Срок на годност на козметиката: Кога изтича и безопасна ли е след това?

Срок-на-годност-на-козметиката-Кога-изтича-и-безопасна-ли-е-след-това

Здравейте, ентусиасти на красотата! Нека поговорим за една тема, която често се пренебрегва, но е толкова важна: срок на годност на нашата любима козметика.

Не знам за вас, но аз определено открих, че държа това любимо червило или палитра сенки за очи много по-дълго, отколкото би трябвало.

Но не се страхувайте, защото днес се гмуркаме в света на сроковете на годност на козметиката и дали любимите ни продукти все още са безопасни за употреба, след като са преминали най-добрия си срок.

реклама

Защо козметиката има срок на годност?

Първо, нека поговорим защо козметиката изобщо има срок на годност. Точно като храната, козметиката може да се развали с течение на времето.

Това води до промени в текстурата, цвета и ефективността. Освен това, колкото и да ни е неприятно да го признаем, четките ни за грим могат да въведат бактерии в продуктите ни, а това да доведе до потенциални кожни раздразнения или инфекции, ако се използват след края на периода им.

Как да разчитате сроковете на годност на продуктите за грижа за кожата

И така, кога точно изтича срокът на годност на козметиката? Е, зависи от вида на продукта и как е бил съхраняван.

Продуктите за грижа за кожата се категоризират като козметика от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Това означава, че компаниите в САЩ не са законово задължени да посочват срокове на годност за тях.

Въпреки това, има изключения, като например слънцезащитни кремове, които изискват етикетиране на срока на годност. Важно е да следвате сроковете на годност на слънцезащитните продукти, тъй като те служат за медицинска цел.

Компаниите могат да използват два основни символа за указване на срока на годност на продуктите за грижа за кожата: Период след отваряне (PAO) и Най-добър преди изтичане на срока на годност (BBE).

И двата символа са задължителни в Европейския съюз, но някои американски компании също ги включват.

  • Символът PAO показва колко дълго продуктът остава добър след отваряне, представен с малък отворен буркан с число, последвано от „месеци“ или „M“.
  • BBE символът показва датата, до която даден продукт трябва да се използва, подобно на сроковете на годност на храната.

Тези символи обаче не са 100% точни, тъй като зависят от фактори като условия на съхранение и индивидуална употреба. Поради това е важно да наблюдавате продукта за всякакви видими или обонятелни промени, за да определите годността му.

Но какво да кажем за продукти без ясен срок на годност? Спиралата, течната очна линия и други течни или кремообразни продукти обикновено имат по-кратък срок на годност поради влажната им среда.

Това ги прави по-податливи на растеж на бактерии. Като общо правило се препоръчва да подменяте тези видове продукти на всеки 3 до 6 месеца, за да сведете до минимум риска от замърсяване.

Как да разберете дали даден продукт за грижа за кожата е с изтекъл срок на годност

Независимо дали има срок на годност или символ на опаковката, важно е да знаете, че те не траят вечно.

Повечето продукти за грижа за кожата гарантират безопасност и свежест за две години, въпреки че някои могат да издържат до три години, а други по-малко (особено ако са органични).

С цялата тази вариация, как можете да разберете дали продуктът за грижа за кожата наистина е с изтекъл срок на годност?

Ето стъпките, които можете да предприемете, за да разберете:

  • Проверете за срок на годност : Първата и най-очевидна стъпка е да проверите за срок на годност или символ. Въпреки че, както вече споменах, не всички продукти ще имат такъв, нито можете безопасно да разчитате на тях. Ако даден продукт обаче има такъв, той може да ви даде представа за текущото му състояние. Независимо от това, преминете към стъпка втора.
  • Промяна в консистенцията : Време е да обърнете внимание на консистенцията. По-течен ли е, отколкото беше, когато го отворихте първоначално? Разделят ли се съставките? Има ли мухъл по него? Ако случаят е такъв, хвърлете го.
  • Промяна в цвета : След като проверите консистенцията на продукта, проверете цвета му. Променил ли се е цветът, например от бял на жълт или светлокафяв? Това е особено често срещано при L-аскорбиновата киселина, известна с нестабилна форма на витамин С. Ако е така, отървете се от него.
  • Промяна в аромата : Последната контролна точка е ароматът. Продуктът мирише ли по различен начин от този, когато сте го купили? Мирише ли на гранясало или просто, е, неприятно? Ако е така, време е да го изхвърлите на боклука.

Безопасна ли е козметиката за употреба след изтичане на срока й?

Е, зависи. В повечето случаи използването на продукт няколко седмици или дори няколко месеца след изтичане на срока му на годност вероятно няма да причини никаква вреда, особено ако все още изглежда и мирише добре.

Въпреки това, ако забележите някакви промени в текстурата, цвета или миризмата, най-добре е да бъдете внимателни и да го изхвърлите.

Като се има предвид това, има някои продукти, с които определено не искате да се забърквате, когато става въпрос за срок на годност.

Всичко, което се доближава до очите ви, като спирала или очна линия, трябва да се сменя редовно, за да се избегнат потенциални инфекции.

По същия начин всичко, което покрива голяма повърхност от кожата ви, като фон дьо тен или коректор, трябва да се сменя по-често, за да се предотвратят пъпки или раздразнения.

Срокът на годност на продуктите за грижа за кожата може да варира значително в зависимост от техния състав и начина, по който се съхраняват.

Докато повечето реномирани продукти използват стабилизатори и консерванти, за да гарантират безопасност и ефикасност, някои естествени или органични продукти може да нямат такива добавки.

В резултат на това те могат да се влошат с течение на времето, губейки своята ефективност и потенциално въвеждайки бактерии или мухъл в кожата.

Що се отнася до добре формулираните продукти, те също използват регулатори на pH, за да поддържат стабилността си.

Въпреки това, с течение на времето тези регулатори могат да изчезнат, което води до промени в нивата на pH. Това може да увеличи риска от дразнене или просто да намали ефективността на продукта.

За да увеличите максимално резултатите и да получите най-добрата стойност за парите си, се препоръчва да използвате продукти за грижа за кожата в рамките на 12 до 18 месеца след отварянето им.

Как да удължите срока на годност на вашата козметика

За да удължите живота на продуктите за грижа за кожата, ето няколко съвета и трика:

  1. Пишете датата на покупка върху продукта: Независимо дали опаковката включва PAO символ или не, запишете датата на покупка върху продукта. Това ще ви помогне да проследявате срока на годност и ще гарантира, че използвате продукта ефективно.
  2. Съхранявайте ги на хладно и сухо място: Дръжте продуктите далеч от пряка слънчева светлина. Много активни съставки могат да се разградят поради излагане на светлина. Съхраняването им в чекмедже или шкаф може да помогне за запазването им по-дълго.
  3. Почистете ръцете си, преди да използвате продукта: Преди да потопите пръстите си в буркан или да вземете крем или маска за лице, уверете се, че ръцете ви са чисти. Това ще предотврати замърсяването на продукта и ще запази качеството му.
  4. Затворете капачките плътно: Факторът въздух може да ускори разграждането на активните съставки. Уверете, че капачките на продуктите за грижа за кожата остават здраво затворени.

Обобщение

В заключение, въпреки че е изкушаващо да задържим любимите си козметични продукти възможно най-дълго, важно е да внимаваме за сроковете им на годност в името на здравето на нашата кожа.

Като обръщаме внимание на сроковете на годност, правилно съхраняваме нашите продукти и ги подменяме редовно, можем да гарантираме, че нашата рутина за красота остава безопасна и ефективна.

Така че давайте, направете леко пролетно почистване на чантата си с гримове и нека освободим място за някои свежи, страхотни находки!

Вижте още: Разликата Между Органична И Натурална Козметика

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: