Съвети за постигане на здрави нокти: Как да се грижите за тях и какви витамини и минерали ще са полезни

Съвети-за-постигане-на-здрави-нокти-Как-да-се-грижите-за-тях-и-какви-витамини-и-минерали-ще-са-полезни

Поддържането на здрави нокти, които изглеждат модерни, не трябва да е скъпо или да отнема много време. Следвайте тези съвети и впечатлете със своите здрави и красиви нокти.

Редовно грижата за ноктите води до здрави нокти, които можете да показвате с гордост на работа или навън.

Вашият план за грижа за ноктите може да бъде прост и евтин. Ако е прекалено агресивен с почистването и поддържането на ноктите всъщност може да изложи вашите обикновено здрави нокти на риск от гъбични или бактериални инфекции. Няма да имате нужда от чести маникюри за да поддържане добре изглеждащи нокти си, ако следвате тези прости съвети.

реклама

Съвети за постигане на здрави нокти

Ноктите не са просто платно за лак, те са показатели за цялостното ни здраве. Чупливите, обезцветени или слаби нокти често могат да сигнализират за основни проблеми, докато здравите, добре поддържани нокти са отражение на добро здраве.

Ето няколко съвета, как да имате здрави ноктите.

1. Балансирана диета

Спазването на балансирана диета, богата на витамини, минерали и протеини, е от решаващо значение за здравето на ноктите. Включете храни като постно месо, риба, ядки, плодове и зеленчуци, за да осигурите основни хранителни вещества като биотин, цинк, желязо и витамини А, С и Е, които поддържат растежа и здравината на ноктите.

2. Хидратация

Точно както хидратацията е жизненоважна за вашата кожа, тя е от съществено значение и за вашите нокти. Пийте много вода, за да поддържате ноктите си хидратирани и да ги предпазите от изсушаване и чупливост.

3. Рутинна грижа за ноктите

Поддържайте редовна рутинна грижа за ноктите. Редовно подрязвайте ноктите си, като ги поддържате къси и избягвате назъбени ръбове, които могат да се закачат и счупят. Използвайте фина пила, за да оформите внимателно краищата.

4. Продукти за нокти и лак

Ограничете употребата на агресивни продукти за нокти, особено тези, съдържащи агресивни химикали като формалдехид, толуен и DBP. Изберете лакочистители без ацетон, за да предотвратите прекомерното изсушаване на ноктите.

5. Овлажняване и защита

Ежедневно нанасяйте овлажняващ крем или масло за кожички върху ноктите и кожичките. Това помага да ги поддържате хидратирани и предотвратява сухота и напукване. Когато вършите домакинска работа или градинарство, носете ръкавици, за да предпазите ноктите си от агресивни химикали и прекомерно излагане на вода.

6. Дайте почивка на ноктите си

Избягвайте постоянното нанасяне на лак за нокти. Дайте на ноктите си почивка между маникюрите, за да им позволите да дишат и да се възстановят от потенциални щети, причинени от постоянното излагане на лак и лакочистители.

7. Избягвайте гризането и късането на ноктите

Прекъсването на навика да гризете ноктите или да чоплите ноктите и кожичките си може значително да подобри здравето им. Тези навици могат да увредят нокътното легло и да увеличат риска от инфекции.

8. Подходящи инструменти за нокти

Уверете се, че вашите инструменти за нокти са чисти и дезинфекцирани, за да предотвратите инфекции. Редовно почиствайте и дезинфекцирайте вашите ножици за нокти, пилички и избутвачи за кожички.

9. Бъдете нежни

Бъдете нежни с ноктите си. Избягвайте да ги използвате като инструменти за отваряне на кутии или надраскване на повърхности, тъй като това може да ги отслаби и повреди.

10. Редовни прегледи

Обърнете внимание на всички промени в ноктите си. Ако забележите обезцветяване, жълти нокти, промени във формата или дебелината или някакви признаци на инфекция, консултирайте се с дерматолог или медицински специалист за правилна диагноза и лечение.

11. Подрязвайте ноктите си

Модната тенденция е да имате спретнати, по-естествено изглеждащи, по-къси нокти, а не дългите нокти от миналото. Редовното подрязване на ноктите ви помага да поддържа здрави нокти и помага да се избегне закачане или счупване.

Използвайте фина пила, за да изгладите ръбовете на ноктите ви. Като част от вашия маникюр можете също леко да полирате повърхността на ноктите ви, особено ако сте склонни да получавате ръбове.

Няколко витамина и минерала играят ключова роля в поддържането на здрави нокти

Освен правилното хранене, може да си набавите необходимите витамини и чрез добавки. Тези витамини и минерали, може значително да допринесе за поддържането на здрави нокти.

Въпреки това, винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, преди да започнете да приемате нови добавки, за да сте сигурни, че отговарят на вашите специфични нужди и здравословни условия.

1. Биотин (витамин B7)

Биотинът често е известен като „витаминът на красотата“ поради ползите си за кожата, косата и ноктите. Помага за укрепване на ноктите, предотвратява чупливост и насърчава здравословен растеж.

2. Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант, който поддържа здравето на ноктите, като ги предпазва от увреждане, причинено от свободните радикали. Помага за овлажняване и укрепване на ноктите, като намалява чупливостта.

3. Витамин С

Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, който допринася за структурата на ноктите. Помага за поддържане здравината на ноктите и ги предпазва от отслабване и чупливост.

4. Желязо

Недостигът на желязо може да доведе до чупливи нокти и дори да ги накара да образуват ръбове или да станат вдлъбнати. Адекватният прием на желязо осигурява здравословен приток на кръв към нокътното легло, насърчавайки растежа и здравината.

5. Цинк

Цинкът подпомага растежа и възстановяването на тъканите, включително ноктите. Помага за предотвратяване на заболявания на ноктите и поддържа тяхната здравина.

6. Омега-3 мастни киселини

Омега-3, намиращи се в мазни риби като сьомга и в добавки, са полезни за здравето на ноктите. Те допринасят за хидратацията, намаляването на чупливостта на ноктите и подобряването на външния им вид.

7. Силициев диоксид

Силицият е минерал, който подпомага производството на колаген и помага за поддържане на здравината и устойчивостта на ноктите.

8. Протеин

Протеинът, особено кератинът, е основният структурен компонент на ноктите. Осигуряването на адекватен прием на богати на протеини храни поддържа здравия растеж и здравината на ноктите.

9. Калций

Калцият е важен за цялостното здраве на костите и също така допринася за здравината и структурата на ноктите.

Съвети за постигане на здрави нокти – Обобщение

Постигането на здрави нокти включва холистичен подход. Балансирана диета, богата на витамини като А, С и Е, заедно с биотин, желязо и протеини, поддържа здравината и спомага за растежа на ноктите.

Хидратацията е ключова – пиенето на много вода предотвратява сухите, чупливи нокти. Редовната грижа за ноктите, включително нежно подрязване, използване на неагресивни продукти и овлажняване на ноктите и кожичките, е от решаващо значение.

От съществено значение е да давате почивка на ноктите от лака и да избягвате навици като гризане на нокти, които могат да причинят увреждане и инфекции.

Осигуряването на чисти инструменти за нокти и нежното боравене с ноктите също играе роля в поддържането на здравето на ноктите.

Освен това, внимаването за промените в цвета, формата или признаците на инфекция на ноктите е важно, което води до навременна професионална консултация, ако е необходимо.

Освен това, включването на хранителни вещества като витамин Е, С и омега-3 мастни киселини от източници като рибата поддържа здравината и устойчивостта на ноктите.

Като цяло, балансираната рутина, здравословните навици и богатият на хранителни вещества прием допринасят за силни, красиви и здрави нокти, които отразяват цялостното благосъстояние.

Като включите тези прости съвети в рутината си, ще можете да се радвате на здрави нокти.  Грижете се добре за тях и те ще отразяват тази грижа и внимание!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: