Следродилна депресия – причини и последствия

Следродилна депресия - причини и последствия

Около 10-20 % от жените след раждане, страдат от следродилна депресия. Изчислено е, че около 50% от жените, не посещават лекар или не се интересуват от симптомите на разстройство на настроението.

Нелекуваното състояние може да доведе до неблагоприятни промени в отношенията на жената с детето, партньора и семейството и може също така да има неблагоприятно, дългосрочно въздействие върху емоционалното развитие на детето. Постнаталната депресия може да се развие в рамките на няколко седмици до месеци след раждането. В образа си тя наподобява епизод на тежка депресия, но въпреки това има и свои специфични черти.

Симптоми на следродилна депресия

Често срещан феномен за следродилната депресия са натрапчиво повтарящите се мисли и страхове на младата майка. Тя мисли, че поради своята некомпетентност, неопитност, безотговорност или некадърност не е в състояние да се грижи оптимално за бебето си. И дори по невнимание или под влияние на нежелан импулс, това може да му навреди. Поради тази причина контактът с детето може да бъде стресиращо преживяване, което жената трябва да избягва – обикновено придружено от чувство за вина, нараняване или безпомощност.

реклама

Характерни симптоми на постнаталната депресия са още:

 • емоционална лабилност;
 • сълзливост ;
 • непоносима тъга;
 • умора;
 • несправяне със ситуацията;
 • искане на помощ и подчертаване на безпомощността;
 • липса на самочувствие.

Жена с ПС често вярва, че детето й е уникално и за него е по-трудно да се грижи отколкото другите майки. Има висока степен на тревожност, понякога с пристъпи на паника, тревожност и прекомерна, неадекватна загриженост за собственото здраве и здравето на детето и с хипохондрични страхове. Пациентът много често се оплаква от чувството на самота, изоставеност, неразбраност, както и трудности в проявяването на чувства – особено любов (към близки, включително детето).

Значението на подкрепата при следродилна депресия

Майките (особено тези, които са родили за първи път) може да не знаят, че това, което преживяват, надхвърля нормалното психическо и физическо състояние на жената след раждането. Освен това социалният или семеен натиск да бъде добра майка води до това, че жената често се страхува или срамува да признае неразположенията, които изпитва.

За ранно и ефективно откриване на следродилна депресия е важно да се оцени психическото състояние на жената през първите три месеца след раждането. Особено внимателно трябва да се наблюдават жени от групи с повишен риск от следродилна депресия.

Най-важните рискови фактори за ДП включват:

 • предишна анамнеза за депресия (или биполярно разстройство), включително постнатална депресия или депресия по време на бременност,
  тежка и продължителна следродилна тъга или хипомания;
 • фамилна анамнеза за следродилни разстройства на настроението
  наличието на тревожни разстройства преди бременността,
  стресови житейски събития по време на бременност и в следродилния период;
 • без партньор;
 • брачни конфликти, неудовлетвореност от връзката, слаба подкрепа от партньора и семейството, лоши отношения с майката, професионални проблеми;
 • нежелана или непланирана бременност;
 • сериозни здравословни проблеми на бебето веднага след раждането;
 • предишни спонтанни аборти или мъртви раждания;
 • тежко, продължително раждане;
 • лоши спомени на пациентката от родилната зала, свързани с поведението на персонала.

Как да разберете, че имате следродилна депресия

Много чувствителен тест за откриване на следродилни разстройства на настроението е Единбургската скала за постнатална депресия. Състои се от десет кратки въпроса. Жената отговаря самостоятелно на всеки от тях, като избира един от четири възможни отговора, който най-добре описва чувствата й през последните седем дни.

Попълването на теста не е уморително и обикновено отнема по-малко от 5 минути. Жените, които имат граничен резултат (12, 13 точки от 30 възможни), вероятно страдат от депресия и трябва да бъдат прегледани по-подробно или насочени за консултация с психолог или психиатър.

Лечението на леки случаи на следродилна депресия включва използването на психотерапия, психообучение и психологическа подкрепа, в по-тежки случаи се използват допълнителни антидепресанти. Най-тежките, редки форми изискват болнично лечение.

Постнаталната депресия трябва да се разграничава от следните единици:

Следродилна тъга

Среща се изключително често – засяга 50-85% от жените след раждане. Това е една от физиологичните реакции на жената към раждането и има краткотраен, самоограничаващ се характер. Развива се в рамките на няколко дни след раждането, като достига максимална тежест на симптомите на 4-5 ден и може да продължи от няколко часа до няколко дни и обикновено изчезва около десетия ден след раждането.

Симптомите включват:

 • умерено потиснато настроение;
 • емоционална лабилност;
 • сълзливост;
 • напрежение;
 • раздразнителност;
 • чувство на изтощение;
 • затруднена концентрация;
 • чести главоболия;
 • нарушения на съня;
 • намален апетит;
 • понякога враждебност към съпруга.

Следродилна психоза

Това е рядко заболяване (0,1% от жените), което се развива в рамките на няколко дни до няколко месеца след раждането (най-често през първия месец).

Развива се много бързо, ранните му симптоми са:

След известно време се появяват заблуди и халюцинации относно детето или раждането (напр. вярата, че детето е преследвано от демон, гласове, които нареждат да убият себе си или детето). Понякога образът на заболяването е придружен от нарушения в съзнанието, дезориентация и силно двигателно безпокойство. Следродилната психоза най-често се развива при жени с предишна диагноза биполярно разстройство или шизофрения.

Следродилна хипомания

Това е състояние (наблюдавано при няколко до десетина процента от жените след раждане), чийто интензитет и брой явления надхвърлят нормалната, физиологична „еуфория“, свързана с раждането.

В рамките на няколко дни след раждането жената развива:

 • значително повишаване на настроението;
 • тромавост;
 • препускащи мисли;
 • умножаване на идеи;
 • намаляване на нуждата от сън;
 • трудности при фокусиране на вниманието.

Следродилната хипомания е краткотрайна и самоограничаваща се. По правило не изисква лечение. Трябва обаче да се помни, че това може да предвещава развитието на следродилна депресия.

Следродилната депресия е рисков фактор за депресия при детето

Във Великобритания е проведено проучване за връзката между следродилната депресия и появата на депресия при дете.

Анализът включва 58 майки, изпитващи депресия след раждането и 42 майки без депресия през този период. Децата на тези жени са прегледани на 8, 13 и 16 години. До 16-годишна възраст депресия (или дистимия ) се появява при почти 42% от децата на майки със следродилна депресия и при 12% от децата на здрави майки.

Авторите също така отбелязват, че факторите, които вероятно са отговорни за развитието на депресия при децата, са по-ниската им психическа устойчивост, свързана с недостатъчно сигурна връзка с майката в ранна детска възраст. Друг установен рисков фактор е неблагоприятната емоционална обстановка в семейството.

Авторите заключават, че следродилната депресия е рисков фактор за депресия при дете под 16 години.Те препоръчват рутинен скрининг на жените след раждане за депресия, с подкрепа за майките, страдащи от това разстройство.

Това е още едно от многото проучвания, подчертаващи важността на откриването на следродилна депресия и предоставянето на адекватни грижи за жени и семейства, които се борят с нея.

Следродилна депресия – усложнения и последствия за майката и бебето

Постнаталната депресия, подобно на други разстройства на настроението, крие риск от неблагоприятно въздействие върху живота и функционирането на болната жена, детето и цялото семейство, особено ако остане незабелязана и нелекувана.

Следователно, при жена с емоционални разстройства и разстройства на настроението, влошаване на психическото благополучие, е желателно да се направи консултация с психолог или психиатър.

Усложнения на следродилната депресия

Често срещано усложнение на следродилната депресия е повторната поява на разстройства на настроението след последващи бременности (рискът достига 30-50%) и повишен риск от развитие на повтаряща се депресия или биполярно разстройство (независимо от последващи бременности и раждания).

Следродилната депресия, както всеки друг депресивен епизод, също може да бъде източник на нарушено партньорско и семейно функциониране, а също така значително затруднява грижите за детето и се отразява неблагоприятно на неговото отглеждане.

Неблагоприятните ефекти върху развитието могат да бъдат значителна последица от постнаталната депресия емоционално, когнитивно и социално дете.

Забелязано е, че деца на майки, страдащи от следродилна депресия (в сравнение с децата на здрави майки) показват много по-голяма двигателна хиперактивност и проблеми с концентрацията, а също така постигат по-лоши резултати в тестовете, измерващи нивото на интелигентност.

Според резултатите от изследването изследователите възприемат тези деца като по-трудни за отглеждане и по-малко социално адаптирани. Негативното влияние на майчината депресия засяга в по-голяма степен момчетата. Най-сериозните, но много редки усложнения на следродилната депресия (по-често възникващи в случай на следродилна психоза) включват: отхвърляне на детето, самоубийство на майката или опасно поведение на жената спрямо детето.

Лечение на следродилна депресия

Ето защо не трябва да се подценяват тревожните симптоми и психически проблеми, които се появяват след раждането. В някои случаи си струва да се консултирате със специалист, който заедно с жената може да реши дали пациентът страда от следродилна депресия и, ако е необходимо, да разработи ефективна стратегия за лечение.

Вижте още: Важни неща, които трябва да знаете за бременността

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: