Силикон за коса: предимства и как да го използвате правилно

Силикон-за-коса-предимства-и-как-да-го-използвате-правилно

Нека се потопим в една тема, която предизвиква много дебати в света на красотата – силикон за коса.

Ако някога сте пробвали нов шампоан и сте се радвали на гладката и блестяща коса, но след няколко седмици сте останали с сухи кичури и мазни натрупвания в корените, вероятно трябва да обвините силиконите.

Тези съставки често предизвикват противоречиви чувства, и след като разберете какво точно причиняват на косата ви, ще разберете защо.

реклама

Наистина ли силиконите са вредни за вашата коса?

Силиконите са група съставки, които функционират като водонепроницаема бариера за вашата коса и кожа. Продуктите, съдържащи силикони, ще задържат влагата, оставяйки косата и кожата ви гладки и меки на допир.

От една страна, лекарите от Медицинското училище в Харвард отбелязват, че силиконите действат като оклузиви, блокиращи изпарението на водата и потенциално поддържащи косата хидратирана.

От друга страна, те могат да попречат на други хидратиращи съставки да проникнат дълбоко. Това е причината силиконите да предизвикват толкова противоречиви мнения. Някои силикони са по-добри за косата ви от други, така че най-добре е да знаете кои да избягвате.

По-добра ли е грижата за коса без силикон?

Силиконите не са напълно вредни; те придават на косата мекота и блясък, и могат да намалят накъдрянето.

Въпреки това, те могат да доведат до натрупване, утежняване на косата и да пречат на правилното й овлажняване.

Ако имате къдрава коса или сте склонни към натрупване, режимът за коса без силикон може да е по-подходящ за вас.

Няма универсално решение, така че може да се наложи да експериментирате, за да откриете какво работи най-добре за вашата коса. Трябва да имате предвид, че някои силикони имат полезни свойства като изглаждане и предотвратяване на накъдряне.

Предимства на силикона за косата

Първо, нека поговорим за предимствата. Повярвайте ми, има много причини, поради които силиконът е намерил стабилно място в много продукти за грижа за косата.

Силиконите и косата имат сложна връзка. Те придават на косата приятно хлъзгаво-гладко усещане и я предпазват от накъдряне при влажност. Въпреки това, тези копринени продукти могат да утежнят косата, особено къдриците, и да пречат на проникването на други овлажняващи съставки в косъма. Понеже повечето силикони не са водоразтворими, с времето те могат да причинят натрупване.

Това създава затворен кръг, тъй като тези синтетични съединения са трудни за измиване, което допълнително пречи на косата да бъде правилно овлажнена.

Това може да доведе до две реакции: косата става супер суха и чуплива поради липсата на влага, или изглежда прекалено мазна, защото скалпът произвежда повече мазнина, за да компенсира дефицита.

Така че, ако сте се борили с натрупване в корените и сухи краища, силиконите може да са виновни. Но не всички силикони, а определени „лоши“ силикони.

Не всички силикони са еднакви. „Лошите“ силикони, които най-често се смятат за проблемни, включват:

 • диметикон;
 • цетил диметикон;
 • цетеарил метикон;
 • диметиконол;
 • стеарил диметикон;
 • циклометикон;
 • амодиметикон;
 • триметилсилиламодиметикон;
 • циклопентасилоксан.

Тези неразтворими във вода силикони могат да покрият косата ви упорито и да оставят корените мазни с течение на времето.

Ползи от използването на силикон за коса:

1. Гладко и копринено покритие

Едно от най-големите предимства на силикона е способността му да придава на косата ви копринено гладко покритие.

Покрива кичурите на косата, като ги прави по-меки и изглеждат по-блестящи. Някога чудили ли сте се защо косата ви се чувства толкова фантастична след използване на определени балсами или серуми? Да, често силиконът върши своята магия.

2. Фриз ефект

Ако сте като мен и постоянно се борите с къдренето, силиконът може да бъде най-добрият ви приятел. Той образува защитна бариера около всеки кичур, като задържа влагата и предпазва косата от външната влагата, която е основен виновник за хвърчащата коса.

3. Топлинна защита

Обичате ли да оформяте косата си с горещи инструменти? Силиконът може да помогне за предпазване на вашите кичури от топлинно увреждане.

Издържа на високи температури, действайки като щит между косата ви и топлината, като по този начин намалява риска от накъсване и цъфтящи краища.

4. Сила на разплитане

Борите се със заплитания? Продуктите, пълни със силикон, могат да направят разплитането лесно. Осигуряват отлично приплъзване, което улеснява разресването на възлите, без да причинява щети.

Съображения за типа коса

Хората със суха, къдрава, или груба коса обикновено се възползват най-много от използването на продукти със силикон. Това е така, тъй като те помагат за намаляване на къдриците и укротяване на хвърчащата коса.

Ако решите да продължите да използвате силиконови продукти, е важно да ги измивате правилно, за да предотвратите натрупването на продукта върху косата.

Заслужава да се отбележи, че диметиконът, най-често използваният силикон в козметичната индустрия, има двойно действие в грижата за косата.

Според International Journal of Trichology, диметиконът предпазва косъма от абразивни действия и може да увеличи плътността на косата, което помага за предотвратяване на накъсването.

Въпреки това, той също блокира хидратацията, което в дългосрочен план може да доведе до счупване на косата.

Как да използвате правилно силикон за коса

Сега, след като знаем предимствата, нека обсъдим как да използваме правилно силикона за коса. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се насладите на всички предимства без капаните.

1. Изберете правилните продукти

Не всички силикони са еднакви. Потърсете продукти, които съдържат водоразтворими силикони като диметикон кополиол, стеарокси диметикон или бехенокси диметикон. Те се измиват по-лесно и е по-малко вероятно да причинят натрупване.

2. Използвайте пестеливо

Нанасяйте продуктите на силиконова основа предимно в краищата на косата, където има най-голяма нужда от защита и гладкост. Избягвайте корените, за да предотвратите омазняване и натрупване.

3. Редовно избистряне

Включете избистрящ шампоан в рутината си веднъж седмично или през седмица. Това ще помогне за премахване на натрупания силикон и ще запази косата ви свежа и еластична.

4. Баланс с хидратация

Силиконите понякога могат да блокират проникването на влага в косъма. Уверете се, че сте балансирали рутината си с хидратиращи продукти като дълбоки балсами и процедури без измиване, които не съдържат силикони.

Добри силикони, които да добавите към рутината си

Има няколко водоразтворими силикона, които са подходящи за включване в рутината ви.

Сред тях са:

 • диметикон кополиол;
 • стеарокси диметикон ;
 • бехенокси диметикон.

Тези силикони няма да причинят натрупване. Добрите силикони се отличават със своята дишаща природа.

Дишащите силикони не покриват и не увреждат косата; те само осигуряват блясък и силен кондициониращ ефект на кичурите.

Поради своята дишаща структура, те не пречат на крайния резултат от третирането на косата и лесно се отстраняват при леко измиване с шампоан.

Силикон за коса – Обобщение

Силиконът за коса може да бъде невероятно полезен, когато се използва правилно. Предлага гладкост, контрол на къдренето, топлинна защита и предимства при разплитане, които са трудни за превъзходство.

Ключът е да изберете правилните продукти и да ги използвате умерено, за да избегнете недостатъците.

Следващият път, когато разглеждате пътеката за грижа за косата, не избягвайте продуктите на основата на силикон.

С правилния подход можете да се насладите на всички предимства, които те предлагат, и косата ви да изглежда страхотно.

Така че, давайте и опитайте силикон за коса. Вашите кичури може да ви благодарят за това!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: