро за вашата кожа, но също така трябва да знаете основните разлики между продуктите.

Днес ще разгледаме органичната и натурална козметика. Каква е разликата между тези две групи козметика?

Натуралната и органичната козметика означават ли едно и също нещо?

Въпреки че термините са едни и същи, производителите често злоупотребяват с тези термини или ги използват в грешен контекст.

От правна гледна точка няма нормативна уредба, която да дефинира ясно какво е органична и какво натурална козметика.

Въпреки това, тъй като обсъждаме тази тема в статията, е лесно да се заключи, че тези групи продукти се различават една от друга. На първо място, композицията – повече за това след малко.

Нека добавим, че друга продуктова група е органичната козметика, която се произвежда на базата на растения от биологично земеделие. Такова отглеждане изключва използването на определени вещества, извършва се по устойчив начин и не засяга екосистемата.

Натурална козметика – какво я прави различна?

При органичната козметика няма такива трудности с дефиницията, както при натуралната козметика.

Терминът органичен е регламентиран в Европейския съюз, както и в Съединените щати и Обединеното кралство.

За съжаление не може да се каже същото за натуралната козметика.

Дори се казва, че това е една от най-слабо регулираните индустрии в света! Това се използва от производителите, които маркират своите продукти като натурални, въпреки че тези – след анализ на т.е. състав и производствен процес – не са.

Надписът „натурален“ върху опаковката може да е маркетингов трик, винаги проверявайте етикета и INCI.

Как да разпознаем дали една козметика е натурална?

Преди всичко, прочетете внимателно списъка на съставките.

Не се доверявайте на лозунги или надписи върху опаковката. Ако обаче искате да сте сигурни, че продуктът, към който посягате, е натурален, обърнете внимание на сертификатите.

Освен ясното етикетиране на натуралните продукти сертифициращите органи носят още една полза – те се опитват да систематизират знанията за натуралната козметика и да създадат последователна терминология.

Благодарение на това можем да определим най-важните елементи, които могат да докажат, че дадена козметика е натурална.

Натуралната козметика трябва:

  • съдържат минимум 95% съставки от естествен произход;
  • не съдържат генетично модифицирани вещества (ГМО);
  • да не съдържа PEG, парабени, сулфати и други вредни вещества;
  • имат опаковка, която може да се рециклира;
  • произведени без вреда за околната среда или животни;
  • произведени чрез екстракция (етерични масла), дестилация (хидролати), сушене (билки), филтриране и пресоване (напр. масла);
  • да не се тества върху животни.

Нека добавим, че Експертният комитет по козметични продукти счита за натурална козметика само ако съдържа съставки от растителен и минерален произход. В някои случаи и от животински произход, но това се отнася само за пчелен восък и ланолин.

Въпреки че този тип козметика не трябва да съдържа съставки от синтетичен произход, някои организации допускат техните следи (не повече от 5%), особено ако съставките действат в полза на продукта, например удължават неговата трайност.

Органична козметика – как да я разпознаем?

Да преминем към органичната козметика. Каква е тяхната дефиниция? Според речника Merriam–Webster (американска компания, която издава учебници и е особено известна със своите речници; съществува от 1831 г.), органичен означава „ отнасящ се до или получен от живи организми“ в контекста на отглеждане на съставка.

Използвайки терминологията от този речник, органичната козметика са козметични продукти, които са направени от органични съставки. Тя не включва използването на химически торове, стимулатори на растежа, ГМО, антибиотици или пестициди.

Алтернативно наименование на органичната козметика е био козметика – от гръцкото „биос“ , което означава живот или начин на живот.

Органичната козметика за грижа за кожата, както и натуралната козметика, съдържа естествени съставки, но подлежи на по-строги стандарти. Винаги обръщайте внимание на сертификата на етикета, че продуктът е органичен. Сертифициращите организации за органична козметика включват: EcoCert, Soil Association, Cosmos Organic, USDA и NSF.

Как да разпознаем дали една козметика органична?

Според насоките, определени от Австралийската сертифицирана органична асоциация (ACO), един продукт трябва да съдържа 70-95% органични съставки, за да се нарече органична козметика.

Органичната козметика трябва:

  • отговарят на всички изисквания на натуралната козметика;
  • съдържат минимум 95% съставки от растителен произход;
  • 10% от състава на козметиката трябва да идва от органични култури;

Вижте още: Минерална козметика: 8 факта, които си струва да знаете

Резюме – разлики между органична и натурална козметика

Органична козметика и натурална козметика са два термина, често използвани в индустрията за красота, но те имат различни значения и последици.

Органична козметика: Органичната козметика се отнася за продукти, които са направени от органично отгледани съставки.

Тези съставки се култивират без използването на синтетични пестициди, хербициди или генетично модифицирани организми (ГМО).

Био козметиката също така изключва използването на изкуствени оцветители, аромати и консерванти.

Натурална козметика: Натуралната козметика, от друга страна, са продукти, които използват предимно съставки, извлечени от естествени източници, като растения, минерали и странични животински продукти.

Тези съставки са минимално обработени и не съдържат синтетични добавки и агресивни химикали.

Въпреки това, за разлика от органичната козметика, естествената козметика не е задължително да отговаря на определени стандарти за сертифициране. Терминът „натурален“ не е добре регулиран и няма универсална дефиниция или процес на сертифициране за натурална козметика.

В обобщение, основната разлика между органичната и натуралната козметика се крие в източника и производството на техните съставки.

Органичната козметика дава приоритет на използването на органично отгледани съставки и следва стриктни стандарти за сертифициране, като гарантира, че продуктите не съдържат синтетични химикали.

От друга страна, натуралната козметика се фокусира върху използването на съставки, извлечени от естествени източници, но може да не се придържа към същите строги стандарти като органичната козметика.

Имайте предвид, че няма 100% органичен продукт. Козметичните марки, които се фокусират върху прозрачността на състава, винаги посочват какъв процент съставки са естествени и какви са органични.

Интересен факт е, че всяка козметика съдържа вода, а водата не може да бъде сертифицирана като органична, така че намирането на 100% органичен продукт за грижа за кожата е практически невъзможно.

Можем да кажем, че такава козметика е естествена, но не и органична.

Когато купувате козметика, важно е да четете внимателно етикетите и да търсите сертификати, за да сте сигурни, че продуктите отговарят на желаните от вас стандарти, независимо дали предпочитате органични или естествени варианти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: