Слънчеви петна по кожата: какво представляват и как да ги предотвратим

Слънчеви-петна-по-кожата-какво-представляват-и-как-да-ги-предотвратим

Излагането на слънце понякога може да доведе то образуване на слънчеви петна по кожата.

Прекомерното излагане на ултравиолетова (UV) светлина стимулира производството на меланин, естественият пигмент на кожата, в тялото.

Когато меланинът се натрупа в определени области на кожата, които са били постоянно и силно изложени на слънце, се образуват по-тъмни петна по кожата.

реклама

С напредване на възрастта слънчевите петна стават по-чести, но хората от всички възрасти могат да ги развият, особено ако са имали продължителна слънчева експозиция.

Например, ако сте имали слънчеви изгаряния ​​на лицето си, петната може да са показателни за увреждане от слънцето на кожата на лицето.

Какво представляват слънчевите петна по кожата?

Слънчевите петна, известни също като старчески петна или соларно лентиго, са малки, плоски области на кожата, които са по-тъмни от заобикалящата ги кожа.

Те се появяват, когато пигментните клетки в кожата, наречени меланоцити, произвеждат повече меланин (пигментът, който дава цвят на кожата) в отговор на излагането на слънце.

Слънчевите петна обикновено се развиват при хора над 40 години, но могат да се появят и при по-млади хора, ако са имали значителна експозиция на слънце.

Те могат да бъдат с различни цветове, включително кафяви, черни или сиви. Размерът и формата им могат да варират, като някои са по-големи от други и могат да бъдат кръгли, овални или с неправилна форма.

Слънчевите петна обикновено са безобидни и не причиняват никакви здравословни проблеми.

Въпреки това, те понякога могат да бъдат признак на по-тежко състояние на кожата, като рак на кожата.

Затова е важно да се консултирате със здравен специалист, ако забележите нови петна или ако съществуващите петна се променят по размер, форма, цвят или ако изглеждат възпалени.

Редовното наблюдение на кожата ви също е важно за ранното откриване на всякакви промени или нови петна.

Какви видове слънчеви петна има?

Има два вида слънчеви петна и те обикновено са безобидни, но е важно да сте наясно с промените във външния вид на вашите слънчеви петна.

  • Лентиго: Това са малки, плоски, кафеникави петна, които обикновено се появяват по ръцете, лицето и други части на тялото, които са били изложени на слънце. Те могат да бъдат с различни размери и форми и често се появяват с напредване на възрастта. Повечето хора имат няколко петна. Те обикновено са безобидни, но в редки случаи могат да бъдат признак на по-тежко състояние на кожата, като рак на кожата.
  • Соларно лентиго (известен също като лентиго simplex или старческо лентиго): Това са подобни на лунички петна, които обикновено се появяват при хора над 40 години. Подобно на обикновените лунички, те се причиняват от свръхпроизводството на меланин в отговор на излагане на слънце. Соларното лентиго може да бъде с различни размери и форми и може да бъде с различни цветове, включително кафяво, черно или сиво. Те обикновено са безобидни, но в редки случаи могат да бъдат признак на по-тежко състояние на кожата, като рак на кожата.

Как да се предпазим от появата на слънчеви петна?

Предприемането на предпазни мерки срещу излагане на слънце е най-добрият начин да предотвратите появата на слънчеви петна.

Ето някои съвети, които да ви помогнат да защитите кожата си:

1. Използвайте слънцезащитен крем

Нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF най-малко 30 върху цялата си кожа, включително лицето, врата, ръцете и всяка друга открита кожа.

Не забравяйте да нанасяте отново на всеки два часа или по-често, ако плувате или се потите.

2. Търсете сянка

Опитайте се да прекарвате времето си навън в сенчести райони, особено между 10 сутринта и 4 часа следобед, когато слънцето е най-силно.

3. Носете защитно облекло

Облечете се на слоеве, носете дрехи, които покриват ръцете и краката ви. Изберете дрехи от плътни тъкани, които блокират ултравиолетовите лъчи.

Носете шапка с широка периферия, за да предпазите лицето си, и слънчеви очила, които блокират UVA и UVB лъчите.

4. Бъдете внимателни около водата и снега

Водата и снегът отразяват слънчевата светлина, увеличавайки излагането на кожата ви на вредните лъчи. Затова е важно да защитите кожата си, дори когато сте близо до вода или сняг.

5. Планирайте дейности на открито извън пиковите часове на слънчева светлина

Ако е възможно, планирайте дейности на открито рано сутрин или късно следобед, когато слънцето не е толкова силно.

6. Избягвайте изкуствените източници на UV светлина

Такива източници включват солариуми и UV лампи. Изкуствената UV светлина може да бъде също толкова вредна, колкото и естествената слънчева светлина. Тя може да увеличи риска от слънчеви петна и други кожни проблеми.

7. Редовно проверявайте кожата си

Наблюдавайте кожата си веднъж месечно, за да търсите нови или променящи се петна или бенки.

Ако откриете някакви тревожни промени, консултирайте се със здравен специалист.

Чрез предприемането на тези стъпки можете значително да намалите риска от развитие на слънчеви петна и други свързани с възрастта кожни проблеми.

Има ли опасност от появата на слънчеви петна по кожата?

Самите слънчеви петна обикновено са безобидни и не причиняват здравословни проблеми. Те са резултат от свръхпроизводството на меланин (пигментът, който придава цвят на кожата) в отговор на излагане на слънце.

Въпреки това, слънчевите петна понякога могат да бъдат признак на по-тежко състояние на кожата, като рак на кожата.

Ако забележите нови петна или ако съществуващите петна се променят е важно е да се консултирате със здравен специалист.

Редовното наблюдение на кожата ви също е важно за ранното откриване на всякакви промени или нови петна.

Ако имате фамилна анамнеза за рак на кожата или ако сте имали значителна експозиция на слънце, може да сте изложени на по-висок риск от развитие на слънчеви петна и други кожни проблеми.

В тези случаи може да е особено важно да предприемете допълнителни предпазни мерки, като редовно използване на слънцезащитен крем и търсене на сянка.

Обобщение

Слънчевите петна, известни също като старчески петна или соларно лентиго, са малки, плоски области на кожата, които са по-тъмни от заобикалящата ги кожа.

Те се появяват, когато пигментните клетки в кожата, наречени меланоцити, произвеждат повече меланин в отговор на излагане на слънце.

Слънчевите петна обикновено се развиват при хора над 40 години, но могат да се появят и при по-млади хора с висока слънчева експозиция.

Слънчевите петна обикновено са безобидни и не причиняват здравословни проблеми.

Въпреки това, те понякога могат да бъдат признак на по-тежко състояние на кожата, като рак на кожата. Редовното наблюдение на кожата ви е важно за ранното откриване на всякакви промени или нови петна.

За да предотвратите появата на слънчеви петна, е от съществено значение да защитите кожата си от слънцето. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF най-малко 30.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: