Стипца – Какви са свойствата на този естествен кристал?

Стипца - Какви са свойствата на този естествен кристал

Стипцата се използва широко в естествената грижа. Можете да го намерите основно в почистващата, успокояваща и дезодорираща козметика. Кристалът от стипца действа чудесно след бръснене, депилация или ухапвания от насекоми и можете да използвате праха от стипца като пудра за крака против изпотяване. Какви са свойствата има и защо трябва да я имате в банята си?

Стипцата, известна още като камък за бръснене, се използва от господа и фризьори от години за успокояване на раздразнението и спиране на кървенето. Това е основната му употреба. Въпреки това, кристалът има други предимства, следователно присъства в дезодорантите и е алтернатива на дразнещите продукти на алкохолна основа. В епоха, в която властва съзнателната естествена грижа, стипцата се завръща с пълна сила!

Какво е стипца?

Калиевата стипца или калиево-алуминиевият сулфат е естествен минерал, известен като алунит. Обикновено се среща върху магмени скали в зоните на изветряне и окисление на минерали, съдържащи сулфиди и калий, както под формата на прах (повърхностно покритие), така и на кристали. Повечето от тези скали се намират в Италия, Аляска, Украйна САЩ, Русия, Китай и България в Средна гора.

реклама

Предлагат се различни версии на кристала, като калиево-алуминиева стипца, натриево-алуминиева стипца и амониева алуминиева стипца. Всички те са алуминиеви съединения, по-специално алуминиеви соли. Най-популярната е калиевата стипца.

Естествената стипца е крехък материал и лесно се разтваря във вода. Съдържа, между другото, желязо, натрий, манган, амоний, галий, титан и хром. Той е алкален и има стягащо, бактерицидно и асептично действие върху кожата. Интересното е, че има доста горчив и кисел вкус, откъдето идва и гръцкото му име, което означава тръпчив вкус.

Ползи и употреба

Първите споменавания на кристала могат да бъдат намерени в исторически източници от древен Египет, Гърция и Рим. Тогава той е бил ценен заради естествените си антиперспирантни и хипоалергенни свойства. Днес калиевата стипца се използва в измиване, грижа, овлажняващи препарати, пудри за лице и в дезодоранти.

Предимствата на естествената стипца, използвана в козметиката:

 • 100% натурален продукт
 • хипоалергичен
 • без цвят и мирис
 • без добавяне на аромати и оцветители
 • по-безопасно и много по-екологично от стандартната козметика
 • не запушва порите на кожата и потните жлези
 • не изсушава кожата и не предизвиква обезцветяване
 • подходящ дори за много чувствителна кожа
 • не оставя петна по дрехите

Стипцата се използва не само в козметиката, но и за пречистване на вода, дъбене на кожа, боядисване на хоросан, във фотографска вана за фиксиране на багрилото и дори бакпулвер (това се отнася за натриевата стипца).

Освен това Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разрешава използването на калиева стипца като избелващ агент при приготвянето на брашно и сирене. В допълнение, FDA разрешава използването на кристала в продукти за грижа за устната кухина без рецепта (OTC). В медицината може да се отнася до гел от алуминиев хидроксид, използван като адювант за ваксина.

Козметични свойства на стипца

Основното свойство, с което стипцата е била и е толкова ценена, е нейната антибактериална активност. Не е всичко. Важен е и стягащият и противовъзпалителен ефект. В миналото е била наричана „камък за бръснене“ и е била често използвана за спиране на кървене след бръснене. Днес приложението му в грижата за кожата е по-широко, но все още се свежда до първа помощ след епилация и бръснене, както и антиперспирантен ефект – оттук и присъствието му в натуралните дезодоранти.

Стипцата присъства в козметиката под две форми. Това може да бъде естествена стипца, т.е. минералният кристал 100% калиева стипца (алуминиево-калиева стипца, т.е. съединение от алуминий, калий и сяра), или продукт, произведен синтетично под името Алуминиев хлорохидрат.

Калиевата стипца има успокояващи, бактерицидни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Препоръчва се за употреба след бръснене, сутрин и като естествен дезодорант, дори за цялото тяло и стъпала. Незабавно спира кръвта при порязвания. Освен това действа като стягащо средство, което води до свиване на кръвоносните съдове и свиване на разширените порите. Можете да изплакнете устата си с разтвор от вода и стипца на прах, ако имате кървящи венци или имате проблеми с гърлото.

Свойства на естествената стипца:

 • идеален като защита от изпотяване, тъй като инхибира разграждането на бактериите, причиняващи неприятна миризма
 • предотвратява възпалението
 • успокоява раздразнението и сърбежа, причинени от епилация, бръснене,
 • ухапвания от насекоми, порязвания и изгаряния
 • успокоява симптомите на акне, кожни обриви и пъпки
 • благодарение на своите антибактериални и антисептични свойства, той кара инфекциите и раздразненията да се лекуват по-бързо и помага при врастнали косми и херпес
 • помага при хемороиди и възпаления в интимната зона
 • разтворът се използва при болки в гърлото, киселини, ангина, кървене на венците и язви в устата

Също така си струва да се спомене, че кристалът няма срок на годност ! Обикновено около 100 г от продукта могат да се използват до 3 години, но на практика често се оказва по-ефективен. Въпреки че може да срещнете 10-годишен срок на годност на даден продукт, вярно е, че ако се съхранява правилно, стипцата може да ви служи дори по-дълго.

Стипцата съдържа алуминиеви частици, но те не се абсорбират от кожата, защото са твърде големи и разтворими във вода. Мненията на експертите за вредността на кристала са последователни, т.е. това е безопасен продукт. Въпреки това не се препоръчва за хора, алергични към алуминий.

Форми на стипца

Стипцата най-често е под формата на кристал (камък), но в магазините се предлага и под формата на прах, кубче или пудра. Важно е, че се използва по различен начин във всяка форма.

Форми на стипца:

 • кристална – универсална, под формата на конус, най-често с пластмасова основа, върху която се държи изделието, което улеснява използването му; преди употреба трябва леко да се навлажни, а след употреба изплакнете и оставете да изсъхне
 • куб – подобна употреба и използване като кристал от стипца, само че има формата на квадратен камък
 • стипца – формата улеснява нанасянето под мишниците, обикновено е достатъчна за около година употреба; съдържа стипца и вода
 • прах – форма на прах, която може да се поръси върху раздразнена кожа или да се добави към успокояваща вана и за намаляване на изпотяването; идеален като пудра за крака и обувки, за борба с неприятните миризми и разтвор за вода за уста на водна основа при кървящи венци или язви в устата
 • течна (спрей) – готов разтвор от вода и прахообразна стипца
Интересното е, че можете сами да направите кристал от стипца у дома от стипца на прах, Полученият камък може да се използва като козметика или като декорация. Ако го обогатите с овлажняващи и успокояващи съставки, като масло от ший и глицерин, той ще бъде идеалният дезодорант. Можете също така да го потопите за известно време в етерично масло и то ще поеме аромата по ваш избор. Ако добавите оцветители, ще бъде страхотна декорация за банята.

Стипца – резюме

Стипцата все по-често се предлага не само в екологичните магазини, но и в дрогериите, което е изключително приятно, защото това го прави лесно достъпно. Този кристал е бил известен още в древността и неговата употреба и действие са изследвани и потвърдени.

В домашната козметика стипцата има основно две приложения: като дезодорант за използване под мишниците и потните части на тялото, като краката, и като първа помощ при кървящи порязвания, причинени от бръснене. Широкото му приложение и ценни козметични свойства го правят задължителен елемент във вашата баня!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: