Сауна – здравословна ли е, как да я използваме?

Сауна - здравословна ли е, как да я използваме

Когато настъпят студените месеци, много от вас мечтаят за удоволствията на горещата сауна.

Високите температури, обгръщащата ни топлина и релаксиращият аромат на етерични масла – всичко това ви кара да се чувствате спокойни и регенерирани.

Но здравословна ли е сауната? Как и кога да я използвате? В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

реклама

Ползи за здравето от използването на сауна

Първо и най-важно – да, сауната има много ползи за здравето. На първо място, редовното използване на сауната може да подобри кръвообращението. Докато сте в сауната, вашите кръвоносни съдове се разширяват, което увеличава притока на кръв.

В допълнение, интензивното изпотяване в сауната помага за премахване на токсините от тялото ви. Много хора не осъзнават колко замърсявания се натрупват в телата ни всеки ден. Редовните посещения на сауната могат да помогнат за премахването им.

Сауната има и релаксиращ ефект върху мускулите и ставите. Ако сте физически активни, сауната ще ви помогне да се регенерирате след тежка тренировка.

Кога и как да използваме сауната?

Използването на сауна е не само удоволствие, но и ритуал, който при правилно следване може да донесе много ползи за здравето. Ако се чудите как да използвате сауна, ето няколко основни съвета:

Подготовка преди влизане в сауната:

 • Не яжте тежки храни непосредствено преди посещение на сауната. Най-добре е да изчакате около 1-2 часа след хранене.
 • Пийте много вода преди сауната, за да предотвратите дехидратация.
 • Вземете душ, за да почистите кожата си и да загреете тялото си.
 • Облечете бански костюм или кърпа (в зависимост от културата и правилата на сауната).

Когато използвате сауна:

 • Започнете с по-ниските пейки, които са по-малко горещи, а след това, когато свикнете с температурата, можете да се преместите по-високо.
 • Лежането хоризонтално ви позволява да затоплите равномерно цялото си тяло.
 • Ако обаче предпочитате да седите, уверете се, че главата ви е на едно ниво с останалата част от тялото.
 • Избягвайте прегряване. Начинаещите трябва да прекарат 5 до 10 минути в сауната. С течение на времето можете да удължите времето до максимум 15-20 минути.
 • Слушайте тялото си. Ако започнете да се чувствате некомфортно, напуснете сауната.

След използване на сауната:

 • Постепенно охлаждайте тялото си. Първо седнете извън сауната за няколко минути, след което вземете хладен душ.
 • Пийте много вода след сауната, за да възстановите течностите, загубени чрез изпотяване.
 • Отпуснете се. След сауната си струва да легнете и да си починете за няколко минути.
 • Повторете сесията, ако ви се иска. В много култури е популярно цикълът: сауна – охлаждане – почивка да се повтаря няколко пъти.

Допълнителни съвети

 • Използвайте етерични масла. Някои сауни ви позволяват да добавите етерични масла към водата, която се излива върху камъните. Те добавят допълнителни ползи към дихателната система и ви помагат да се отпуснете.
 • Внимавайте с алкохола. Алкохолът може да наруши чувството ви за топлина и да доведе до дехидратация. Избягвайте да пиете алкохол преди и след сауната.
 • Консултация с лекар. Ако имате здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или други състояния, винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да използвате сауната за първи път.

Използването на сауната е не само момент на релаксация, но и възможност да подобрите здравето и благосъстоянието си. Не забравяйте обаче винаги да спазвате правилата за безопасност и да слушате тялото си.

Масла за сауна

Етеричните масла често се използват в сауните, за да подобрят изживяването и да придадат релаксиращи или ободряващи свойства на въздуха.

Тези масла могат да повлияят на настроението ви, дихателната система и общото благосъстояние, докато използвате сауната.

Преди да използвате етерични масла в сауна, уверете се, че са чисти и подходящи за сауна и проверете дали не сте алергични към някое от тях. Не всички масла са подходящи за високи температури в сауната, така че винаги следвайте инструкциите.

Популярни етерични масла за сауна и техните свойства

Когато използвате етерични масла в сауната, е важно да ги добавите към водата, която след това изсипете върху камъните. Те трябва да се използват умерено – само няколко капки са достатъчни, за да изпълнят сауната с приятен аромат.

 • Евкалиптово масло – Едно от най-популярните масла, използвани в сауната. Има почистващо действие, помага при респираторни проблеми и придава освежаващ аромат.
 • Масло от мента – Има освежаващо и стимулиращо действие. Може да помогне за изчистване на дихателните пътища и да съживи ума.
 • Лавандулово масло – Известно със своите релаксиращи свойства, лавандулата е идеална за тези, които търсят дълбока релаксация по време на сауна.
 • Масло от лимон – Има освежаващо и антибактериално действие. Известно е и с това, че подобрява настроението и добавя енергия.
 • Борово масло – Страхотно за дихателната система, има антибактериални и успокояващи свойства.
 • Масло от розмарин – Стимулира ума и има аналгетични свойства, идеално за тези, които използват сауната след тренировка.
 • Кедрово масло – Има топъл, дървесен аромат, който успокоява и помага за релаксация.

Може ли всеки от нас да използва сауната?

Въпреки че сауната има много ползи за здравето, тя не е подходяща за всеки. Ако имате сърдечни проблеми, високо кръвно налягане или други медицински състояния, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате сауната за първи път.

Сауна и парна баня

Сауната и парната баня са два различни начина да се отпуснете и подобрите здравето си, които са високо ценени по света.

Въпреки че двете форми имат много общи неща, има няколко ключови разлики, които оказват влияние върху опита и ползите за здравето от употребата им.

Ето основните разлики и прилики между сауната и парната баня:

Сауна:

 • Тип топлина: Сауните, особено финландските, използват сух горещ въздух. Влажността в сауната обикновено е между 5% и 10%.
 • Температура: Сауните работят при температури между 60°C и 100°C.
 • Материал на конструкцията: Традиционните сауни обикновено са направени от дърво, което абсорбира влагата и спомага за запазването на атмосферата суха.
 • Механизъм на действие: Сауните повишават телесната температура чрез сух, горещ въздух, което води до интензивно изпотяване.

Баня (хамам или парна баня):

 • Тип топлина: Баните използват влажна топлина под формата на пара. Влажността в парната баня е много висока и често достига 100%.
 • Температура: Температурите в парните са по-ниски от тези в сауните, обикновено между 40°C и 60°C.
 • Строителен материал: Много парни стаи са облицовани с плочки, за да предпазят влагата.
 • Механизъм на действие: Изпотяването в парна баня е резултат от комбинация от топлина и влажност, което помага за отваряне на порите на кожата и тяхното почистване.

Какво е общото между сауната и парната баня?

Както сауните, така и баните предлагат дълбока релаксация, помагайки за намаляване на напрежението и стреса.

И двата начина могат да подобрят кръвообращението, да помогнат за детоксикацията на тялото чрез изпотяване и да ускорят възстановяването на мускулите след тренировка.

Редовното използване както на сауна, така и на парна баня може да е от полза за кожата ви, като помага за нейното почистване и овлажняване.

Изборът между сауна и баня зависи от индивидуалните предпочитания. Ако предпочитате сух, горещ въздух и по-високи температури, сауната ще е идеална за вас.

Ако, от друга страна, предпочитате влажна топлина и по-ниски температури, парната баня ще бъде по-добър избор. Която и да изберете, и двете форми на релаксация предлагат много ползи за здравето и ви помагат да се отпуснете след тежък ден.

Сауна – здравословна ли е, как да я използваме? –  Резюме

В заключение, сауната може да бъде невероятен начин да се отпуснете и да подобрите здравето си, но е важно да я използвате умерено и винаги да помните няколко основни правила. Ако все още не сте пробвали сауната, може би е време да промените това? Насладете се на топлината, релаксацията и ползите за здравето, които сауната може да ви предложи!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: