Серум за коса: ползи, как да го използвате и рецепти

Серум за коса ползи, как да го използвате и рецепти

Независимо дали посягате към масло за коса или серум за коса, трябва да разберете много, преди да го нанесете върху кичурите си.

Може би сте се питали „Какво е серум за коса и как се различава от маслото за коса“? Ще се потопим във фактите какво представлява и многобройните ползи за укрепване на косата, които ще получите, когато прилагате този продукт.

Какво е серум за коса?

серум за коса

реклама

Серумът за коса е продукт, който лесно може да бъде сбъркан с масло за коса.

Серумът за коса обикновено е с по-плътна консистенция и е създаден, за да предпази външната страна на косъма.

Обикновено се използва за тези, които се борят с къдрене, скучна и слаба коса. Той е основен продукт, ако винаги посягате към топлинни инструменти, когато оформяте косата си, тъй като осигурява страхотни предимства за защита от топлина.

Ползи от серума за коса

Ползите от използването на серум за коса са:

1. Укрепва косата

Серумът за коса играе основна роля в укрепването на вашата коса, просто като я предпазва от елементи, които ще отслабят всяка отделна нишка, като UV, директна топлина и химическа обработка.

Това е особено вярно за хибридите серум/масло, които също могат да отлагат есенциални мастни киселини и хранителни вещества в косъма, за да помогнат за изграждането на слабите места по кичурите ви.

2. Контролира къдренето

За нежеланото къдрене, което е трудно да се контролира, серумът за коса ще дойде на помощ, като подпомогне косата ви с повишена хидратация, като същевременно добави елемент от масло, което подхранва кичурите ви, за да предотврати появата на досадни къдрици.

Тъй като косата ви започва да разпознава овлажняващите фактори, които се предлагат в някои серуми, това ще ви помогне да запазите къдренето, като същевременно постоянно попивате добрата влага, за да поддържате косата си удовлетворена.

3. Придава блясък

Този озаряващ фактор, който прави цялата коса да изглежда и да се чувства по-здрава, серумът за коса ви дава повече отразяващ блясък, така че независимо от светлината той отразява брилянтен блясък.

4. Предпазва от топлина

Основната отговорност на серума за коса е да защити косата ви от елементи, които в противен случай могат да я съсипят, отслабят или разочароват.

Като използвате серум за коса, можете да сте сигурни, че добавяте защитен щит, така че UV лъчите, топлинните инструменти и замърсяването да нямат шанс да нарушат добрия вид на косата!

5. Предпазва от избледняване на цвета

Увреждането от ултравиолетовите лъчи е сериозно и въпреки че се грижите за тялото и лицето си, преди да излезете, почти не се замисляте за щетите, които може да получи косата ви.

Косата ви предпазва скалпа от ултравиолетовите лъчи, които причиняват сериозна вреда на косата ни, особено на боядисаната коса.

Когато боята за коса бъде изложена на вредни ултравиолетови лъчи, цветът избледнява, тъй като ултравиолетовите лъчи изсмукват хидратацията от вашите кичури, което прави UV защитното средство изключително необходимо, за да поддържа дълготрайността и жизнеността на цвета на косата ви под контрол.

6. Овлажнява

Серумите за коса, които съдържат и овлажняващи съставки, са от съществено значение, за да гарантирате, че косата ви няма да се чувства суха и чуплива.

Също така помага за възстановяване на естествената влага, от която косата ви се нуждае, за да не се накъсва или да причинява цъфтящи краища.

Ако разгледате различните овлажнители, ще видите, че влагата чрез мастни киселини и масла може да бъде най-добрият приятел на косата.

7. Повишава еластичността (предотвратява накъсването)

Еластичността е способността на косата ви да се разтяга и да се връща обратно, без да се къса или да създаде точка на счупване в косата ви.

Когато загубите еластичност, ще имате повече накъсване на косата, цъфтящи краища и това, което смятате за летящи…които всъщност са точки на прекъсване на множество кичури. Серумът за коса помага за възстановяване и укрепване на еластичността на косата.

8. По-управляема

Когато косата ви получава всички вътрешни хранителни вещества, хидратация и необходимата влага, ще откриете, че косата ви става по-лесна за управление всеки ден.

Като цяло непокорната коса действа, като ви казва, че се нуждае от повече – и когато започнете да използвате правилния серум за коса, тя започва да ви позволява да оформяте по-лесно. С други думи, косата ви става много по-мека на допир!

9. Помага за разресването

Ето един забавен факт, здравата коса не се заплита. Въпреки че това може да изглежда като доста силно твърдение, то е вярно. С добавянето на серум за коса вие успокоявате кичурите на косата, като същевременно добавяте хидратация и ще откриете, че разресването става по-лесно.

Как да извлечете максимума от вашия серум за коса?

 1. Започнете с малко, винаги можете да добавите още серум за коса, но е почти невъзможно да изтриете това, което току-що поставихте (освен ако не използвате шампоан);
 2. Добавете серум за коса към дланите си и ги разтрийте една в друга, преди да докоснете косата си;
 3. Започвайки върху прясно измита, кондиционирана и подготвена, нанесете серума за коса, започвайки от задната част на главата си – все едно хващате конска опашка;
 4. Съсредоточете се върху средата на кичура до краищата, тъй като това са най-дехидратираните;
 5. След като го нанесете, използвайте пръстите си, за да разрешите всички лесни заплитания;
 6. За равномерно разпределение вземете гребен или четка и разресвайте.

Как да използвате серум за коса с екстеншъни

В момента, в който решите да инвестирате в по-дълги кичури, известни още като екстеншъни, има някои съвети, които вашият стилист ще сподели с вас, за да запазите тази нова красива коса. От списъка със съвети за домашна грижа има един, по-специално, който не можем да подчертаем достатъчно – ежедневно използване на вашия серум за коса!

Вашата удължена коса е малко по-различна от вашата естествена коса поради процеса на почистване и стерилизация, през който преминава, което я прави податлива на преждевременно увреждане, накъсване и избледняване на цвета, ако пропуснете правилната грижа.

Серумът за коса не само ще направи вашата удължена коса по-лесна за управление, но също така ще помогне за предотвратяване на бъдещи щети, като същевременно защитава косата отвън. Докато нанасяте своя серум за коса всеки ден, вие възстановявате влагата и хидратацията, които удълженията за коса са загубили сами, което означава, че ще си направите услуга чрез попълване на хранителни вещества и влага, за да постигнете по-дълъг живот на вашите удължения.

Какво трябва и какво не трябва да правите със серум за коса

Как да използвате серума за коса, какво трябва и какво не трябва да правите

Какво да направите:

 • Нанесете серум за коса, след като сте нанесли балсама без измиване;
 • Нанесете серум за коса, като се фокусирате върху косата от средата до краищата;
 • Нанасяйте серум за коса всеки ден, когато носите удължена коса (точно преди лягане е отлично време за нанасяне на серум за коса);
 • Използвайте достатъчно продукт;
 • Срешете за равномерно разпределение;
 • Винаги започвайте нанасянето от задната част на главата, работейки напред към лицето.

Какво да не правите:

 • Пропуснете да миете косата си, когато използвате серум за коса;
 • Използвайте твърде много или избягвайте нанасянето в една концентрирана област;
 • Нанесете отново серума за коса, ако косата ви се усеща или изглежда мръсна;
 • Нанесете серум за коса върху мръсен скалп;
 • Пропуснете серума за коса, ако използвате топлинни инструменти, за да оформите косата си.

Колко често трябва да използвате серум за коса?

Колко често да използвате серума, зависи от вашия тип коса.

Тези с фина или тънка коса може да сметнат за полезно да нанесат малко количество серум за коса върху измита коса след балсама без измиване.

Докато някой с по-плътен косъм може да намери за полезно да използва серума по-често поради изражението на кутикулата, което изпуска твърде много влага и хидратация.

Мога ли да използвам серум за коса всеки ден?

Серумът за коса се препоръчва за ежедневна употреба, когато имате екстеншъни.

При удължаването на косата кутикулата е отстранена от косъма и следователно вашето инвестиционно парче се нуждае от допълнителен слой овлажняваща защита, за да предотвратите бъдещи щети.

Ако естествената ви коса е лошо състояние и търсите средство за подмладяване, тогава серумът за коса е страхотен за ежедневна употреба, докато косата ви изпита възстановяването, което търсите.

След като косата ви се почувства отново като себе си, се препоръчва да нанасяте серум за коса след всяко измиване с шампоан.

Колко серум трябва да използвате?

Не забравяйте, че малко серум за коса върши страхотна работа. Без значение колко гъста или дълга имате, нанасянето на твърде много серум за коса може да я направи да изглежда отпусната, а не блестяща. Следователно, ограничете употребата на серума, като нанесете количество, по-малко от грахово зърно за фина коса и четвърт размер за гъста коса.

Серум за коса за различни типове коса: рецепти

серум за коса ефект

Научете как да направите серум, който помага да подхраните косата си у дома. Ето три прости и ефективни рецепти за серум за коса, които са подходящи за суха, мазна и склонна към накъсване коса. Тъй като съдържат натурални и етерични масла, те ще ви помогнат да подхраните косата си.

1. За мазна коса

Тези с мазна коса трябва да заложат на леко масло като основа за приготвяне на серум за коса. Масла като кокосово масло и масло от жожоба са по-леки от други масла. Следователно те могат да бъдат идеални за мазна коса и скалп. Прекомерното омазняване на косата се причинява от излишния себум, произведен от мастните жлези, което прави косата ви да изглежда мазна през цялото време. Затова трябва да изберете етерично масло, което може да контролира тези жлези. Етеричните масла от лимон, мента и здравец са леки и подхождат най-добре на мазна коса.

Начин на приготвяне:

 1. Смесете няколко капки от всяко етерично масло, споменато по-горе, със 100 мл кокосово масло или масло от жожоба;
 2. Разклатете добре и съхранявайте този серум на тъмно място в плътно затворена бутилка;
 3. Нанесете това масло върху суха или влажна коса, за да запазите влагата и да предотвратите излишното омазняване;
 4. Ако не искате да го използвате през деня (тъй като може да направи косата ви да изглежда мазна), винаги можете да използвате този серум през нощта;
 5. Масажирайте този серум върху косата и скалпа всяка вечер преди лягане.

2. За суха коса

Сухата коса обикновено е склонна към цъфтящи краища и накъсване. Гъсти, концентрирани и овлажняващи масла като рициново масло трябва да бъдат избрани като серумна основа. За сух скалп етеричните масла като розово дърво и лавандула работят добре.

Начин на приготвяне:

 1. Смесете няколко капки от някое от тези етерични масла със 100 мл чисто рициново масло;
 2. Разклатете добре и съхранявайте в херметически затворена бутилка;
 3. Ако смятате, че консистенцията на рициновото масло е много гъста, можете да добавите 20 мл кокосово масло;
 4. Ежедневният масаж с този серум върху сух скалп може да доведе до красива, лъскава и подхранена коса без накъсани краища или сухота.

За коса склонна към накъсване

Комбинацията от лавандулово масло и гел от алое вера не само помага за възстановяване на здравето на увредената коса, но също така е чудесно средство за чуплива коса и насърчава здравия растеж на косата.

Начин на приготвяне:

 1. Изсипете чаша вода в тиган и я оставете да заври;
 2. Добавете по една супена лъжица изсушен сминдух и листа от пресен босилек във врящата вода;
 3. Загрейте тази смес за още 15 минути. Прецедете и оставете да изстине;
 4. След това добавете гел от алое вера към тази смес и разбъркайте;
 5. Добавете 100 мл лавандулово масло към сместа;
 6. Разклатете добре и съхранявайте в херметически затворена бутилка;
 7. Нанасяйте този серум всеки следващ ден върху влажна коса или точно преди да си легнете, за да направите чупливата коса по-здрава.

Ако използвате серум за коса в ограничени количества, това няма да причини никакви странични ефекти. Но ако използвате твърде много серум за коса, това може да доведе до косопад в дългосрочен план.

Серумът за коса има ли странични ефекти?

Химикалите в серумите за коса, като силикона, могат да причинят неблагоприятни ефекти, ако ги използвате дълго време. Твърде много използване на серум може да причини тежък косопад и накъсване. Някои от тях могат да изсушат косата ви и да причинят раздразнение, възпаление, косопад, обрив или сърбеж. Ако искате да избегнете някой от тези странични ефекти, намалете честотата на приложение.

Сега нека отговорим на няколко често задавани въпроса относно серума!

Каква е разликата между масло за коса и серум за коса?

Маслото и серумът за коса може да имат подобни текстури, но не са еднакви. Първият е формулиран да прониква през кутикулите на косъма в кортекса на влакното и се използва главно за подхранване и подобряване на здравето на косата. Серумът за коса се използва като стилизиращ продукт за защита на вашата коса, увеличаване на нейния блясък и намаляване на накъдрянето.

Можете ли да използвате серум за коса всеки ден?

Серумите за коса не се препоръчват за ежедневна употреба. Ограничете използването на серуми, за да избегнете увреждане на косата като накъсване и падане на косата. Но ако имате изключително неуправляема коса, можете да използвате серум на маслена основа всеки ден.

Често задавани въпроси

Можем ли да нанасяме серума върху мазна коса?
Не. Серумът за коса трябва да се нанася след измиване на косата, за да укроти накъдрянето и да предотврати изсушаването на кичурите. Следователно използването му върху мазна коса не служи за никаква цел.

Трябва ли да измия косата си след нанасяне на серум?
Можете да измиете косата си след нанасяне на серума, ако ви се струва прекалено мазна. Но не е необходимо.

Серум за коса – обобщение

Серумите за коса предпазват косата ви от вредното въздействие на слънцето, разплитат косата ви и я хидратират.
Много е важно да намерите подходящия серум за вашия тип коса, който можете да нанесете след измиване на косата.
Серумът за растеж на косата и серумът за изправяне на коса са някои видове серуми за коса, които можете да прилагате, за да получите по-здрава и по-дебела коса без къдрене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: