Син срещу Лилав шампоан: какво правят и как да избирате между тях

Син-срещу-лилав-шампоан-какво-правят-и-как-да-избирате-между-тях

В света на грижата за косата изборът на правилния шампоан може да бъде предизвикателство, особено когато става въпрос за специфични продукти като син и лилав шампоан.

Тези два вида шампоани са предназначени за различни нужди и типове коса, и изборът между тях зависи от цвета на вашата коса и желаните резултати.

Лилавият шампоан е предпочитан от хора с изрусена и руса коса по целия свят. Първоначално достъпен само в салоните, лилавият шампоан сега може да бъде намерен навсякъде, където се продават продукти за грижа за косата, и е добре познат на потребителите.

реклама

Обаче, в света на пигментираните шампоани има ново предложение, което може да ви обърка: синият шампоан.

Макар че синьото и лилавото са сравнително близки цветове – те са разположени един до друг на цветното колело – при използването им в шампоани има фини, но важни разлики.

В тази статия ще разгледаме какво правят лилавият и синият шампоан и как да изберете най-подходящия за вас.

Разлика между син и лилав шампоан

Разликата между сините и лилавите шампоани се крие в това кои цветове неутрализират: лилавото неутрализира жълтите тонове, докато синьото се справя с оранжевите и месинговите оттенъци.

Това е така, защото виолетово-лилавото е срещу жълтото, а синьото е срещу оранжевото в цветното колело. Шампоаните с различни цветове са насочени към различни тонове в косата, които се появяват след изрусяване или изсветляване.

Тези шампоани имат сходен ефект върху различни нюанси на косата. Основно, лилавото е за руса коса, както синьото е за брюнетка.

И двата шампоана могат да помогнат за удължаване на времето между боядисванията. Добавянето на син или лилав шампоан в рутината ви може да удължи живота на вашия цвят между посещенията в салона и да насърчи по-здрава, по-свежа и естествено изглеждаща коса.

Ако не сте забелязали значителен растеж след последното посещение в салона, но тонът на косата ви се е променил, син или лилав шампоан може да ви помогне да издържите до следващия ви час за фризьор.

Лилав шампоан: Какво прави и за кого е предназначен?

Какво е лилав шампоан?

Лилавият шампоан е специален вид шампоан, съдържащ виолетови молекули, които се използват за борба с нежеланите жълти нюанси в русата коса.

Този шампоан работи на базата на теорията за цветовете, подобно на коректорите за лице, като неутрализира нежеланото обезцветяване с противоположния цвят в цветното колело.

Тъй като виолетовото (или лилавото) е противоположно на жълтото в цветното колело, лилавият шампоан оставя леко лилав пигмент при измиване на косата. Това помага за неутрализиране на месинговите тонове в жълти и руси цветове на косата.

Тези, които изрусяват косата си, често се сблъскват с нежелани жълти нюанси в седмиците след посещение в салона.

Причините за тези жълти оттенъци са разнообразни, но обикновено са свързани с взаимодействието на меланина в косата с избелващия агент. Това може да се влоши от фактори като излагане на слънце и качеството на водата.

Лилавият шампоан е създаден за хора с руса, сива или бяла коса. Основната му цел е да неутрализира жълтите и златисти оттенъци. Те могат да се появят поради излагане на слънце, твърда вода, замърсяване или топлинни стилизатори.

Как работи лилавият шампоан

 1. Неутрализира жълтите оттенъци: Лилавият пигмент в шампоана се свързва с жълтите тонове в косата и ги неутрализира, като по този начин косата придобива по-студен и свеж вид.
 2. Поддържа цвета между боядисванията: Той е особено полезен за поддържане на цвета между посещенията при фризьора, като предотвратява избледняването и появата на нежелани оттенъци.

За кого е предназначен лилавият шампоан:

 • Руси коси (натурални или боядисани)
 • Сиви или бели коси
 • Руси кичури или омбре прически

Син шампоан: Какво прави и за кого е предназначен?

Сините шампоани са полезни за неутрализиране на оранжеви или ярки месингови тонове в косата. Синият шампоан е предназначен да се бори с месинговите тонове в косата на брюнетки, като отлага сини и виолетови пигменти, които неутрализират нежеланите оранжеви оттенъци.

Но синият шампоан не е полезен само за брюнетките. Той може да се използва и за неутрализиране на жълти коси с лек оранжев или месингов оттенък. Също така помага за неутрализиране на окисляването на косата, придавайки по-студен или пепеляв тон, без да оставя лек перлен или лилав нюанс.

Синият шампоан е предназначен за хора с кафява или тъмно руса коса, които често срещат проблеми с оранжевите или червеникавите оттенъци. Подобно на лилавия шампоан, синият шампоан работи на принципа на цветната корекция.

Как работи синият шампоан:

 1. Неутрализира оранжевите оттенъци: Синият пигмент в шампоана взаимодейства с оранжевите и червеникави тонове, като ги неутрализира и оставя косата с по-студен и балансиран цвят.
 2. Подобрява вида на тъмните коси: Той помага за поддържането на дълбоките и студени тонове на тъмната коса, като същевременно предотвратява избледняването.

За кого е предназначен синият шампоан:

 • Кестеняви коси (натурални или боядисани)
 • Тъмно руси коси
 • Коси с кичури или балеаж в кафяви и тъмни тонове

Как да изберете между лилав и син шампоан?

Как да изберете между лилав и син шампоан?

Ако имате руса коса, най-вероятно ще ви е необходим лилав шампоан, докато по-тъмните или брюнетките нюанси обикновено изискват син шампоан.

Ако косата ви е мелирана или е нещо средно между руса и брюнетка, трябва да прецените тона, който искате да неутрализирате, и да определите дали е по-жълт или оранжев.

Русата коса може да придобие неестествен жълт оттенък, който лесно се коригира с лилав шампоан.

Брюнетките, които изберат балеаж или подчертана визия, често могат да загубят блясъка си до месингови оранжеви тонове, които син шампоан може да неутрализира.

Ако не сте сигурни кой цветен шампоан да използвате, ето полезно ръководство в зависимост от обезцветяването на косата:

 • Виждате предимно жълти тонове: лилав шампоан
 • Виждате жълти/оранжеви тонове: син шампоан
 • Брюнетки (без руси отблясъци): син шампоан

Независимо кой цветен шампоан изберете, е важно да избягвате прекомерната употреба. Винаги е най-добре да смесите лилавия или синия шампоан с обикновения си шампоан, за да намалите силата на продукта.

Син срещу Лилав шампоан – Заключение

Лилавите и сините шампоани са домашни инструменти за борба с обезцветяването между посещенията в салона.

И двата шампоана използват теорията на цвета, за да премахнат месинговите нюанси. Изборът кой да използвате зависи от това дали имате повече жълти или оранжеви нюанси в косата си.

Като неутрализират нежеланите жълти или оранжеви нюанси, сините и лилавите шампоани могат да ви помогнат да постигнете или поддържате желания нюанс.

С правилния избор вашата коса ще изглежда свежа, здрава и добре поддържана.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: