Разлика между дневен и нощен крем за лице

Разлика-между-дневен-и-нощен-крем-за-лице

Чудили ли сте се защо всъщност има различни процедури за грижа за кожата през деня и през нощта? Наистина ли има разлика между дневен и нощен крем за лице в козметичния си арсенал?

Има голяма разлика между дневната и нощната грижа за кожата. Ако се отнасяте сериозно към грижата за кожата си, трябва да имате и двете!

Използвайки правилната грижа, вие забавяте естествения процес на стареене на кожата си и колкото по-рано започнете, толкова повече кожата ви ще ви възнагради в бъдеще.

реклама

Разлика между дневен и нощен крем за лице – Как действа дневен крем за лице?

Дневните кремове (известни още като овлажнители) са предназначени за сутрешна рутинна грижа за кожата.

Той ще осигури на кожата целодневно хранене, хидратация и най-вече защита. Когато навън има светлина, кожата е в защитен режим.

През деня кожата е изложена на много фактори, които биха могли да я увредят. Те включват слънчева светлина, замърсяване, смог, прах, синя светлина и др.

Ето защо дневните кремове са оборудвани с UV филтри, антиоксиданти, витамини и други вещества за защита срещу тези нашественици.

Ако не защитим кожата, това може да остави последствия върху кожата под формата на преждевременно стареене и образуване на пигментни петна.

Основни съставки в дневния крем за лице

Често можете да намерите съставки в дневните кремове, които предпазват кожата от неблагоприятните влияния на времето.

Поради тази причина е добре да сменяте кремовете според сезона. През лятото избирайте продукти с по-лека консистенция, през зимата, напротив, заложете на по-плътен крем.

Въпреки че дневният крем понякога може да се похвали със свойства против стареене, той обикновено е овлажняващ и има по-малко активни съставки като ретинол или различни киселини. Има проста причина за това.

Тези вещества са чудесни срещу бръчки и други признаци на стареене на кожата, но от друга страна правят кожата по-чувствителна към слънчева светлина.

Комбинацията от тези вещества и ултравиолетовите лъчи може да остави приятно петно ​​върху кожата под формата на обрив, зачервяване и т.н.

Следователно хидратиращите кремове и серуми, които използвате, трябва да съдържат предимно антиоксиданти, като витамин Е. Също така и силно овлажняващи и защитни вещества, като хиалуронова киселина, които ще заздравят и подпомогнат кожата в борбата с външните агресори.

От друга страна, е малко вероятно да намерите основни активни вещества против стареене като алфа-хидрокси киселини, гликолова киселина и ретинол в дневните кремове за лице. Защото те могат да причинят дразнене на кожата, когато са изложени на слънчева светлина.

Що се отнася до текстурата, повечето дневни кремове имат по-лека консистенция, която бързо попива в кожата, така че е идеален и като основа за грим.

Разлика между дневен и нощен крем за лице – Как действа нощния крем за лице?

Нощните кремове са предназначени за рутинна грижа за кожата през нощта. През нощта кожата ни вече не е изложена на вредни външни фактори, и вече не е в защитен режим, така че може да се възстанови естествено по време на сън.

В допълнение, микроциркулацията в кожата естествено се увеличава през нощта и кислородът прониква по-добре в клетките.

Тогава кожата е най-отворена за получаване на необходимите хранителни вещества. Ето защо основната задача на нощния крем е да стимулира регенерацията и да осигури на кожата необходимата доза хранене и хидратация.

По време на регенерацията нощният крем помага за възстановяване на уврежданията на кожните клетки, причинени от външни влияния през деня, и намалява признаците на стареене и пигментацията на кожата.

В сравнение с дневния крем, нощният обикновено има по-плътна, по-богата и по-мазна консистенция, която се абсорбира бавно в кожата.

През нощта не ви пука дали кожата ви изглежда лъскава или мазна. В крайна сметка и затова нощният крем не е много подходящ като основа за грим.

Но по-тежката, по-плътна текстура има смисъл. Това е така, защото кожата ни естествено губи вода през нощта.

Затова по-плътният крем може да помогне за запечатването на влагата, заедно с активните съставки, които се освобождават постепенно по време на сън. По този начин кожата ви да изглежда отпочинала и освежена сутрин.

В допълнение, по-плътната консистенция предотвратява изсушаването на кожата поради активни вещества като ретинол, които могат да имат изсушаващ ефект, когато се използват прекомерно.

Основни съставки в нощния крем за лице

Нощните кремове обикновено съдържат по-висока концентрация на активни вещества от дневните.

Освен това, благодарение на факта, че нощният крем се използва само през нощта, високоефективни съставки за подмладяване на кожата могат да се притекат на помощ на кожата.

Една такава съставка е ретинол, според изследванията той спомага за стимулиране на клетъчното обновяване и производството на колаген и дори обръщат видимите признаци на UV увреждане.

Не се добавя към дневните кремове по една проста причина. Ретинолът, AHA киселините, гликоловата киселина и много други активни съставки против стареене са фотосенсибилизиращи. Това повишава чувствителността на кожата към слънцето.

Тази чувствителност може да причини зачервяване, лющене или сърбеж на кожата.

Често се използват и хиалуронова киселина за осигуряване на хидратация, коензим Q10 за предотвратяване на стареенето на кожата. Пептидите пък са за стягане и изглаждане и витамин А за подпомагане на производството на колаген.

Нов хит, наречен Bakuchiol, също не трябва да остане незабелязан. Това е естествена алтернатива на ретинола, която не е фотосенсибилизираща и няма странични ефекти. Следователно може да се използва и в крем за лице.

Можете ли да използвате нощен крем през деня и обратното?

Това е въпрос, който много от нас си задават: „Мога ли да нанасям дневен крем през нощта и нощен крем през деня?“.

Ако сте сериозни в грижата за кожата, не го правете. Специалният състав на крема за кожа, ако се използва в неподходящ момент, няма да е от полза за кожата и няма да бъде ефективен.

Ако нанасяте дневен крем през нощта, бихте натоварили кожата ненужно с UV филтъра, съдържащ се в него.

Дневният крем вероятно няма да ви осигури необходимото хранене и хидратация, от които кожата ви се нуждае по време на фазата на възстановяване през нощта.

Може също така да попречи на естествените процеси на обновяване на кожата.

Що се отнася до използването на нощен крем през деня, нито вие, нито кожата ви ще останете доволни.

Използването на нощен крем през деня може да доведе до това, че кожата ви не е достатъчно защитена от слънцето и други външни агресори, поради липсата на защитни съставки.

Освен това някои нощни кремове могат да съдържат сенсибилизиращи съставки, които допълнително ще нарушат защитната функция на кожата.

Освен това, плътната текстура на нощния крем може да предизвика усещане за тежест и мазен вид, което вероятно никой от нас не иска.

По-мазната текстура също не позволява на грима да залепне добре върху кожата, което може да причини неравен вид.

Ето защо винаги е добре да използвате дневен крем през деня и нощен през нощта. Но ако няма нужда, по-малкото зло е да използвате дневния крем през нощта, но никога обратното.

Какво представлява 24-часов крем за ден и нощ?

Какво ще кажете за дневните и нощните кремове? Ако не искате да инвестирате много пари в козметика или ако не искате да имате хиляди бутилки в банята, тогава 24-часов крем за ден и нощ е идеален за вас. Той съдържа ефектите на дневен и нощен крем.

Това е най-простият вид крем за лице, той е универсален целодневен крем. Създаден е така, че да можете да го използвате по всяко време на деня, сутрин или вечер.

Това звучи чудесно, но има една уловка. Недостатъкът може да е, че няма да съдържа достатъчно висок SPF, за да предпази кожата ви от слънчевите лъчи. Също така и не толкова ефективна концентрация на вещества против стареене, които ефективно се борят със стареенето на кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: