Рибено масло ползи за акнето

Рибено-масло-ползи-за-акнето

Ако въпреки всички усилия продължавате да се борите с проблеми като пъпки и търсите нов метод за успешно лечение на акне, може да сте попаднали на информация за рибено масло ползи за акнето.

Когато става въпрос за рибено масло, съществуват два начина да го получите – чрез консумация на риба, особено мазна риба като сьомга и скумрия, или чрез прием на добавки с рибено масло.

И двата варианта съдържат омега-3 мастни киселини, които са полиненаситени мастни киселини.

реклама

Добавките с рибено масло включват две основни омега-3 мастни киселини, наименувани ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), според информацията от Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH). Следващите омега-3 мастни киселини се срещат и в рибата, като DHA и EPA.

Рибено масло

Въпреки че рибеното масло е известно с положителните си влияния върху сърцето и мозъка и мнозина го приемат като добавка, NCCIH понастоящем не издава препоръки за използване на рибено масло или добавки с омега-3. По-скоро агенцията съветва хората да включват морски храни в седмичното си хранене.

Разбирането дали рибеното масло е полезно за кожата, по-специално в борбата с петната, изисква вникване в основните причини за акнето.

Според дерматолозите акнето обикновено възниква от три основни фактора:

  • Запушени пори: Акнето често се появява, когато порите се запушат, главно поради бавното отделяне на външния слой кожни клетки.
  • Бактериален свръхрастеж: Прекомерното натрупване на бактерии и мазнини в тези запушени пори може да допринесе за развитието на акне.
  • Възпаление: В отговор на наличието на запушени пори и бактерии, тялото инициира възпалителна реакция, водеща до образуването на червени, болезнени пъпки.

Възпалението е естествен защитен механизъм на тялото срещу различни заплахи, включително свръхрастеж на бактерии и натрупване на мъртви кожни клетки в порите.

Това възпаление кара някои видове акне да изглеждат червени, надигнати, чувствителни и възпалени.

Рибено масло ползи за акнето

Омега-3 мастните киселини, открити в рибеното масло, притежават противовъзпалителни свойства. Омега-3 действат основно чрез инхибиране на пътя на арахидоновата киселина, който генерира възпаление.

Освен това има някои доказателства, които предполагат, че омега-3 могат да помогнат за регулирането на тестостерона, хормон, свързан с появата на акне.

Изследванията показват, че хората с акне може да имат по-ниски нива на омега-3 EPA в кръвта си и по-високи нива на възпалителни маркери в сравнение с тези без акне.

Това предполага, че хората с акне могат да изпитат провъзпалително състояние. Малко проучване, публикувано през януари 2017 г. в Prostaglandins & Other Lipid Mediators, подкрепя това схващане.

Изследователите предполагат, че добавките с омега-3 могат да бъдат полезни за предотвратяване на акне, но са необходими допълнителни проучвания, преди дерматолозите да могат уверено да ги препоръчат като превантивна мярка за акне.

Що се отнася до поддържането на здрава кожа, изборът на диета, богата на риба, е по-изгоден от разчитането само на добавки.

Рибеното масло на теория може да помогне за намаляване на възпалителното акне, характеризиращо се със зачервяване, дразнене и болка.

Неговата ефективност обаче не е гарантирана поради ограничените изследвания в тази област, което затруднява предоставянето на твърди препоръки.

Интересното е, че тези, които са имали влошаване, първоначално са имали леко акне, докато тези, които са се възползвали от рибеното масло, са имали умерено до тежко акне. Въпреки това, това проучване беше едновременно малко и краткосрочно, липсваше плацебо група за по-изчерпателна оценка на ефикасността.

Включването на риба във вашата диета е потенциално по-ефективен подход, ако приемем, че се наслаждавате на морски дарове.

Предишни изследвания върху италианско население разкриха, че консумацията на риба поне веднъж седмично намалява риска от умерено до тежко акне с 32 процента в сравнение с тези, които избягват морски дарове.

По подобен начин друго проучване, публикувано през януари 2016 г., установи, че хората, които включват риба в диетата си, са по-малко склонни към акне. Това предполага, че балансираната диета, включваща морски дарове и достатъчно плодове и зеленчуци, играе ключова роля за здравето на кожата.

6 неща, които трябва да знаете при лечение на акне

реклама

Има няколко много важни фактора преди да започнете лечение на акне.

1. Идентифицирайте своето акне, за да определите правилната терапия

Червени и нежни ли са вашите пъпки? Имат ли пустула в центъра? Това може да е хормонално акне. От друга страна, имате ли предимно черни и бели точки? Е, това е комедонално акне. И двете се третират по различен начин.

2. Третирайте комедони с ексфолиращи киселини

Гликоловата киселина и ретиноидите ексфолират кожата и нормализират клетъчния обмен, а продуктите, които съдържат тези съставки, са подходящи акне.

3. Справете се с хормоналното акне с Rx

Ако сте жена на възраст между 20 и 40 години и имате акне по линията на челюстта, вероятно акнето ви е хормонално предизвикано.

В този случай лекарство с рецепта за справяне с хормоните или такова, което намалява производството на себум, може да е подходящо за вас. Говорете с Вашия лекар дали вашите хормони може да са причина за появата на обриви.

4. Намалете преработените храни, за да намалите възпалението

Има много причини да намалите приема на добавени захари, включително подобряване на здравето на сърцето, както отбелязва Харвардският университет.

Носпазването на диета, богата на цели растителни храни, също може да бъде благоприятно за здравето на кожата ви. Знаем, че диетите с високо съдържание на захар влошават акнето и по този начин простото по-здравословно хранене е от полза за много пациенти с акне.

Диета с нисък гликемичен индекс, пълна със зеленчуци, плодове, боб и овес, по-специално може да помогне за подобряване на акнето, отбелязва Американската академия по дерматология (AAD).

Друга добра диета за кожата: средиземноморска, която включва риба, но също и зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове и зехтин. Преглед, публикуван през февруари 2020 г. в International Journal of Molecular Sciences, препоръчва спазването на средиземноморска диета за идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини, които поддържат оптимално здраве на кожата.

5. Използвайте по-малко продукти

При положение, че акнето може да бъде упорито, може би е добре хвърлите всички борещи се с акнето препарати и добавки към проблема, за да го преодолеете, но това може да е твърде много. Дори когато става въпрос за акне, като цяло опростяването и спестяването на пари за грижа за кожата е правилният начин.

6. Погледнете цялото си здраве

Вашата диета и продуктите за локално приложение, които прилагате върху кожата си, са само две части от пъзела, когато става дума за акне.

Фактори като стрес, среда, хормони и лекарства могат да допринесат за появата на пъпки. Ако настоящите ви стратегии не подобряват акнето ви, помислете за консултация с дерматолог, за да проучите други потенциални причини и решения за вашето състояние.

Рибено масло за акне – Обобщение

В обобщение, използването на добавки с рибено масло може да не е окончателно решение за акне. Поддържането на здравословна, добре балансирана диета обикновено е достатъчно за повечето хора.

Ако обмисляте добавки, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, за да обсъдите потенциалните ползи и рискове. Важно е обаче да си поставите реалистични очаквания, тъй като отделните добавки рядко са универсално решение за постигане

Цялостното качество на вашата диета вероятно ще има по-значително въздействие от простото добавяне на добавка с рибено масло към ежедневието ви.

Някои проучвания показват, че „западната диета“, характеризираща се с преработени храни, захар и червено месо, може да увеличи вероятността от акне.

Обратно, популациите, които следват диета, богата на постно месо, морски дарове, зеленчуци и плодове, са склонни да изпитват по-малко обриви.

За хора, които предпочитат да не консумират риба или да приемат добавки с рибено масло, увеличаването на приема на храни, съдържащи алфа-линоленова киселина (ALA), растителна омега-3, намираща се в източници като ленено семе, соя, семена от чиа и орехи, може да бъде жизнеспособна алтернатива, както е предложено от Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH).

реклама